За първи път върнаха зрение с помощта на стволови клетки

6208
За първи път върнаха зрение с помощта на стволови клетки

Биолози от Япония за първи път успешно приложиха стволови клетки от „препрограмирана“ кожа за връщане на зрението на 70-годишна жена, страдаща от дистрофия на ретината. Учените са разказали за своя успех на ежегодната среща на Асоциацията за изучаване на зрението и офталмологията в Сиатъл.

Според текущите оценки на Световната здравна организация на нашата планета живеят около 20-25 милиона души, страдащи от слепота, възникнала в резултат на увреждане или разпадане на фоточувствителните елементи на ретината.

В Япония трансплантираха ретина от стволови клетки

Японски специалисти присадиха на 70-годишен пациент, болен от макулодистрофия, ретина, отгледана от стволови клетки. Японският държаве...

В последните десет години учените активно работят над създаването на технологии, позволяващи да се възстанови ретината със стволови клетки, а също и с кибернетични протези, способни да я заменят.

Преди две години молекулярни биолози под ръководството на Масайо Такахаши от института RIKEN (Япония) за първи път успяха да отгледат пълноценна ретина, използвайки „препрограмирани“ стволови клетки, създадени от кожата на мишки. Те доказаха, че такава ретина е способна коректно да приема светлината и да предава сигнал в мозъка.

Убедили се в своята методика, Такахаши и колегите му още през 2014 година присадили малък фрагмент от пигментен епител, отгледан от стволови клетки, в очите на жена, страдаща от дистрофия на макулата.

Експериментът завършил успешно, но учените не съобщили за неговото повеждане, тъй като не били уверени дали новата ретина няма да бъде отхвърлена и колко дълго ще живеят нейните клетки в окото на жената.

Със стволови клетки може да се възстановява изгорено око

Учените направиха истински пробив в офталмологията, отглеждайки роговица от много рядък тип възрастни стволови клетки, взети от помин...

„Имплантираният пигментен епител живее вече повече от година и половина и все още не сме открили никакви следи от отхвърляне или – обратно, от растеж в други области на окото. Постигнахме главната цел на този експеримент“, казва Такахаши, цитиран от РИА Новости.

По думите на самата пациентка зрението ѝ се е подобрило значително – тя е започнала по-добре да вижда света и периферното ѝ зрение се разширило съществено. Както подчертават учените, това не е пълно възстановяване. И все пак то дава шанс на хора с увредена ретина повторно да видят света със собствените си очи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно