Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойко Борисов носи пряко отговорността за АМ "Хемус", смята шефката на "Автомагистрали" (ВИДЕО)

17 декември 2021, 19:43 часа • 103530 прочитания

В публичното пространство не спират да излизат скандални факти около проблемите със строителството на автомагистрала „Хемус". Потърсихме за коментар по темата председателят на "Автомагистрали ЕАД" Десислава Христова.

Ето какво сподели тя в Студио Actualno

За скандалите около "Автомагистрали"

"Какви скандали има около "Автомагистрали", освен хаоса с "инхауса"?

"Автомагистрали ЕАД" съществува от доста години и се занимава с текущ ремонт и поддържане на пътища, но не и с ново строителство. В един момент какво се случва? Възлага се по метода "инхаус", който знаем, че е изключение от Закона за обществените поръчки (ЗОП), няколко договора за милиарди и това не е по силите на никой строител в България. Дори и консорциум от строители трудно би се справил в такива срокове.

Имало ли злоупотреба с процедурата "инхаус" по времето на Борисов?

"Смисълът на "инхауса" е процедура за определени случаи, когато трябва да се реагира бързо и има някакви специфики. Но това не трябва да се случва чрез злоупотреба с право. Изявлението на Бойко Борисов по темата по-скоро ми навява мисли за злоупотреба с възможността да се възлага "инхаус", не в онзи смисъл, който законодателят е искал."

Има ли скрити по чекмеджета договори за АМ "Хемус"?

Три договора не са предоставени на Сметната палата, защото тя е поискала само договори, по които са предоставени аванси,както и регистър на всички договори. Те са предоставени като списък, предоставени са и тези, по които има аванс. Но тези договори всъщност са привидни. Те прикриват договор за доставка и наем на механизация, за строително-монтажна дейност. Тези доставчици на материали и наемодатели на техника са реално строителите на "инхауса", така да се каже. Говорим най-вече за АМ "Хемус", но нека не забравяме, че става дума и за много на брой свлачища, и за важния скоростен път Видин - Ботевград. Няма нито една фирма-доставчик, на която да не са дадени аванси. По договорите за доставка на материали за същите лотове и по същото време са дадени едни доста големи суми. Общо за участъците 5, 6, 7, трите фирми са получили над 500 млн. лв. аванс. А фирмата, за която говорите (заради този договор сега тече сагата с Борислав Колев, обвинен за изпирането на 53 млн. лв. от парите за АМ "Хемус"), е получила 87 млн. лв. аванс. Важното е, че една фирма получава аванс за едно и също нещо, разделено условно и формално, за да се избегне да се нарекат подизпълнители. А те са точно това. Защото опасенията на предишното ръководство са били, че когато договорите се сключат както трябва, ще излезе истината за липсата на капацитет на нашето дружество. А това вече би създало проблем за самата процедура "инхаус".

Авансите са раздавани на базата на несериозни предпроектни проучвания, които в момента ни създават проблеми. Особено на местата, на които проекта влиза в сила и даден аванс е наддаден и то в пъти. Ако някой иска да злоупотребява, може да раздуе проекта за сметка на качеството на изпълнението.

Има ли санкция, ако не бъде регистриран договор в Сметната палата?

Ние не сме длъжни да го направим, но зависи дали е скрито нещо, ако е било поискано - това е различно. Санкция за момента няма - от нас каквото е поискано, всичко е коректно предоставено. Занимават се всички с нас - всички възможни контролиращи, проверяващи и санкциониращи органи. Каквото са поискали всички, имат пълен достъп.

Кога ще бъде достроена АМ "Хемус"?

До 2024 г. според мен е реалистично, ако има добра стиковка на държавата, строителя и доставчиците. Но това може да стане евентуално до Велико Търново. Оттам нататък, колкото и да се опитваме да ускоряваме процеса, още не е ясно какъв ще е проектът дори. Не е спирало строителството там, където има разрешение и каквото се случва се сертифицира към АПИ. Дори и в момента има извършена работа за милиони, която е реална.

Кой носи отговорност за скандала с АМ Хемус?

Ситуацията с "инхауса" е създадена от партията, която твърди, че внася ред в хаоса. На всички в тази държава е известно, че съвсем доскоро един човек решаваше нещата в България. Той въртеше на пръста си и парламент, и кметове. Човекът единовластие, без когото няма как да се раздадат едни милиарди на точно определени фирми и по този начин. И ако трябва да търсим духа на правдата, би било жалко и нелепо да тръгнем от най-ниското ниво. Както казва народът - рибата се вмирисва винаги откъм главата. А тя беше една и често се подаваше от една джипка.

За финансовото състояние на "Автомагистрали" преди и сега - какво е положението?

Знам, че бившите колеги са харчили много пари и когато ние дойдохме, в сметката бяха останали жълти стотинки. Наложи ни се да стегнем много колана и да направим сериозна финансова дисциплина. Докато течаха проблемите с договорите за текущ ремонт и поддържане, нямаше възлагания и не беше ясно как ще се разплатим по контракти, които са надскочени в пъти при възлагане. Няма да фалираме, защото имаше и такива слухове, което плашеше и контрагенти, и нашия екип. Издържахме и сега сме добре, като дори ще има 13-та заплата за служителите. Ние искаме т.нар. доставчици и наемодатели да станат официални подизпълнители и да си носят пълната гаранционна отговорност и обектите да бъдат завършени в срок, но и с парите, които са предвидени. Без значение кой на кого и какво е давал под формата на чекмедже, шкафче или малко джобче.

Интервю на Тодор Беленски

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес