Алек Алексиев: Актьорите у нас се страхуват да заявят позиция (ВИДЕО)

9429

Актьорът Александър Алексиев и неговата съпруга Яна Титова излязоха на сцената на Народния театър с тениски с името на дисциплинарно уволнения режисьор Александър Морфов, но и заявиха силно критична позиция срещу държавния глава Румен Радев. Заради предизборната кампния вероятно този акт мина метър и сякаш остана в рубриката "Любопитно". Към кого беше насочена тази позиция? Наградите "Икар" ли са мястото за подобни изявления? Намесва ли се политиката в културата? В Студио Actualno разговаряме с актьора Алек Алексиев.

"Сашо (бел.ред.: Морфов) винаги е бил символ на истината. Винаги е заявявал ясно своята позиция - дали в медиите, на сцената или на улицата. Той е пример за вдъхновение, хората да не се страхуват да изказват своето мнение", заяви Алек Алексиев.

Актьорът споделя, че със съпругата му се чувстват изключително неприятно, че се налага изобщо такава подкрепа за личност, която до скоро всички са гледали с възхищение в коридорите на Народния театър:

"Много ни е болно, че в момента ние трябва да излизаме с тениски с неговото име, за да заявим някаква позиция. Да се надяваме, че Сашо ще се върне на сцената и ще продължава да дава смисъл на голяма част от хората, защото с всяка своя постановка той храни душата и помага за развитието на обществото по културен начин, нещо, което отсъства при нас".

Още: Скандалът в Народния театър вече официално е в съда

По думите на Алексиев "актът на Морфов с драскането по вартите на Народния е било прекрасно начало за пиара Велислава Кръстева да стартира изгонването му от Народния театър": "...Предполагам, че е възможно да е оказвала голямо влияние и върху репертоара на театъра. Самият факт, че човек, който е приближен толкова тясно до Пеевски и Доган стои в театъра и има толкова силна управленческа позиция, е огромен проблем за културата и духовенството на театъра".

Според актьорът апатията на голяма част от хората в културния сектор е нещо много притеснително: "Виждаме как на Запад хора на изкуството имат ясна позиция. Тук има един страх, че ако ти заявиш позиция, която е в контраст е тази на хора, които взимат решения, това може би ще означава, че ти няма да имаш работа... Актьорът трябва да заявява смело своята позиция, защото живеем в свободен свят".

"Напомних на Румен Радев, че ние сме парламентарна република и решенията се взимат в парламента по демократичен начин. Плаши ме фактът, че президентът Радев с думите и действията си ни отдалечева от Европа, от Западния свят, и се опитва да ни приближи към Русия. Има някакъв тоталитаризъм в начина, по който заявява, че ние няма да пращаме помощ към Украйна, докато това правителство е факт, като се има предвид, че решението за изпращане е взето в парламента, а той е избран от нас", категоричен е Алек Алексиев.

Какво още сподели той - гледайте цялото ВИДЕО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Предизборен кеч, пачки, пудели и бъдещето на ЕС: Говори Радан Кънев (ВИДЕО)

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю