Експерт: Българите се завръщат в България, заплатите ни в някои сектори са адекватни (ВИДЕО)

23925

Различни пророчества предвиждат масово завръщане на българите от чужбина до 2025 година. Какво обаче казват данните, има ли тенденция, която потвърждава това? Дори да се върнат - какво ще работят у нас? Тези теми дискутираме в Студио Actualno с Георги К. Първанов, HR експерт, управител на Cteam, член на Борда на Българска конфедерация по заетостта и партньор в инициативата Bulgaria wants you.

Ще се сбъднат ли прогнозите, че все повече българи ще се завръщат?

Факт е, че всички пророци говорят в тази посока за завръщането на българите от чужбина. Прогнозите се въртят около 2025-30-а година, ще видим до колко са верни. В рамките на официалната част - от 2019, 2020 г. имаме нетно връщане, т.е. българите не спират да заминават, но вече много по-голяма част се връщат. По време на COVID-кризата според Капитал 80 000 души са останали спрямо у нас.

По наша информация тази бройка вече е и по-голяма. Връщат се от целият свят, основно от Великобритания, Brexit си оказва влияние, но много българи се прибират и от САЩ, Канада, Австралия и откъде ли не. Другата добра новина, това е и един от стремежите на Bulgaria wants you, че се връщат българи от чужбина не само в големите градове, но и в по-малките градове в провинцията.

Миналата седмица говорих с българин, който работи в Германия, който сподели, че в българското училище в Кобленц от 60 деца преди, вече има останали 37. На наша анкета след събитие пред 1000 души в Мюнхен 70% отговориха, че твърдо имат намерение да се върнат в България, гледат активно за възможности.

Все повече възможности има в България за кариерно развитие и за частен бизнес - различни стартъп-и, така че не е случайно, че се връщат. Не забелязваме позитивните промени, които се случват около нас - имаме рекорден ръст на заплатите, независимо че е под инфлацията за 2022 година и добрите новини не са малко.

Какво кара тези хора, които са се реализирали в чужбина изобщо да поглеждат към България? Строгите правила покрай КОВИД кризата в чужбина или в България има вече финансови причини да се замислят за завръщане?

COVID кризата бих казал е допълнителен фактор, но този процес на завръщане започна преди това. Причините са различни, едната е чиста носталгия, имахме разговор във Виена с една дама след наше събитие, която казва: "Всичко ми е наред, къщата ми е с изглед към катедралата, имам страхотна работа, женена съм за австриец, но сънувам България."

От такива причини, през семейни - гледане на родители, до чисто прагматични - нашите заплати в нетни измерения настигат тези от южният фланг на ЕС. Има позиции в IT сектора и не само, за които нивото на заплащане в България е сравнимо или по-високо в някои случаи от Испания, Италия или Гърция. Когато се вземе в предвид какви са нивата на данъци, осигуровки и др. без да броим даже какви са цените на имоти, наеми и т.н.

На сайта на Bulgaria wants you имаме един калкулатор, който дава възможност да си обърнеш заплатата от европейска в старозагорска или такава в Пловдив например. Тогава става ясно, че тези 2000 паунда не стигат за нищо в Лондон, особено когато 1000 паунда ти е едностайна или двустайна квартира. Т.е. трябва да се види cost of living (цена на живот) и quality of living (качество на живот), да сравняваме ябълки с ябълки.

Разглеждаме много страни и аспекти на проблема с демографията. Повишаването на качеството на живот не решава проблема с демографската криза. Когато човек е успял става по-голям егоист и си казва: "Детето е голям ангажимент. Мога да имам домашен любимец. Искам да пътувам и да се радвам на този по-висок стандарт на живот." Така средния брой деца на семейство пада до 1 и под 1. Това се случва в развитите страни и у нас.

Какво е решението на демографския проблем?

От къде внасяме работна ръка? Вярно ли е, че има 30 души от Непал, които работят в Ямбол?

Как може работодател да привлече кадри и за да задържи кадри? 

Вижте цялото интервю с Георги К. Първанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю