Защо не трябва да излизате навън с мокра коса

10481
Защо не трябва да излизате навън с мокра коса
Снимка: iStock/Guliver

Като деца категорично ни забраняваха да излизаме навън с мокра коса, защото ще се разболеем. Дори след изсушаване със сешоар са ни съветвали да си сложим шапка, за да се предпазим. Всъщност истината е, че излизането навън с мокра коса няма да ни разболее, предава National Geographic. Причината за настинките са вирусите, които се предават по въздушно-капков път. Най-добрият начин да се предпазим от тях е миенето на ръцете, а не изсушената коса.

Учени от Великобритания обаче установиха, че излизането навън с мокра коса не е препоръчително и причината не е защото можем да се разболеем.

6 тайни за красивата коса, които може би не знаете

Не е тайна, че състоянието на косата до голяма степен зависи от генетиката. Но грижите, които се полагат за нея, както и редовните оздр...

Проведените проучвания са доказали, че поемаме огромен риск за нашата коса, ако излезем навън, без да сме я подсушили. След измиване краищата на косата стават много по-чувствителни и излагането ѝ на ниски температури, когато е все още мокра може да бъде пагубно за нея. Студът увеличава обема на водните молекули в косъма, което нарушава здравето му. За по-здрав косъм можем да използваме подхранващи маски.

Знаем, че фризьорите казват да оставим косата да изсъхне сама след измиване, но в студените зимни месеци този вариант съвсем не е препоръчителен. Експертите съветват да преценим добре дали въобще да мием косата си, ако нямаме време да я подсушим. Личният коафьор на Виктория Бекъм - Джейсън Колие пък съветва да измиваме косата си не повече от 2 пъти седмично, като по този начин ще ограничим до минимум използването на сешоар.

Важно е да не допускате основни грешки, когато изсушавате косата си. Например, преди да започнете да я сушите, косата ви трябва да е леко влажна. Не използвайте много горещ въздух и предварително подсушете с кърпа. Също така не трябва да сушите косата от прекалено близко разстояние. Дръжте сешоара на поне 30-40 сантиметра от косата си. Не дръжте прекалено дълго мократа коса увита в кърпа. Десет-петнадесет минути са напълно достатъчни.

Не забравяйте да поддържате сешоара си, защото това също може да навреди на косата ви. Мръсотията натрупана в задната част повишава допълнително температурата. Неправомерното загряване може не само да повреди сешоара, но и да нарани здравето на косъма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com