X
 
 

Атанас Атанасов: Борисов повече никога няма да управлява с нашите гласове

8196 58
photo of Атанас Атанасов: Борисов повече никога няма да управлява с нашите гласове
Снимка: БГНЕС
По-рано този месец ДСБ, "Да, България" и Зелените обявиха обединението си в политически съюз "Демократична България". По тази причина се срещнахме с председателя на "сините" Атанас Атанасов, за да научим повече по темата.

Г-н Атанасов, защо обединението с "Да, България" и "Зелените" идва чак сега, а не през 2016 г., както очакваха хората?

Явно не сме били готови тогава за обединение, нямам друго обяснение на нещата. Моментът не е подбиран специално, просто един период около 9 месеца ние си сътрудничихме публично със заемане на позиции по различни обществено-политически проблеми и сме установили в резултат на тази работа, че имаме еднакво отношение към политиката на правителството. Изповядваме едни и също ценности и едно и също отношение към властта. Това е една от причините да се съберем.

Друга важна причина, без да ги подреждам по важност, е това, че ние осъзнахме нагласата на нашите избиратели. Те бяха разочаровани от това, че се явихме поотделно. Разочаровахме ги и те останаха без представителство в Народното събрание. Това е също много важна причина.

И трета причина е, че има голямо очакване да се създаде политическа алтернатива. Хората осъзнават, че днес в парламента няма представена алтернатива. Там не може да се роди такава политика, която да се противопостави на днешния начин, по който се упражнява властта. Разбира се, БСП имитират опозиция, това е много удобно на Борисов и управляващата клика, защото в резултат заедно си дисциплинират електоратите, така да се каже. По много важни въпроси обаче имат еднакво отношение. Ще ви дам за пример начина, по който беше избрана парламентарната квота на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това за 2017 г. беше едно от най-важните неща, които трябваше да се решат от Народното събрание, и там нямаше никаква драма. Те просто се споразумяха.

Виждате, че към днешна дата всички в парламента имат еднакво отношение към темата "Белене". Всички са "за" това да се възобнови този корупционен проект, който не е нужен на държавата, и е много опасен. Не само защото това е един корупционен гьол, както казва Борисов, а това е много опасен сеизмичен район. Също така нямаме никаква нужда от тази мощност и съвсем отделно това е поредният механизъм да бъдем в енергийна зависимост от Русия.

Като участник в тогаващните събития, усещате ли някаква вина затова, че толкова голям процент от хората у нас останаха непредставени в Народното събрание и какво бихте им казали, можете ли отново да спечелите доверието им?

Ние сме длъжни да ги помолим за прошка. Сбъркали сме, не сме го направили с цел да навредим на нашата общност. Сбъркали сме тогава и надяваме се, че хората ще разберат, че сме искрени сега. И тъй като има очаквания за концентрация на дясноцентристкото политическо пространство, надяваме се, че хората ще разпознаят в нас алтернативата, на база на посланията, които ние предоставяме.

Не е въпрос тук да очакваме някакви чудеса. Скоро имах разговор с един мой добър познат, който навремето е израснал в средите на номенклатурата. Той е умен човек и ми каза: "Днес управляват живковистите, а тези, които свалиха Живков, са в опозиция". Колкото и грубо да звучи това нещо, единствената линия, по която се имитират противопоставяния в парламента, е на тема "комунизъм и антикомунизъм", а от двете страни стоят едни и същи хора с един и същ начин на мислене. Това е пагубно за днешна България. Много хора се питат защо трябваше да ги изживяваме тия 30 години, като положението, в което живеем, е същото.

Демократичната общност стана клише в публичното пространство, но истината е, че хората, които са искали промяна, които искат в България да има автентична демокрация, са извън институциите.

Какви бяха грешките, които допуснахте тогава и какъв беше урокът, който научихте?

Основната грешка беше, че се явихме отделно. Защо се е стигнало до тази ситуация - не искам да чопля тази рана, искам да гледаме напред. Затова казах - сбъркахме, надявам се хората да ни простят за тази грешка, важното е да не допускаме оттук-нататък разделение на общността, за да можем да поискаме участие във властта, и да променим много вредни ситуации от днешното статукво.

Ние трябва да се борим затова да възстановим парламентарната република, както е записано в Конституцията. Днес институциите са обезличени, виждате, че от Народното събрание не зависи нищо. Властта е концентрирана на едно място - в лицето на министър-председателя. Имаме авторитарен режим на упражняване на властта, трябва да се борим да се възстановят институциите в тяхната плътност да си упражняват правомощията, да има разделение на властите.

Трябва да бъде отстранена от властта тази партийна номенклатура, която ГЕРБ изгради. Виждате, че има тежка демотивация в хората, които са в държавната администрация, защото там няма конкуренция, няма конкурс, всичко е нагласено и там партийните момчета и момичета се инсталират на удобните позиции, за да обслужват едноличната власт на Борисов.

Атанасов: Опитахме се да дадем начало на политическа алтернатива

Опитахме се да дадем начало на политическа алтернатива и смятам, че тя е успешна. Това каза ген. Атанас Атанасов, който е съпредседател...

Другото, което е много важно - начинът, по който се управляват парите. Защото държавата на първо място означава събиране на общи пари и тяхното управление. Общите ни пари днес се управляват еднолично от Борисов, той решава на кой какво се дава и има безсрамието публично да казва "Аз дадох". Кое си дал - нали това, което си дал, е наше и не може да го управляваш сам? При положение, че в Конституцията като основно правомощие на парламента е записано, че той приема бюджета и контролира неговото изразходване. Парламентът днес няма думата по отношение на управление на общите ни пари. Бюджетът не се актуализира, заложените излишъци се натрупват и Борисов раздава на който си реши.

Това ли ще е вашата основна цел - промяна на модела "Борисов"?

Да, промяна на модела, по който се упражнява властта. Аз го наричам модела "Борисов". Затова не е въпросът да отстраним Борисов персонално от властта, а да се разруши този модел, защото той е вреден за държавата.

10 години сме членове на Европейския съюз, над 15 млрд. са влезли от еврофондове, къде са тези пари? България е най-бедната държава в ЕС и парите се струпват в много тесни кръгове от т.нар. обръчи от фирми.

Спомням си, че с идентични послания през 2014 г. Реформаторският блок се яви на избори. Несъмнено тази сянка ще ви гони дълго време. С какво обаче се различавате от Реформаторския блок (РБ)?

Вижте, с всичките си грешки РБ влезе във властта, отговаряйки пак на очакванията на избирателите да бъде коректив на борисовата политика. Това беше причината ние да влезем тогава в управлението.

ДСБ, "Да, България" и Зелените представиха новия съюз "Демократична България" (ВИДЕО)

"Да, България", ДСБ и Зелените официално обявиха новото си обединение - "Демократична България". Това стана на специално събитие в стол...

Разбира се, в последствие се оказа, че има хора, които гонят строго личния си интерес, особено тези, които станаха министри. Но очакванията бяха ние да бъдем коректив. Оказа се, че не можем да осъществяваме тази функция. И в момента, в който установихме, че не можем да го правим, ние излязохме в опозиция. Конкретната причина беше провалът на съдебната реформа, която беше много важна, но не само това. Аз работя в областта на обществен ред и сигурност, бях председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и в един момент 6-7 месеца след като влязохме във властта, аз установих, че Борисов се е сговорил с тези, които контролираха този ресор по времето на Орешарски. Той се затова да бореше да запази на възлови позиции хора, назначени от Орешарски. Спомнете си за какво подаде оставка Вучков (Веселин Вучков - бивш министър на вътрешните работи, бел. ред.) - затова, че Борисов отказа да смени главния секретар на МВР и председателя на ДАНС - хора, назначени по времето на Орешарски. Съжалявам, че фиксирам върху това, но е много важен пример.

На практика Станишев през 2013 г., за да може да сглоби правителство БСП-ДПС, даде на концесия вътрешната сигурност. Борисов след това продължи концесията. Това за мен беше недопустимо и затова подадох оставка. Ние установихме, че той задкулисно се сговори с тези, срещу които уж заедно се борихме, за да си конфигурира своята еднолична власт.

Важно е да се каже, защото хората не го разбират или го забравят. Много са малко случаите в българската политическа практика, когато хора доброволно се отказват от властта, подават оставка и минават в опозиция. Ние направихме това през 2015 г. Защото, ако бяхме следвали негативната, порочна практика у нас, до ден-днешен Христо Иванов можеше да е министър на правосъдието, а аз да съм председател на вътрешната комисия и да сме на финала на онова Народно събрание. Изразявайки се булевардно - ако бяхме да слушкаме, щяхме да папкаме. Но ние по принципни съображения напуснахме властта.

И все пак това не се случи с целия Реформаторски блок, а една от грешките, които се изтъкваха в ситуацията тогава беше, че няма едноличен лидер, който да вземе това решение. Новото обединение ще върви ли към избирането на един лидер?

Проблемът не е в лидера, това е много удобна опорна точка. Ако, например, някой реши да заеме позицията на наемник на Борисов, как ще го спре лидерът? Общо взето това се получи, че определени лица, реализирайки собствения си план да бъдат на възлови позиции в държавата, просто отказаха да следват принципната ни позиция.

"Демократична България": Строежът на АЕЦ "Белене" ще удвои цената на тока

Изграждането на АЕЦ "Белене" би довело до удвояване цената на тока в България и до редица сериозни рискове. Това пише в позиция на обед...

Ние затова казваме, че искаме да съберем под едно знаме всички избиратели, които искат промяна и които имат еднакво искрено отношение към тази власт, имат същата оценка като нас, а не да имитират опозиционност. Надявам се, че имаме опита да разделяме едното от другото.

В този ред на мисли - готови ли сте да водите разговори за присъединяване с някои от предишните си партньор, по-конкретно ДБГ и СДС?

Ние можем и ще водим разговори с всички, които се определят като дясноцентристи и тези, които заявяват, че са опозиция на тази власт. Но не само да заявяват това, ние ще следим поведението на всички тези политически субекти, дали те искрено го мислят. Това е трудна оценка, давам си сметка, но все пак имаме опита и ще преценяваме историята, кой как се е държал и преди това. Дали ламтежа за лична власт надделява над принципите. Пак казвам, с всички ще водим разговори, за да можем да оценим дали наистина споделят нашите виждания.

И за да затворим вече въпроса - може ли новото обединение да се озове отново в управление с ГЕРБ и Борисов? Мисля, че този въпрос вълнува всички ваши избиратели.

Искам да съм категоричен, това не е и само мое мнение, а на всички хора, които сме се събрали. Ние повече власт, начело с Борисов, няма да подкрепим. Разбира се, трябва да се прави разграничение между едноличната власт на Борисов и хората, които участват и гравитират около ГЕРБ, там е шарена работа, има всякакви хора. Надяваме се, че в средите на ГЕРБ, аз го виждам това, хората са разочаровани от лидера си, защото са осъзнали, че той се занимава с това да обслужва един задкулисен кръг от негови приятели. Това си е тяхна работа как ще подходят, но с гласовете на "Демократична България" Борисов повече няма да бъде на власт.

Радан Кънев: Който иска гаранции, да стои извън политиката

"Който иска гаранции, да стои извън политиката. Политиката е борба за власт и изисква компромиси, да ядеш шамари и да имаш стратегическ...

Явно вече всички хора в т.нар. демократично общество считат, че страната се управлява от триумвирата Борисов-Цацаров-Пеевски. На какво друго обаче ще се опитате да стъпите, за да спечелите отново гласовете на хората?

Ние искаме да бъдем позитивни, неслучайно създадохме тези екипи за изработване на политики, някои го нарекоха "правителство в сянка", не сме толкова претенциозни. Задачата на тези хора, които сме събрали, много стойностни хора, е да изработят алтернативни политики на днешното статукво. Ще искаме да спечелим гласоподавателите не с това, че ще отстраним Борисов, а с това, че ще предложим нова политика, която да бъде справедлива и да възстанови институциите в България, за да може държавата да функционира като парламентарна република.

Понеже доста се дискутираше - къде на политическата сцена ще се позиционира новото обединение?

В новото обединение няма хора с леви убеждения, то е дясноцентристко и трите субекта, които сме се събрали сме декларирали, че сме в дясноцентристката област, като всеки може да проследи кои ценности ние защитаваме и да си направи извод. Това е друга опорна точка - опитват се през огромната пропагандна машина, която контролират управляващите, да лашкат хората "тези са либерали, тези са консерватори, тези са леви, тези са десни". Хайде първо да възстановим демокрацията и после да видим кой какви убеждения има, защото ножът е опрял кокала. Държавата е разрушена, тя обслужва една върхушка. Да ги питам тези, които упражняват властта какви са - леви ли са, десни ли са?

Представят се за десни.

Да, представят се за десни. Искам обаче да посоча един важен елемент на тази власт. Аз няколко пъти го казвам и виждам, че не се коментира от управляващите, защото не им е удобно. В това правителство за пръв път публично, макар и друго да се декларира, бяха събрани два антипода. От една страна са т.нар. Патриоти, от друга страна са ДПС, етническата партия. Едните винаги са черпили гласове затова, че са противници на другите и обратното, а на практика са заедно във властта. В това правителство има най-малко един министър, който формално е предложен от "Атака", но всички знаят, че обслужва интересите на ДПС. Това е много съществен елемент от това управление - ДПС и националистите, заедно с Борисов управляват. Това е истината. Така че кой ляв, кой десен, защо ни занимават с тези неща? За тях тези ценности изобщо не важат, защото ги интересува само по какъв начин ще усвоят парите, а нас ни хвърлят да се занимаваме с това и да объркват хората.

Дясната трагедия - дано не се превърти отново

Не гледайте статично на живота, България не свършва с ГЕРБ, БСП и ДПС, въпросът кой ще е лидер е ненужен. Това каза до болка познатият ...

Ще се върви ли към обединение и сливане на всички партии от коалицията към една широко отворена структура? Няма ли да е проблем, че сте три отделни формации?

Това, че сме три отделни политически субекта на този етап, не е никакъв проблем. Какво ще се случи в бъдеще, зависи от това, което ще се случи в бъдеще. Разумното е да убедим широкия корпус от демократично мислещи хора да ни подкрепят, за да имаме излаз към институциите, а след това да се мисли дали структурно това да придобива друг вид, за мен това не е толкова важно.

Понеже при много от политическите формации у нас не е ясно – какви ще са вашите източници на финансиране?

Дарения, разбира се. Нямаме други възможности, нямаме субсидия. Тези хора, които ни подкрепят, които искат промяна, очакваме да инвестират в проекта. Ние сме хора, за които правовият ред е на първо място. Аз виждам, че ГЕРБ и БСП имат по 10-15 млн. лв. в банките от субсидии, което е абсолютно несправедливо. Най-големите да получават най-много, по този начин се предприемат действия за задушаване на алтернативата, но ние разчитаме на това, че хората, които искат промяна, ще ни подкрепят.

Интервю: Ивайло Анев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

57 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 29 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Нещастни плазмодии\нямат аналогия на по-висши биологични единици\?!?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Алекс 28 Алекс преди 8 месеца Профил на трол?
  Как точно Генерала мисли, че ще гласувам за оня плъх Христо Иванов и за зелените клиентелисти ??
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 27 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  След предстоящата победа на ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ в България , без гравитиращите около тях зомбита , какво да правим с престъпниците комуняги и юрошлии ? РЕФЕРЕНДУМ !!! Българите не са чак толкова милостиви към враговете си !!!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 26 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Много сьм резервиран кьм управляващите и опозицията.Бивши служители на МВР-милиционери-ген.Борисов,полковник Цветанов, ген.Атанасов,Богомил Бонев и пр. Знаино е ,че милиционерите/полицаите/ виждат вьв всеки бьлгарски гражданин потенциален престьпник-това е т.н.професионална обремененост.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 •  Смерком 25 Смерком преди 8 месеца Профил на трол?
  Айде , стига сте грухтели комуняги и юрошлии ! Тя , вашата свършва вече ! Не разбирате ли , глупаци ?
 • Анонимен 25.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  от трите прасета едното си продава половината медийна империя на бълг. представители на американска фирма - макрон ще спре ЕС парите на второто, а третото му е изпята песента
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Дадоха 26 млн. лв. за руските МиГ-29 24 Дадоха 26 млн. лв. за руските МиГ-29 преди 8 месеца Профил на трол?
  хайде Насо , голямата метла вече трябва да заиграе - пРезидент Фърчилков и триждий премиринът баце се пънат за наша сметка да компенсират “предателството” на Назарбаев. Тъпи и продажни са колкото си искат.
 • Винету 24.1 Винету преди 8 месеца Профил на трол?
  Альоууу...Насооо...не се прави на баба Яга с тая метла!Не ти отива...Оставаш си гнусен ГНОМ и туй то...без шикалкавене и джендърски извивки под кръста!Аз казах ХАУ!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 23 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  имате гласовете на семейството ми, на приятелите ни, на колегите - стига мутрорублофили, мачлета, филии с мас и тлъсти назначени олигофрени , забогатели охранители, шофьори и теляци - 2 милиона емигрираха, 2 тук живеят на прага на немотията
 • глас народен,глас божи! 23.1 глас народен,глас божи! преди 8 месеца Профил на трол?
  Тука има...тука нема...гламави индЕАнци за да гласуват за тия МУНЧОВЦИ...Гарантирано 0,001%...честито на пИчелившитьььеее....
  : 5 !
 • Анонимен 23.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Това , 4е предпо4иташ доморасли генерали и нереализирани (политици) , си е твой проблем . На българин все пове4е му тежат на джоба безбройните партийни хрантутници !
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 22 преди 8 месеца Профил на трол?
  Ефектът от промиването на мозъците през съветският период е налице и няма да приключи скоро.Съветската система се разпадна,но руските зомбита останаха.
 • срещу ФАКТИТЕ и боговете мълчат! 22.1 срещу ФАКТИТЕ и боговете мълчат! преди 8 месеца Профил на трол?
  Когато Атанас Атанасов пак заговори за "ченгетата" и ДС, вие му изпратете здраве от Антон Тодоров На 2 септември 1997 г. правителството на Иван Костов предлага на президента Петър Стоянов да назначи един от секретарите на МВР, полк. Атанас Атанасов, за директор на Национална служба „Сигурност“. Няколко дни по-късно се оказва, че Атанасов май е заемал позицията секретар на МВР (назначен е виж още ›› през февруари 1997 г. от служебното правителство на Стефан Софиянски) незаконно, защото не отговарял на изискванията на Закона за МВР. Според чл. 31 и 32 на този закон, секретар на МВР „може да бъде лице с професионален стаж не по-малко от 10 години.“ Оказва се, че Атанас Атанасов към онзи момент има едва 4 години работа в МВР и това възпира тогавашния президент за известно време да назначи Атанасов за директор на НСС. Стоянов го назначава за временно изпълняващ, но скоро е подложен на силен натиск от Иван Костов и в крайна сметка Атанас Атанасов оглавява Национална служба „Сигурност“. Пресцентъра на МВР увърта по килифарски за несъответствието с действащия закон за МВР и в официално прессъобщение заявява – Атанас Атанасов притежава висше образование, по професия е юрист и неговият професионален стаж е над 10 години. Според юристи проблемът с назначаването на Атанасов първо за секретар на МВР, а после и за директор на НСС възниква, защото авторите на закона за МВР не са уточнили изрично какво означава „професионален стаж“. Описвам още в началото подробно този казус, защото тази част от тогавашния закон за МВР ще служи на Атанас Атанасов днес като основен аргумент за неговите последващи назначения в качеството му на шеф на НСС. Казано накратко – това изискване за 10 години професионален стаж днешният Атанасов използва като алиби защо е изпоназначил къде що има ченгета от Държавна сигурност на възлови места в службата. И никой днес (с изключение на моя милост) не му задава резонния въпрос – а ти умнико как беше назначен, след като си бил в противоречие с тези членове на закона? И ако за теб е направено тълкуването, че за необходимия по закон 10 години стаж се приема изобщо стажа ти като юрист, то защо ти не си направил подобно тълкуване и не си назначил за свои заместници в Национална служба „Сигурност“ хора несвързани със същата Държавна сигурност, която толкова обсебено громиш? Громиш ДС, но единствено и само на думи. Нека анализираме кои са хората, които стават заместници на великия борец с ченгетата Атанас Атанасов. Първият се казва Янис Груйчев. Човекът днес вече е покойник, вследствие на усложнения от тежкия диабет, от който е боледувал. Роден е на 27 юли 1953 г. в София. Завършва висше икономическо образование и започва работа в МВР като районен инспектор една година след Божидар Попов. През 1980 г. Янис Груйчев е преназначен от „разузнавач“ в Ленинско районно управление на милицията на длъжност „разузнавач“ в Ленинско РУ на МВР-ДС. Като особено негово конкурентно предимство, което мотивира това преназначаване е посочено, че той е комсомолски секретар и „като активен пропагандист на една от милиционерските групи през настоящата година е награден с грамота на ДНМ.“ Янис Груйчев е и секретар на учрежденския комитет на ДКМС, както и на учрежденския партиен комитет при районното управление. Мотив за предложението Янис Груйчев да бъде прехвърлен от милицията в Държавна сигурност е, че се„учи от натрупания опит на нашите и братските органи на КГБ“ (Архив на КРДОПБГДСРСБНА (Комисията по досиетата), Лично кадрово дело (ЛКД) на Янис Стойчев Груйчев, л.13). От октомври 1996 г. в централата на СДС функционира щаб, оглавяван и ръководен от Божидар Попов, който впоследствие ще стане главен секретар на МВР. В този щаб, който подготвя събитията от края на 1996-1997 г. за свалянето на правителството на Жан Виденов, видна фигура е и Янис Груйчев. През 1997 г. Груйчев е особено активен като зам-шеф на НСС, но много скоро е махнат от Атанасов. Да не си помислите, че е заради миналото му на кадрови оофицер от ДС. Съвсем не. Причината е, че се е разровил в работата на една печатница в Габрово, която печата фалшиви бандероли за контрабанден български алкохол. А в същата печатница като данък спокойствие, СДС е печатал част от предизборните си материали за парламентарните избори 1997 г. Операция, ръководена от Янис Груйчев „закопчава“ и 14 тира с контрабанден алкохол на една карнобатска фирма, заловени паркирани на селския стадион в едно бургаско село. А тази фирма по това време е щедър дарител на фондацията на благоверната съпруга на министър-председателя. Какво тук значи някаква си личност, пък била тя и на известния с огромното си его Янис Груйчев (иначе доста дребничък на ръст). Днешният конституционен съдия Константин Пенчев е адвокат на Янис Груйчев по дело за възстановяването му в НСС, което обаче той губи. Янис Груйчев е привлечен за главен експерт и секретар на комисията „Антимафия“, оглавявана от председателия на НС тогава Йордан Соколов, на когото той дължи и кариерата си в специалните служби след 10 ноември 1989 г. Нека видим кой е вторият заместник на великия борец с Държавна сигурност и досаден кресльо Атанас Атанасов. Това е Владимир Николов Манолов, бивш кадрови офицер в отдел 09 на Второ главно управление на Държавна сигурност. Със заповед № К-2950-5 от 08.08.1986 г. Манолов е изпратен с група офицери от ДС на 12-месечен курс за обучение на новоназначени оперативни работници по втора, четвърта и шеста линия на работа във ВСШ „Г. Димитров“ – МВР, факултет ДС. Там ще се засекат с Иван Драшков, който през 1999 г. ще стане пореден заместник-директор на НСС, който е бил щатен служител на толкова уж омразната на директора Атанасов ДС. Буквално в момента, в 14.40 часа на 11 юни 2017 г., същият Владимир Манолов участва в пресконференцията на ПГ на БСП и Корнелия Нинова в хотел „Рила“ в Боровец, на която бившите комунисти взетите решения и позиции след семинара на БСП вчера и днес там. Позор, този човек е бил заместник на великия борец с ченгетата от ДС и днешен председател на ДСБ Атанас Атанасов. Когато близкият приятел на Драшков Васил Берберов е издигнат за зам.- директор на Атанасов, Драшков става началник на направление „Б“ (Далечни страни, там са също Русия и арабския свят). Васил Берберов е бил връзката на Николай Добрев с вътрешния министър на СДС Богомил Бонев. Покойният бивш секретар на МВР в периода 1994-1996 г. и бивш служител на Шесто управление Цветко Цветков в тесен кръг нееднократно е изказвал недоумението си как толкова близкият на Николай Добрев Васил Берберов, е станал толкова близък с Богомил Бонев и Атанас Атанасов. Сигурно си има причини е се обзалагам, че те не са озарени от благоприличие и принципност. През 1999 г., след оставката на Берберов, Драшков става поредният заместник-директор на Атанас Атанасов, който е бил бивш кадрови служител на ДС. Още като студент през 1981 г. Иван Драшков е приет от първичната партийна организация при Юридическия факултет за член на БКП. От септември 1983 г. е на работа като юристконсулт в Агенцията за авторско право, в направление договорно право при Комитета за култура. Там той отива по препоръка на Благоевския Районен комитет на БКП. Както пише в характеристиката му, изготвена от Веселин Генов Петков, н-к отдел „Административен и кадри“ при Агенцията: „Винаги и във всичко се държи като комунист…Винаги е стоял на правилни марксистко-ленински позиции по всички вътрешни и международни въпроси.“ (Архив на КРДОПБГДСРСБНА, Иван Иванов Драшков, Лично кадрово дело (ЛКД), л. 47). Лейтенант Иван Иванов Драшков е назначен на 14.2.1986 г. на длъжност разузнавач в отдел 03, Второ главно управление на ДС. Започва работа в отделение 01 по западногерманска линия. А сега внимание - от октомври 1987 г. до края на февруари 1988 г. Иван Драшков е командирован в Кърджали за „оперативна дейност по линия на възродителния процес. Поставените му задачи е изпълнявал съвестно и успешно“. Пише го едно към едно в личното му кадрово дело! Великият борец с Държавна сигурност и с непомръкваща слава борец с ченгетата Атанас Атанасов не е ли чел личното кадрово дело на човека, когото ще назначи за свои пореден, четвърти след оставката на Васил Берберов, заместник в НСС. Чел го е, разбира се. Знае всичко за Янис Груйчев, за Владимир Манолов, за Васил Берберов и за Иван Драшков. Защо ги е назначавал ли? Защото не обича да спазва основен принцип на дясното, което обругава ежедневно и до ден-днешенс безпринципността си. „Практикувай, каквото проповядваш“ – това повелява десният морал. Вчера Костов, днес Атанасов и Радан, утре Сульо и Пульо от ДС(Б) оскверняваха, оскверняват и ще продължат да оскверняват дясното, защото това им позволяват десните избиратели. ището, пък да видим дали ще могат да практикуват винаги обратното на това, в което уж толкова усърдно се кълнат! Днес Атанас Атанасов като латерна върти една и съща счупена плоча – бил назначил горните кадрови офицери от Държавна сигурност за свои заместници в НСС, защото тогавашният закон изисквал те да имат 10 г. професионален стаж! Ашколсун, този е единица мярка за безпримерна наглост и безочие! Ами като е бил такъв закона, ти що щеш секретар на МВР и след това директор на НСС тогава! И ако за теб 10-годишният ти стаж на юрист е достатъчно условие за изпълнението на чл. 31 и 32 на Закона за МВР, защо този принцип не е приложен и към твоите заместници и те не са хора, несвързани с ДС, имащеи необходимия стаж на други позиции! И защо след като беше променен закона и това изискване отпадна, ти Атанас Атанасов през 1999 г. назначи за свои заместник кадровия офицер от Второ главно управление на ДС Иван Драшков на мястото на подалия оставка Васил Берберов?! Питам и отговор не искам, защото няма такъв. А и тези въпроси са, разбира се, реторични! Назначаването на бивши щатни и нещатни служители на ДС и РУМНО беше червена, непрекъсваема и с далеч отиващи цели политика на Иван Костов, Атанас Атанасов и сие. Тези бивши служители на репресивните служби на комунистическия режим трябваше да трансформират опита и методиката на Държавна сигурност в практическа политика, която тези двамата и най-близката им шайка щяха да реализират.
  : 9 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • срещу ДЕМОКРАТИЧНА вият руски помияри 21 срещу ДЕМОКРАТИЧНА вият руски помияри преди 8 месеца Профил на трол?
  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ОБЯВИХА ЧЕ ИСКАТ ПРОЕВРОПЕЙСКИ ПЪТ ЗА БЪЛГАРИЯ , ЛУСТРАЦИЯ И ИЗЛИЗАНЕ ОТ ОТРОВНА ЗА ДЪРЖАВАТА И НАЦИЯТА НИ РУСКА ВРЪЗКА - АНАТЕМА НА РУСКИТЕ ЕНИЧЕРИ, КОИТО ЯХАТ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НАД 70 ГОДИНИ В ПОЛЗА НА РУСКИТЕ СИ ГОСПОДАРИ
 • Що е то ЛУСТРАЦИЯ и има ли тя почва у "Демократична България" 21.1 Що е то ЛУСТРАЦИЯ и има ли тя почва у "Демократична България" преди 8 месеца Профил на трол?
  РУСКИ ПОМИЯР показва ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛУСТРАЦИЯ на Атанас Атанасов:..."Когато Атанас Атанасов пак заговори за "ченгетата" и ДС, вие му изпратете здраве от Антон Тодоров На 2 септември 1997 г. правителството на Иван Костов предлага на президента Петър Стоянов да назначи един от секретарите на МВР, полк. Атанас Атанасов, за директор на Национална служба „Сигурност“. Няколко дни по-късно виж още ›› се оказва, че Атанасов май е заемал позицията секретар на МВР (назначен е през февруари 1997 г. от служебното правителство на Стефан Софиянски) незаконно, защото не отговарял на изискванията на Закона за МВР. Според чл. 31 и 32 на този закон, секретар на МВР „може да бъде лице с професионален стаж не по-малко от 10 години.“ Оказва се, че Атанас Атанасов към онзи момент има едва 4 години работа в МВР и това възпира тогавашния президент за известно време да назначи Атанасов за директор на НСС. Стоянов го назначава за временно изпълняващ, но скоро е подложен на силен натиск от Иван Костов и в крайна сметка Атанас Атанасов оглавява Национална служба „Сигурност“. Пресцентъра на МВР увърта по килифарски за несъответствието с действащия закон за МВР и в официално прессъобщение заявява – Атанас Атанасов притежава висше образование, по професия е юрист и неговият професионален стаж е над 10 години. Според юристи проблемът с назначаването на Атанасов първо за секретар на МВР, а после и за директор на НСС възниква, защото авторите на закона за МВР не са уточнили изрично какво означава „професионален стаж“. Описвам още в началото подробно този казус, защото тази част от тогавашния закон за МВР ще служи на Атанас Атанасов днес като основен аргумент за неговите последващи назначения в качеството му на шеф на НСС. Казано накратко – това изискване за 10 години професионален стаж днешният Атанасов използва като алиби защо е изпоназначил къде що има ченгета от Държавна сигурност на възлови места в службата. И никой днес (с изключение на моя милост) не му задава резонния въпрос – а ти умнико как беше назначен, след като си бил в противоречие с тези членове на закона? И ако за теб е направено тълкуването, че за необходимия по закон 10 години стаж се приема изобщо стажа ти като юрист, то защо ти не си направил подобно тълкуване и не си назначил за свои заместници в Национална служба „Сигурност“ хора несвързани със същата Държавна сигурност, която толкова обсебено громиш? Громиш ДС, но единствено и само на думи. Нека анализираме кои са хората, които стават заместници на великия борец с ченгетата Атанас Атанасов. Първият се казва Янис Груйчев. Човекът днес вече е покойник, вследствие на усложнения от тежкия диабет, от който е боледувал. Роден е на 27 юли 1953 г. в София. Завършва висше икономическо образование и започва работа в МВР като районен инспектор една година след Божидар Попов. През 1980 г. Янис Груйчев е преназначен от „разузнавач“ в Ленинско районно управление на милицията на длъжност „разузнавач“ в Ленинско РУ на МВР-ДС. Като особено негово конкурентно предимство, което мотивира това преназначаване е посочено, че той е комсомолски секретар и „като активен пропагандист на една от милиционерските групи през настоящата година е награден с грамота на ДНМ.“ Янис Груйчев е и секретар на учрежденския комитет на ДКМС, както и на учрежденския партиен комитет при районното управление. Мотив за предложението Янис Груйчев да бъде прехвърлен от милицията в Държавна сигурност е, че се„учи от натрупания опит на нашите и братските органи на КГБ“ (Архив на КРДОПБГДСРСБНА (Комисията по досиетата), Лично кадрово дело (ЛКД) на Янис Стойчев Груйчев, л.13). От октомври 1996 г. в централата на СДС функционира щаб, оглавяван и ръководен от Божидар Попов, който впоследствие ще стане главен секретар на МВР. В този щаб, който подготвя събитията от края на 1996-1997 г. за свалянето на правителството на Жан Виденов, видна фигура е и Янис Груйчев. През 1997 г. Груйчев е особено активен като зам-шеф на НСС, но много скоро е махнат от Атанасов. Да не си помислите, че е заради миналото му на кадрови оофицер от ДС. Съвсем не. Причината е, че се е разровил в работата на една печатница в Габрово, която печата фалшиви бандероли за контрабанден български алкохол. А в същата печатница като данък спокойствие, СДС е печатал част от предизборните си материали за парламентарните избори 1997 г. Операция, ръководена от Янис Груйчев „закопчава“ и 14 тира с контрабанден алкохол на една карнобатска фирма, заловени паркирани на селския стадион в едно бургаско село. А тази фирма по това време е щедър дарител на фондацията на благоверната съпруга на министър-председателя. Какво тук значи някаква си личност, пък била тя и на известния с огромното си его Янис Груйчев (иначе доста дребничък на ръст). Днешният конституционен съдия Константин Пенчев е адвокат на Янис Груйчев по дело за възстановяването му в НСС, което обаче той губи. Янис Груйчев е привлечен за главен експерт и секретар на комисията „Антимафия“, оглавявана от председателия на НС тогава Йордан Соколов, на когото той дължи и кариерата си в специалните служби след 10 ноември 1989 г. Нека видим кой е вторият заместник на великия борец с Държавна сигурност и досаден кресльо Атанас Атанасов. Това е Владимир Николов Манолов, бивш кадрови офицер в отдел 09 на Второ главно управление на Държавна сигурност. Със заповед № К-2950-5 от 08.08.1986 г. Манолов е изпратен с група офицери от ДС на 12-месечен курс за обучение на новоназначени оперативни работници по втора, четвърта и шеста линия на работа във ВСШ „Г. Димитров“ – МВР, факултет ДС. Там ще се засекат с Иван Драшков, който през 1999 г. ще стане пореден заместник-директор на НСС, който е бил щатен служител на толкова уж омразната на директора Атанасов ДС. Буквално в момента, в 14.40 часа на 11 юни 2017 г., същият Владимир Манолов участва в пресконференцията на ПГ на БСП и Корнелия Нинова в хотел „Рила“ в Боровец, на която бившите комунисти взетите решения и позиции след семинара на БСП вчера и днес там. Позор, този човек е бил заместник на великия борец с ченгетата от ДС и днешен председател на ДСБ Атанас Атанасов. Когато близкият приятел на Драшков Васил Берберов е издигнат за зам.- директор на Атанасов, Драшков става началник на направление „Б“ (Далечни страни, там са също Русия и арабския свят). Васил Берберов е бил връзката на Николай Добрев с вътрешния министър на СДС Богомил Бонев. Покойният бивш секретар на МВР в периода 1994-1996 г. и бивш служител на Шесто управление Цветко Цветков в тесен кръг нееднократно е изказвал недоумението си как толкова близкият на Николай Добрев Васил Берберов, е станал толкова близък с Богомил Бонев и Атанас Атанасов. Сигурно си има причини е се обзалагам, че те не са озарени от благоприличие и принципност. През 1999 г., след оставката на Берберов, Драшков става поредният заместник-директор на Атанас Атанасов, който е бил бивш кадрови служител на ДС. Още като студент през 1981 г. Иван Драшков е приет от първичната партийна организация при Юридическия факултет за член на БКП. От септември 1983 г. е на работа като юристконсулт в Агенцията за авторско право, в направление договорно право при Комитета за култура. Там той отива по препоръка на Благоевския Районен комитет на БКП. Както пише в характеристиката му, изготвена от Веселин Генов Петков, н-к отдел „Административен и кадри“ при Агенцията: „Винаги и във всичко се държи като комунист…Винаги е стоял на правилни марксистко-ленински позиции по всички вътрешни и международни въпроси.“ (Архив на КРДОПБГДСРСБНА, Иван Иванов Драшков, Лично кадрово дело (ЛКД), л. 47). Лейтенант Иван Иванов Драшков е назначен на 14.2.1986 г. на длъжност разузнавач в отдел 03, Второ главно управление на ДС. Започва работа в отделение 01 по западногерманска линия. А сега внимание - от октомври 1987 г. до края на февруари 1988 г. Иван Драшков е командирован в Кърджали за „оперативна дейност по линия на възродителния процес. Поставените му задачи е изпълнявал съвестно и успешно“. Пише го едно към едно в личното му кадрово дело! Великият борец с Държавна сигурност и с непомръкваща слава борец с ченгетата Атанас Атанасов не е ли чел личното кадрово дело на човека, когото ще назначи за свои пореден, четвърти след оставката на Васил Берберов, заместник в НСС. Чел го е, разбира се. Знае всичко за Янис Груйчев, за Владимир Манолов, за Васил Берберов и за Иван Драшков. Защо ги е назначавал ли? Защото не обича да спазва основен принцип на дясното, което обругава ежедневно и до ден-днешенс безпринципността си. „Практикувай, каквото проповядваш“ – това повелява десният морал. Вчера Костов, днес Атанасов и Радан, утре Сульо и Пульо от ДС(Б) оскверняваха, оскверняват и ще продължат да оскверняват дясното, защото това им позволяват десните избиратели. ището, пък да видим дали ще могат да практикуват винаги обратното на това, в което уж толкова усърдно се кълнат! Днес Атанас Атанасов като латерна върти една и съща счупена плоча – бил назначил горните кадрови офицери от Държавна сигурност за свои заместници в НСС, защото тогавашният закон изисквал те да имат 10 г. професионален стаж! Ашколсун, този е единица мярка за безпримерна наглост и безочие! Ами като е бил такъв закона, ти що щеш секретар на МВР и след това директор на НСС тогава! И ако за теб 10-годишният ти стаж на юрист е достатъчно условие за изпълнението на чл. 31 и 32 на Закона за МВР, защо този принцип не е приложен и към твоите заместници и те не са хора, несвързани с ДС, имащеи необходимия стаж на други позиции! И защо след като беше променен закона и това изискване отпадна, ти Атанас Атанасов през 1999 г. назначи за свои заместник кадровия офицер от Второ главно управление на ДС Иван Драшков на мястото на подалия оставка Васил Берберов?! Питам и отговор не искам, защото няма такъв. А и тези въпроси са, разбира се, реторични! Назначаването на бивши щатни и нещатни служители на ДС и РУМНО беше червена, непрекъсваема и с далеч отиващи цели политика на Иван Костов, Атанас Атанасов и сие. Тези бивши служители на репресивните служби на комунистическия режим трябваше да трансформират опита и методиката на Държавна сигурност в практическа политика, която тези двамата и най-близката им шайка щяха да реализират..."
  : 10 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 20 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Успех и пълна подкрепа. За България в Европа, против мафията!
 • Анонимен 20.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Бълнуванията /пардон/пожеланията на един ДЕБИЛ!
  : 9 !
 • доброжелател 20.2 доброжелател преди 8 месеца Профил на трол?
  А пък на мен джуджето ми е сипатичен....МОМЕНТ...АЙДЕ ЧАО, ЧЕ МИ СЕ ДОХОДИ ДО ТОАЛЕТНАТА...НЕ ЗНАМ ЗАЩО...УФььь...ИЗТРОПКАХ ГО....Яяяя кой е снимал АКОТО ми?УФььь че грозноватичко/пардон/демократичнооо....
  : 11 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
Последно в Актуално