Бойко Борисов носи пряко отговорността за АМ "Хемус", смята шефката на "Автомагистрали" (ВИДЕО)

103615
Бойко Борисов носи пряко отговорността за АМ "Хемус", смята шефката на "Автомагистрали" (ВИДЕО)
Снимка: Студио Actualno

В публичното пространство не спират да излизат скандални факти около проблемите със строителството на автомагистрала „Хемус". Потърсихме за коментар по темата председателят на "Автомагистрали ЕАД" Десислава Христова.

Ето какво сподели тя в Студио Actualno

За скандалите около "Автомагистрали"

"Какви скандали има около "Автомагистрали", освен хаоса с "инхауса"?

"Автомагистрали ЕАД" съществува от доста години и се занимава с текущ ремонт и поддържане на пътища, но не и с ново строителство. В един момент какво се случва? Възлага се по метода "инхаус", който знаем, че е изключение от Закона за обществените поръчки (ЗОП), няколко договора за милиарди и това не е по силите на никой строител в България. Дори и консорциум от строители трудно би се справил в такива срокове.

Имало ли злоупотреба с процедурата "инхаус" по времето на Борисов?

"Смисълът на "инхауса" е процедура за определени случаи, когато трябва да се реагира бързо и има някакви специфики. Но това не трябва да се случва чрез злоупотреба с право. Изявлението на Бойко Борисов по темата по-скоро ми навява мисли за злоупотреба с възможността да се възлага "инхаус", не в онзи смисъл, който законодателят е искал."

Има ли скрити по чекмеджета договори за АМ "Хемус"?

Три договора не са предоставени на Сметната палата, защото тя е поискала само договори, по които са предоставени аванси,както и регистър на всички договори. Те са предоставени като списък, предоставени са и тези, по които има аванс. Но тези договори всъщност са привидни. Те прикриват договор за доставка и наем на механизация, за строително-монтажна дейност. Тези доставчици на материали и наемодатели на техника са реално строителите на "инхауса", така да се каже. Говорим най-вече за АМ "Хемус", но нека не забравяме, че става дума и за много на брой свлачища, и за важния скоростен път Видин - Ботевград. Няма нито една фирма-доставчик, на която да не са дадени аванси. По договорите за доставка на материали за същите лотове и по същото време са дадени едни доста големи суми. Общо за участъците 5, 6, 7, трите фирми са получили над 500 млн. лв. аванс. А фирмата, за която говорите (заради този договор сега тече сагата с Борислав Колев, обвинен за изпирането на 53 млн. лв. от парите за АМ "Хемус"), е получила 87 млн. лв. аванс. Важното е, че една фирма получава аванс за едно и също нещо, разделено условно и формално, за да се избегне да се нарекат подизпълнители. А те са точно това. Защото опасенията на предишното ръководство са били, че когато договорите се сключат както трябва, ще излезе истината за липсата на капацитет на нашето дружество. А това вече би създало проблем за самата процедура "инхаус".

Авансите са раздавани на базата на несериозни предпроектни проучвания, които в момента ни създават проблеми. Особено на местата, на които проекта влиза в сила и даден аванс е наддаден и то в пъти. Ако някой иска да злоупотребява, може да раздуе проекта за сметка на качеството на изпълнението.

Има ли санкция, ако не бъде регистриран договор в Сметната палата?

Ние не сме длъжни да го направим, но зависи дали е скрито нещо, ако е било поискано - това е различно. Санкция за момента няма - от нас каквото е поискано, всичко е коректно предоставено. Занимават се всички с нас - всички възможни контролиращи, проверяващи и санкциониращи органи. Каквото са поискали всички, имат пълен достъп.

Кога ще бъде достроена АМ "Хемус"?

До 2024 г. според мен е реалистично, ако има добра стиковка на държавата, строителя и доставчиците. Но това може да стане евентуално до Велико Търново. Оттам нататък, колкото и да се опитваме да ускоряваме процеса, още не е ясно какъв ще е проектът дори. Не е спирало строителството там, където има разрешение и каквото се случва се сертифицира към АПИ. Дори и в момента има извършена работа за милиони, която е реална.

Кой носи отговорност за скандала с АМ Хемус?

Ситуацията с "инхауса" е създадена от партията, която твърди, че внася ред в хаоса. На всички в тази държава е известно, че съвсем доскоро един човек решаваше нещата в България. Той въртеше на пръста си и парламент, и кметове. Човекът единовластие, без когото няма как да се раздадат едни милиарди на точно определени фирми и по този начин. И ако трябва да търсим духа на правдата, би било жалко и нелепо да тръгнем от най-ниското ниво. Както казва народът - рибата се вмирисва винаги откъм главата. А тя беше една и често се подаваше от една джипка.

За финансовото състояние на "Автомагистрали" преди и сега - какво е положението?

Знам, че бившите колеги са харчили много пари и когато ние дойдохме, в сметката бяха останали жълти стотинки. Наложи ни се да стегнем много колана и да направим сериозна финансова дисциплина. Докато течаха проблемите с договорите за текущ ремонт и поддържане, нямаше възлагания и не беше ясно как ще се разплатим по контракти, които са надскочени в пъти при възлагане. Няма да фалираме, защото имаше и такива слухове, което плашеше и контрагенти, и нашия екип. Издържахме и сега сме добре, като дори ще има 13-та заплата за служителите. Ние искаме т.нар. доставчици и наемодатели да станат официални подизпълнители и да си носят пълната гаранционна отговорност и обектите да бъдат завършени в срок, но и с парите, които са предвидени. Без значение кой на кого и какво е давал под формата на чекмедже, шкафче или малко джобче.

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю