Връзката между имунитета и татуировките

13656
Връзката между имунитета и татуировките

Американски изследователи са открили връзка между количеството татуировки и имунитета. Оказва се, че повторните сеанси по татуировки тренират имунната система и регулират снижаването на защитните сили на организма в отговор на стреса.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. American Journal of Human Biology.

Изкуството на татуировките като форма на протест (видео и снимки)

Изкуството от доста време вече се приема за начин на изразяване на позиция или даване на гласност на проблем, който трябва да предизвик...

В изследване, проведено от учените от университета на Алабама в Таскалуса, са взели участие 29 клиенти на местните тату салони (25 жени и четирима мъже на възраст от 18 до 47 години). Изследователите взели образци от тяхна слюнка преди и след нанасянето на татуировки. Учените се интересували от нивото на секреторния имуноглобулин А (SIgA) и кортизол.

SIgA се съдържа в слузта на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт и служи като първа линия на неспецифична защита срещу проникващи патогени. Кортизолът се отделя в отговор на стресови въздействия и един от неговите ефекти е потискане на имунитета.

Изследователите също така изяснили броя на наличните татуировки, количеството тату сеанси в живота на доброволците и общата им продължителност, времето от нанасянето на първата татуировка и процента от повърхността на тялото, зает от татуировки.

Освен това учените събрали демографските показатели и медицинските анамнези, регистрирали ръста, теглото, данните за приема на лекарства, алкохол и никотин.

Духовник заклеми татуировките

Духовник от Българската православна църква заклейми татуировките като излишна суета. Изказването му предизвика разгорещени спорове. Вс...

Анализът на получените данни с отчитане на съпътстващите фактори установил, че първата татуировка води до значимо повишаване на нивото на кортизол и снижаване на секрецията на SIgA, тоест отслабва местния имунитет. При нанасянето на следващите татуировки тази реакция намалява и при повече и по-продължителни сеанси стресовото въздействие престава да води до снижаване на нивото на SIgA, което свидетелства за укрепване на имунитета.

„Получените данни свидетелстват, че с времето организмът се адаптира към стресовото въздействие на нанасянето на татуировки. Възможно е при хората със здрав имунитет зарастването на татуировките да става по-бързо, поради което те са склонни към нанасянето на по-голямото им количество“, отбелязват изследователите.

Ръководителят на изследването Кристофър Лин е сравнил нанасянето на татуировки със заниманията в спортната зала – първият сеанс води до значително влошаване на самочувствието, но след продължителни тренировки настъпва общо укрепване на здравето и новите сеанси произвеждат приятен ефект.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com