Водата на Земята е била тук винаги

14183
Водата на Земята е била тук винаги

Учени завиха, че са разкрили тайната на произхода на водата на Земята.

Според ново изследване водата не е донесена от астероиди или комети, както се смяташе по-рано, а е съществувала на повърхността на планетата винаги. Изследването на учените е публикувано в сп. Science.

Водата на Земята може да е дошла от недрата й

Три четвърти от водата на планетата ни е дълбоко под повърхността в порьозен скален слой. Информацията съобщиха Ройтерс и в. "Гардиън"....

Според геолога Лидия Халис от университета на Глазгоу (Шотландия) свидетелство за това са древни земни породи от канадски остров, открити през 1985 година. Съдържащите се в образците молекули вода съдържали много малко деутерий – тежък водород.

"Това доказва, че водата се е появила на Земята заедно с праха, от който е била слепена планетата. Тоест водата не е попаднала на Земята във формиран и охладен вид и не носи "космически" произход", пояснява Халис.

Много планетолози днес смятат, че източник на водата на планетата са кометите. Други свързват появата на вода с астероидите, които са я "донесли". Но изследователите от Глазгоу са установили, че океаните на Земята може да са пълни с нейна собствена вода.

Образците, изследвани от учените, са формирани преди около 4,4 млрд. години – в самата зора на Слънчевата система . Те съдържат в себе си първична материя, тъй като никога не са напускали недрата на планетата и не са се смесвали с породи от земната кора.

Водата има памет?

Учени твърдят, че във всяка капка вода има памет за органичните вещества, попаднали някога в нея. Ако учените успеят да разшифроват ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com