Война довела до измирането на големите маймуни на планетата

5043
Война довела до измирането на големите маймуни на планетата
Снимка: Gettyimages

За последните 20 години броят на най-големите примати на Земята е намалял с катастрофални темпове, става ясно от доклад, представен от Обществото за съхранение на дивата природа, пише Gizmodo.

Докладът е посветен на горилите на Грауер (Gorilla beringei graueri), подвид източни горили. Тези маймуни тежат около 180 килограма, а живеят само в източната част на Демократична република Конго.

Жената, която прекара 18 години сама в планината заради горилите

С днешния си Doodle от Google отбелязват 82 години от рождението на американската изследователка Даян Фоси. Тя прекарва цели 18 години ...

Известно е, че горилите са пострадали от кръвопролитната гражданска война в страната, но мащабите на „геноцида“ станал ясен едва сега. Числеността на животните е намаляла от 17 000 (началото на 90-те години) до 4000 – със 77%.

Причината е в това, че след геноцида в Руанда (1994 г) стотици хиляди бежанци пристигнали в Конго, което довело да мащабни сблъсъци и въоръжени конфликти за полезните изкопаеми в региона. Нелегалният добив на колтанова и златна руда довели до унищожаване на горилите.

„Много от бунтовниците се крият в джунглите от правителствените сили. За да се сдобият със средства за съществуване, те започват да добиват руда. А тъй като храната в джунглите е малко, те ловуват горили“, обяснява водещият автор на доклада Анди Пламтре. За разлика от придвижващите се по дърветата шимпанзета, горилите ходят на групи и оставят видими следи.

Еколозите призовават спешно да се вземат мерки за спасение на останалите горили – става дума за укрепване на границите и попълване на националните резервати, където все още има останали групи животни, а също и за борба с нелегалния износ на минерални суровини.

Горилата, която ходи изправена като човек, е интернет хит

Мъжката горила Амбам е кралят на интернет джунглата, откакто е заснет да ходи като човек и клипчето е качено в мрежата. Днес маймунякът...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com