X
 
 

За първи път: Оперираха горила от катаракта

693 0
За първи път: Оперираха горила от катаракта
Снимка: Gettyimages
Екип от лекари, работещи с ветеринари в зоопарк в Сан Диего, са извършили успешна операция на катаракта на горила, съобщава Би Би Си.

Очен хирург, оперирал хиляди хора, но никога примат, е извършил процедурата.

Спасиха бъбрек на пациентка, запушен от огромен камък

Безкръвната операция е извършена от уролозите в УМБАЛ Бургас. Иновативната техника е приложена от лекарите Николай Миринчев и Злата Чол...

Тригодишната Лесли страдала от нарастваща слепота на лявото око като възможен резултат от нараняване. Лесли, която тежи 30 кг, сега се завръща при себеподобните си, докато се възстановява от операцията.

Екип от офталмолози и анестезиолози от здравната болница в Калифорнийския университет в Сан Диего бяха призовани да помогнат в първата в историята операция на катаракта на горила на 10 декември, но тя беше обявена едва на 6 януари, съобщи БГНЕС.

"Като ветеринари, не е задължително да сме специалисти във всички различни области на медицината", заяви зоо ветеринарният лекар Мередит Кланси.

Катарактата, която причинява замъгляване на лещата на окото, затрудняващо зрението, често се проявява естествено със стареенето. Но отглеждащите Лесли смятат, че катарактата й е била причинена от падане, докато „е практикувала уменията си за катерене или от прекалено яростна игра с други млади горили в нейното обкръжение“.

Специалистът по катаракта д-р Крис Хейхел използвал микроскоп, за да премахне замъглената леща и да я замени с изкуствена.

Лекари от Бургас спасиха ръката на мъж по уникален начин

Лекари от Бургас спасиха ръката на пациент, като взеха кост от крака му. Подобна операция досега не е извършвана в УМБАЛ Бургас. Костн...

Д-р Хейхел казва, че е извършвал операция на хора, чиято възраст варира от един ден до 105 години, но това е първата му горила.

Анатомичните прилики между очите на хората и горилата означават, че процедурата не е твърде трудна, се казва в съобщение за пресата от зоопарка.

Хейхел каза още, че ветеринарни лекари са му казали, че горилите не трябва да се гледат директно в очите, тъй като това може да ги накара да се чувстват некомфортно.

"Е, това беше малко сложно", каза очният хирург.

Служителите на зоопарка са успокоявали 31-годишната майка на Лесли - Кокамо, така че тя да не бъде притеснена от отсъствието на дъщеря си по време на операцията.

Първите думи на Стефан Данаилов след операцията: Благодарен съм за любовта ви

"Нов етюд от моя живот, който ме накара да се замисля колко е важно движението". Така Стефан Данаилов определи пред bTV падането, при к...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...