Водата има памет?

35765
Водата има памет?

Учени твърдят, че във всяка капка вода има памет за органичните вещества, попаднали някога в нея. Ако учените успеят да разшифроват този код, те биха могли да узнаят какво е станало със Земята преди милиони години, предаде КРОСС.

Според завеждащия катедрата по биофизика в Московския държавен университет проф. Всеволод Твердислов да се говори, че водата в Световния океан помни всичко, е малко необичайно. Паметта е присъща само на живите същества.

Стъпка за поевтиняване на добива на водород

Френски изследователи разработиха два нови материала на базата на кобалт, способни да заменят платината - рядък и скъп метал, при изв...

„Немските колеги откриха нов начин да се проечи съдържанието на всички въглеродни съединения в океана. Методът се състои в това: ако се превърнат органичните вещества в йони и се направи поток от тях, то в зависимост от електрическото и магнитното поле, те ще се разбягат. Този спектър от разбягващи се вещества ще даде и палитрата от органетиката, която се съдържа в морската вода. Във всяка точка от океана може да се разбере какви са древните вещества и какви организми са произлезли от тях", разказва ученият.

Според него сегашният кръговрат на въглерода в природата определя утрешния климат. „Ако знаем как и къде, в какви количества се разпределя въглеродът в Световния океан, това ще ни помогне да определим какъв ще бъде бъдещият климат. Океанът ни дава възможност да предскажем утрешния ден на базата на историята".

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com