Земята изведнъж започна да се върти по-бързо. Нашата планета регистрира най-краткия си ден

46263
Земята изведнъж започна да се върти по-бързо. Нашата планета регистрира най-краткия си ден
Снимка: iStock

Какво направихте с допълнителните 1,59 милисекунди в сряда, 29 юни 2022 г.? Както съобщава TimeAndDate.com, на тази дата нашата планета е поставила нов рекорд по бързина, за да извърши едно завъртане около оста си, пише Forbes.

Известно е, че са необходими точно 24 часа за едно завъртане на Земята около своята ос, нали така? Това е почти вярно, но не съвсем. Какво ще кажете за „високосните секунди“? Допреди няколко години се смяташе, че въртенето на Земята се забавя, след няколко последователни измервания с атомни часовници от 1973 г. насам.

Международната служба за въртене на Земята и референтни системи (IERS) дори беше започнала да добавя високосни секунди от време на време, за да компенсира по-бавното въртене (последно това се случи на 31 декември 2016 г.). За по-дълъг период от време това все още може да е така – въртенето на Земята като цяло все още може да се забавя.

В крайна сметка Луната постепенно забавя въртенето на Земята. Нейното гравитационно влияние причинява приливи и отливи и прави орбиталния път на Земята около Слънцето леко елиптичен.

Колко бързо се върти Земята?

Но през последните няколко години атомните часовници показаха, че въртенето на Земята се ускорява. Всъщност може да навлизаме в 50-годишен период от по-кратки дни.

През 2020 г. учените регистрираха 28-те най-кратки дни от 1960 г. насам. Миналата година тази тенденция не се запази, като най-краткият ден през 2021 г. беше по-дълъг от предходната година. Но на 29 юни 2022 г. нашата планета е направила най-бързия си оборот в историята, скоро последван от ден, който продължил с 1,50 милисекунди по-малко – на 26 юли 2022 г.

Предишният рекорд за най-кратко въртене е бил на 19 юли 2020 г., когато въртенето на Земята е било с 1,4602 милисекунди по-малко от установените 24 часа.

Защо Земята променя скоростта си на въртене?

Засега учените не знаят точно защо се променя скоростта на въртене на Земята около своята ос. Има основни теории, които обясняват това:

• Топенето на ледниците означава по-малко тежест върху полюсите.

• Промени в скоростта поради движения в течната част на земното ядро.

• Някои учени смятат, че промяната в скоростта на въртене е свързана със сеизмичната активност на планетата.

• Друга теория гласи, че скоростта се променя поради промени в положението на географските полюси на Земята („колебанието на Чандлър“).

Последствия от промяната в скоростта

Това, че Земята се върти по-бързо, може да има негативни последствия върху работата на спътниковата навигационна система GPS. Атомните часовници, които сателитите използват, не отчитат тези промени.

Ако Земята се върти по-бързо, тогава определено място на повърхността на планетата ще се появи много по-рано, отколкото предполагат спътниците. Например 0,5 милисекунди се равняват на 26 сантиметра разстояние на повърхността. Това означава, че спътникът вече няма да може да показва точно местоположението на даден обект.

Учените също смятат, че промяната на скоростта на въртене на Земята може да има негативни последици за работата на компютрите, смартфоните и комуникационните системи. Те са синхронизирани със сървърите на Network Time Protocol (NTP) и също не отчитат такива промени, което може да доведе до потенциално объркващи последици.

За да разрешат подобни проблеми, може да се наложи учените да използват отрицателна високосна секунда, тоест да извадят една секунда от атомните часовници. Но от друга страна, може би Земята вече е достигнала пика на скоростта си на въртене и отново ще се забави. Само времето ще покаже.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ако въртенето на Земята продължи да се ускорява, ще бъде отнета секунда от атомните часовници

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно