Земята под супервулкан в Италия се издигнала с 20 метра преди последното му изригване

7517
Земята под супервулкан в Италия се издигнала с 20 метра преди последното му изригване
Снимка: Gettyimages

Земята около събуждащия се супервулкан в Италия се е издигнала с 20 метра преди предишното му изригване, разкрива ново изследване. (ВИЖТЕ ОЩЕ: Огромен супервулкан притеснява учените в Италия)

През 1538 г. земята под Кампи Флегрей, близо до Неапол, се издува до предел, след което се пропуква, погребвайки селото Триперголе от римската епоха под порой от кална пепел и лава, и се превръща в нова планина – Монте Нуово, пише Live Science.

Тъй като вулканът показва нови признаци на безпокойство, учените се опитали да разберат по-добре какво се е случило по време на последното историческо изригване на вулкана. Изследователите са публикували проучването си в списанието Geophysical Research Letters.

„Днес деформациите на земята, свързани с вулканичната активност, се наблюдават както със сателити, така и със сензори на земята“, казва водещият автор Елиза Трасати, изследовател в Националния институт по геофизика и вулканология в Италия. „Ние обаче все още знаем много малко за поведението на вулканите и техните изригвания, които са се случили в миналото.“

Кампи Флегрей – което означава „горящи полета“ или „огнени полета“ – е обширна, предимно скрита мрежа от 24 кратера и структури, които се простират от огромната му калдера срещу планината Везувий в западния край на Неапол, до близкия залив Поцуоли.

Кратерът на Монте Нуово, резултат от единственото изригване, случило се в исторически времена в калдерата Кампи Флегрей (през 1538 г.). Образуването му затваря изхода към морето на езерото Аверно (на заден план). В района на Монте Нуово е съществувало селището Триперголе. INGV - Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia

Повече от 1,5 милиона души живеят над огромния подземен вулканичен комплекс, чиято калдера с дължина 11 километра се е образувала след мощно изригване преди 39 000 години.

Вулканът се раздвижва от средата на ХХ век, с повишена активност през 50-те, 70-те и 80-те години на миналия век. През 2005 г. започва нов бурен период на вулкана, който все още продължава. Оттогава земята под град Поцуоли, който е разположен на покрива на вулкана, се е покачвала с 10 сантиметра всяка година, добавяйки до 4 м промяна в надморската височина от 50-те години на миналия век. Кампи Флегрей е разтърсван от постоянни слаби земетресения, като през април са регистрирани над 600 – надхвърляйки най-големия месечен брой, регистриран някога в региона.

За да разберат по-добре сегашния тътен на вулкана, учените се обърнали към неговото минало.

ВИДЕО: Да си пред вулкан, когато почне да се гневи

„Оказа се, че последното изригване е предшествано от интензивна деформация на земята, която първо засяга района на Поцуоли, след това се локализира в района на бъдещия еруптивен отвор, достигайки надморска височина от 20 метра“, казва Трасати.

Вулканичен газ се е просмукал в кората дълбоко под повърхността на Кампи Флегрей, карайки я да се разтяга, изкривява и плъзга, провокирайки земетресения. По думите на изследователите, когато се е натрупал достатъчно газ, кората се е разкъсала и на повърхността е изригнала колона от магма от дълбочина 6,4 км.

След изригването последвал период на потъване на земята и друг на ново издигане, преди вулканът най-накрая да заспи до ХХ век.

Ако Кампи Флегрей възпроизведе най-голямото си известно изригване преди 39 000 години, то може да изпрати разтопени скали и вулканични газове високо в стратосферата, да отприщи цунами с височина 33,5 метра и да разпространи облак от сяра и токсична пепел, които да потопят Земята в глобална зима за години, убивайки реколтите и предизвиквайки масово измиране.

И все пак изследователите са открили, че изригванията на Кампи Флегрей невинаги трябва да бъдат толкова катастрофални. Само една стотна от магмата, натрупана във вулкана преди изригването през 1538 г., е изригнала на повърхността. Това означава, че изригванията могат лесно да се прекратят, без вулканът да използва пълната си разрушителна сила.

ОЩЕ: Опасни ли са вулканите, когато не изригват?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно