Загадъчна дъска на Стивън Хокинг търси обяснение

9077
Загадъчна дъска на Стивън Хокинг търси обяснение
Снимка: Isidora Bojovic/Science Museum Group

Музеят на науката в Лондон за първи път е изложи част от колекцията от офис предмети, принадлежали на известния теоретичен физик и космолог Стивън Хокинг. Сред експонатите се откроява намерена в кабинета му и покрита с мистериозни надписи черна дъска.

Както съобщава The Guardian, необичайният експонат е мистерия, която все още не е разгадана. Става дума за дъска, покрита с карикатури, драсканици и уравнения на конференция за суперпространството и супергравитацията, проведена в Кеймбридж през 1980 г. Говори се, че дъската била много скъпа на известния учен.

Експертите наричат тази дъска едновременно озадачаващо произведение на изкуството и сувенир от историята на физиката. Реликвата се представя за първи път на широката публика, а организаторите на изложбата преследват и практическа цел.

Екипът на британския Музей на науката се е обърнал към колегите на покойния физик Стивън Хокинг и все още живите участници във въпросната конференция, проведена в Кеймбриджкия университет преди повече от 40 години, с надеждата да разгадаят тайната на съдържанието на черната дъска.

„Задължително ще се опитаме да разберем за това всичко , което можем“, казва Хуан-Андрес Леон, куратор на изложбата "Стивън Хокинг на работа", посветена на известния британски физик.

В опит да измислят космологична „теория на всичко“ – уравнения, които биха съчетали законите на общата теория на относителността и квантовата механика – колегите на Хокинг използвали дъската повече, за да се разсейват и шегуват, запълвайки я със смесица от недовършени уравнения, неразбираеми каламбури и понякога нечетливи драскулки. Не е ясно например какво означава stupor symmetry или рошав марсианец, нарисуван в голям мащаб почти в центъра на дъската, що за калмар с висящ нос се катери над тухлена стена и какво е скрито в консервната кутия с надпис Exxon supergravity. Има надежда, че великите умове от света на математиката и физиката ще могат да отговорят на тези въпроси.

Изложбата, посветена на Хокинг, е била открита в Музея на науката в Лондон на 10 февруари и ще продължи до 12 юни. Научните постижения на Хокинг са представени чрез няколко ключови произведения, написани от него още преди изкачването му към славата през 1988 г. Например в докторската си дисертация Хокинг е взел процеса, който формира черна дупка – катаклизма на звезда – и го е „превъртял“ назад, показвайки, че Вселената трябва да се е взривила в битие от една точка в пространство-времето.

„Хокинг използва черните дупки като инструменти за разбиране на още по-важни неща - казва Леон. - В по-късната си работа Хокинг показа, че черните дупки не са толкова „черни“, защото излъчват радиация в Космоса, докато се изпарят в нищото.“

Осен дъската, на изложбата е представено копие от докторската дисертация на физика от 1966 г. за разширяването на Вселената, неговата инвалидна количка, яке, подарено му от създателите на „Семейство Симпсън“ в чест на многобройните му изяви в шоуто, и над 700 други експонати.

Хокинг почина на 14 март 2018 г. на 76-годишна възраст. През 1963 г., когато Хокинг е само на 21 години и завършва Оксфордския университет, лекарите го диагностицират с нелечимо заболяване - амиотрофична латерална склероза - заболяване на моторните неврони, което прави невъзможно движението на мускулите на човек.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно