Елен Карер д`Анкос: Азия е бъдещето, Русия е мостът с Европа

3582
Елен Карер д`Анкос: Азия е бъдещето, Русия е мостът с Европа
Снимка: Божилова

Когато през 1978 година в книгата си "Русия между два свята" френската историчка Елен Карер д`Анкос прогнозира разпадането на СССР, който по това време е наглед силен и несломим, Брежнев не крие лошите си чувства към нея. Избрана за пожизнен секретар на Френската академия на науките, най-старата и авторитетна научна организация в света, през 1999-та година, Елен Карер д`Анкос продължава, въпреки почтената си възраст, да проучва Русия и славянските страни. Тя е в България, за да бъде удостоена с титлата "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет на 19 март, а преди това разгледа Стария Пловдив с думите: "Очарована съм, но не и изненадана, защото съм чела Ламартин и помня чувството, с което го описва".

Интересни са нейните заключения за съвременната политика, за отношенията на Европа с Русия, за състоянието на Европейския съюз. Ето какво каза тя днес по тези въпроси днес в Пловдив.

"Ролята на Русия в днешна Европа е един много труден въпрос. Аз съм историчка, което ще рече, че съм свикнала да гледам в дълъг период от време. Има една традиция в Европа, която поставя Русия "отвъд",  от "другата страна", макар и цялата история на Русия да говори за това, че страната иска да се приема за европейска. Това, което се случва в настоящия момент между Русия и Европа, обаче, продължава традицията- за европейците Русия не е " в полето". Още при разпадането на Съветския съюз бе заявено желанието на Русия да се присъедини, първото нещо, което каза Владимир Путин, когато бе избран за президент, пак беше това- "Ние искаме да се присъединим към вас". 

Когато говорих за разпадането на Съветския съюз години по-рано, аз просто изказвах изводите си от това, което виждах с очите си. Днес ме питате за прогноза за Европейския съюз. Европа е фундаментална за всички нас, тя е историческо чудо и аз мисля, че изборите, които предстоят, са страшно важни. Европа има нужда да се замисли върху самата себе си заради Брекзит. Не мога да правя прогнози, искам само Европа да бъде силна, а Русия да намери своето историческо място, което търси от векове. Защото в един свят, в който Азия стана важна, ако Европа спре до границите на Русия, тя не е много значима. Русия е мостът между Европа и Азия. Много е важна Европа, но бъдещето е Азия, а Русия е мостът. Това не е прогноза, това е констатация. "

Помолена да коментира манифеста на Макрон, който посочи Русия като най- голямата заплаха, Елен Карер д`Анкос отговори: "Мисля, че целият проблем идва оттам, че не се гледа историческото минало. Само един пример- вдигна се много голям шум относно руската интервенция в американските изборипрез 2016 година. Аз бях европейски депутат, наблюдавах парламентарните избори в Русия и видях с очите си това- което всички знаят- това, че изборите бяха не само манипулирани, но дори вървяха американски пари чрез различни организации. Може да се разказват много такива истории. Трябва само да погледнете историята и да забележите, че за манипулации на избори има стотици примери, където и да е. Винаги се счита, че миналото го няма. Сега има интернет. През Студената война имаше други начини за влияние. Ако считаме, че всичко започва от днес, нищо не сме разбрали. И не, защото съм историчка, казвам това. 

Елен Карер д`Анкос е била наемана за консултант от редица държавни глави за познанията и за Русия и славянските страни. Какъв съвет е давала преди срещи с Путин?" Като цяло не си позволявам да давам съвети на държавни глави. Но ако имам съвет да дам, но не давам, защото не ми е това ролята, това е- най- напред трябва да се гледа историята. И ако гледаме далече назад в нея, историята дава съвети. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю