Български филм развенчава митовете за създаването на писмеността ни (ВИДЕО)

15425
Български филм развенчава митовете за създаването на писмеността ни (ВИДЕО)

На 5 юли в кино "Люмиер" се състоя  премиерата на българския документален филм "За Свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука". Филмът е  базиран на оригиналните исторически извори и църковни жития за Св. Методий.

Режисьори на филма са Николай Акимов, Силвия Авдала, а сценаристи са Николай Акимов и Иво Иванов. Ето какво разказаха за творбата си Николай Акимов и Иво Иванов в специално интервю за Actualno.com.

Споделете повече за филма - каква е идеята му и за какво се разказва в него?

Филмът е юбилеен. Основната му идея е за това каква връзка имат Кирил и Методий с България. Никаква! Всяко дете ще ви каже, че Кирил и Методий са създали българската азбука. Не! Българската азбука е написана от българите. А Кирил и Методий са създали една друга азбука, която се казва глаголица. Всъщност идеята е да дадем правилния отговор на този въпрос.

Не се ли страхувате от негативна реакция от страна на публиката?

Николай Акимов: Работя отдавна в киното, още преди 10 ноември. Тогава имаше опити за цензура, не успяха. И сега имаше такива, но неуспешни. Това са митове, натрапени от българите отвън. Култът към Св. Кирил и Методий идва от Изток, от славянството. Основната ни кауза е българската азбука, т.нар. "кирилица", да бъде призната за световна азбука и българска азбука, защото не се знае, че това е българска азбука. И Европа, и светът трябва да разберат, че това е българска азбука, за разлика от глаголицата, която е създадена за вси славяни.

Иво Иванов: Този термин "църковно-славянски език", който беше привнесен в България, за да се угоди на Съветския съюз, е измислен от Русия точно, за да не се използва изразът "българска". Факт. В българските академични среди се знае, че още преди цар Борис Михаил Покръстител е имало шест варианта на изписването на българския език с гръцки букви. И един от героите в нашия филм разказва, че големият въпрос е откъде се взимат другите знаци – негръцките, защото гръцкият език фонетично не отговаря на българския. Друг важен въпрос е доколко езикът на прабългарите, ако изобщо има прабългари, е бил различен от славянския и колко е различен, защото това е много важно и мисля, че много се спекулира. Мисля, че не е имало чак такива големи различия. Това са все въпроси, на които официално няма становище.

Ето сега ние подписваме договор с Македония за приятелство и добросъседство и в него влиза една клауза, че ние искаме да се променят някои неща в техните учебници, върху които техни учени са посветили цялата си кариера, за да напишат едни изречения. Горе-долу същото е и в България. До 1989 година едни хора в БАН, а и след 1989 година, пишат, че българите са тюрко-алтайски народ и т.н. Историята в момента в България не е сакрализирана. По времето на тоталитаризма имаше една група хора професионалисти, които имаха право да четат изворите, да ги тълкуват и да пишат официалната ни история. Днес всеки, който не го мързи, може да си намери извори по история на България. И всеки може да смята, че може да ги тълкува. А защо ги тълкува? Защото българското общество в момента не е удовлетворено от официалното тълкувание на официалната ни историография. И сме стигнали до положението, че хора писатели и от всякакви професии се чувстват длъжни и ние не може да ги съдим – това е човешко желание. Всеки има право да чете историята и да я тълкува. В крайна сметка Паисий Хилендарски, когато написва неговата "История славянобългарская", това е неговото четене. Той е един от хората, които възраждат култа към Кирил и Методий и го е правил съзнателно, защото е знаел, че това пътят към българската свобода – да се отделим от гръцката църква.

Сега вече нещата са такива, че други хора, които са на ръба, на границата между науката и полулюбителите на историята твърдят, че българите са ирански народ, а като зная, че цялата историография от XIX век сме били татари, по времето на руснаците – тюрки, вече сме иранци, имаше един период, в който бяхме хуни… извинявайте аз се съмнявам какво ще се случи утре. И всичкото това искате да го предадете на публиката и на хората, че е наука и научните ни среди се сърдят, когато българската публика е скептична към техните заключения.

Има нужда от ново четене, има нужда от професионално поглеждане на онова, което е било досега. Трябва да се намери златното сечение между това, което търси обществото, като знания за своето минало и онова, което му предлага официализираната българска наука, защото трябва да се изтрият някои неща, които са писани досега, а тези хора, които са ги писали, не им се изтрива.

Безплатно лятно кино и тази година в цялата страна

На 26 юни (понеделник) от 21:00 часа Лятната естрада в Борисовата градина в София по традиция е първата спирка на "Пътуващото лятно кин...

Как ще коментирате изказването на руския президент Владимир Путин пред македонския му колега във връзка с азбуката?

Иво Иванов: Това е спекулация. Попитайте руснаците кой е написал тяхната азбука и те винаги казват: От Византия е дошла. Това беше просто провокация, той знае пред каква публика и защо го казва. Защо да не се измайтапи още веднъж с българите и с историята.

Мислите ли, че един ден филмът Ви ще влезе в уроците по история?

Иво Иванов: Не, ние нямаме такива претенции. Това е документален филм. Шаблонната представа в България за исторически филм това е филм, който е откровение, спуснато от Господа... Нашият, като сценарий, е един пътеписен филм. Документалният филм е свидетелства да времето си. Ние показваме как днес се възприема делото на Кирил и Методи, как се възприема азбуката в това разкрачено положение, че масовото общество няма представа какво дели глаголицата и кирилицата и как са се появили. Официалната наука няма официална единна версия. Ние пускаме две версии – едната е официалната: житията на Св. Кирил и Методий. От другата страна имаме разказа на един човек, който през целия си живот е живял с идеята за България и той има право да каже неговото виждане и дублира разказа така, както би трябвало да се чете в България. Това е цялата драма и на някой не му харесва как този човек чете българската история. Всеки има право да чете българската история. Никой не е богопомазан.

Някои хора днес смятат, че живеем във времето на социализма, когато една институция има право да казва кое е истина и кое не е. Времената се променят, но това създава и опасност. Както има много лъжливи новини, има и много лъжливи "читачи" на историята.

Киното срещу властта

В продължение на почти половин век в България се води една необявена война между комунистическата власт и голяма част от демократично н...

Въпросът на голямата наука е да се търсят ценните хипотези, да се дискутират. Тепърва ще има други такива филми, само след десет години само този, който не го мързи, ще може да си прави филми и анимации вкъщи.

Живеем в електронно Средновековие, в което децата не искат да четат, а да бъдат информирани, но бъркат, защото информацията не е знание. Една информация проговаря само в светлината на друга информация. Знанието е да можеш да подредиш тези информации. Работата на истинския историк е подбере информацията и да я подреди.

Николай Акимов: Той засега е ъндърграунд – против мейнстрийма, но всеки ъндърграунд с времето се превръща в мейнстрийм. Така че след това какво ще правим? Ще освобождаваме другите поробени народи, както е казал Левски!

Интервю на Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю