Защо паунът крещи и разперва опашка (ВИДЕО)

90425
Защо паунът крещи и разперва опашка (ВИДЕО)

Паунът със своето пищно оперение се явява една от най-красивите птици на планетата – до момента, в който не започне да издава звуци.

Резкият глас на пауна в съчетание с красотата на неговите пера са изиграли голяма роля в съдбата на тази птица.

Туристи от Хонконг са посетили фермата за пауни в Община Бургас

Туристи от Хонконг са посетили фермата за пауни в м.с. Черно море, Община Бургас, съобщи Агенция Фокус. Фермата за пауни се разви като...

Обикновеният, или индийски паун (Pavo cristatus Linnaeus) е най-разпространеният вид паун. Той не се подразделя на подвидове, но има цяла редица цветни вариации. Женските са сравнително невзрачни, докато характерен признак на мъжкия е яркото оперение, което грешно се приема за опашка.

Гигантското цветно ветрило, което разперва паунът, се състои от 200 пера, прикриващи истинската опашка. А този орган при пауните, напротив, е абсолютно невзрачен, малък и се състои само от 20 пера.

В продължение на столетия човекът е отглеждал пауните като декоративни птици. Но към началото на ХХ век в Европа тази мода отминала. Неприятният глас, в съчетание с причинените щети в градината, не оправдали удоволствието от гледката. Сега тази птица в полуопитомено състояние може да се срещне в Индия; в дивата природа паунът е разпространен в тази страна, както и в Пакистан и Шри Ланка.

Продължителността на живота на пауните е около 20 години. До около година и половина мъжките и женските изглеждат еднакво, но след това при мъжките започват да се развиват горните пера и се оформят напълно към три години. Разпервайки ги, мъжките привличат женските. Резкият "мяукащ" глас на пауна също се явява част от брачните игри – той ознаменува началото на битката за харесалата му женска.

Редки птици свиват гнезда на територията на "Лукойл Нефтохим Бургас"

Изключително редките в България белошипи ветрушки гнездят на територията на "Лукойл Нефтохим Бургас". Това се потвърждава и от тереннит...

Впрочем двата тези ритуала се явяват формалност. Пауните са полигамни – всеки мъжки живее с група от 3-5 женски, а те на свой ред свободно посещават партньори от съседните "хареми".

В Индия паунът се явява национална и свещена птица. Маукащият му вик тук се превежда като "Ела, дъжд!". За сушавата страна това е важен призив, но в действителност сезонът на размножаване на пауните просто съвпада с времето, предшестващо сезона на дъждовете.

Птиците, които спортът уби (ВИДЕО)

Спортът на открито крие някои рискове. Не само за играчите, но и за всичко, което ги заобикаля. Така често сме свидетели на случаи, в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно