X
 
 

Елен Карер д`Анкос: Азия е бъдещето, Русия е мостът с Европа

1506 0
photo of Елен Карер д`Анкос: Азия е бъдещето, Русия е мостът с Европа
Снимка: Божилова
Когато през 1978 година в книгата си "Русия между два свята" френската историчка Елен Карер д`Анкос прогнозира разпадането на СССР, който по това време е наглед силен и несломим, Брежнев не крие лошите си чувства към нея. Избрана за пожизнен секретар на Френската академия на науките, най-старата и авторитетна научна организация в света, през 1999-та година, Елен Карер д`Анкос продължава, въпреки почтената си възраст, да проучва Русия и славянските страни. Тя е в България, за да бъде удостоена с титлата "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет на 19 март, а преди това разгледа Стария Пловдив с думите: "Очарована съм, но не и изненадана, защото съм чела Ламартин и помня чувството, с което го описва".

Интересни са нейните заключения за съвременната политика, за отношенията на Европа с Русия, за състоянието на Европейския съюз. Ето какво каза тя днес по тези въпроси днес в Пловдив.

"Ролята на Русия в днешна Европа е един много труден въпрос. Аз съм историчка, което ще рече, че съм свикнала да гледам в дълъг период от време. Има една традиция в Европа, която поставя Русия "отвъд",  от "другата страна", макар и цялата история на Русия да говори за това, че страната иска да се приема за европейска. Това, което се случва в настоящия момент между Русия и Европа, обаче, продължава традицията- за европейците Русия не е " в полето". Още при разпадането на Съветския съюз бе заявено желанието на Русия да се присъедини, първото нещо, което каза Владимир Путин, когато бе избран за президент, пак беше това- "Ние искаме да се присъединим към вас". 

Когато говорих за разпадането на Съветския съюз години по-рано, аз просто изказвах изводите си от това, което виждах с очите си. Днес ме питате за прогноза за Европейския съюз. Европа е фундаментална за всички нас, тя е историческо чудо и аз мисля, че изборите, които предстоят, са страшно важни. Европа има нужда да се замисли върху самата себе си заради Брекзит. Не мога да правя прогнози, искам само Европа да бъде силна, а Русия да намери своето историческо място, което търси от векове. Защото в един свят, в който Азия стана важна, ако Европа спре до границите на Русия, тя не е много значима. Русия е мостът между Европа и Азия. Много е важна Европа, но бъдещето е Азия, а Русия е мостът. Това не е прогноза, това е констатация. "

Помолена да коментира манифеста на Макрон, който посочи Русия като най- голямата заплаха, Елен Карер д`Анкос отговори: "Мисля, че целият проблем идва оттам, че не се гледа историческото минало. Само един пример- вдигна се много голям шум относно руската интервенция в американските изборипрез 2016 година. Аз бях европейски депутат, наблюдавах парламентарните избори в Русия и видях с очите си това- което всички знаят- това, че изборите бяха не само манипулирани, но дори вървяха американски пари чрез различни организации. Може да се разказват много такива истории. Трябва само да погледнете историята и да забележите, че за манипулации на избори има стотици примери, където и да е. Винаги се счита, че миналото го няма. Сега има интернет. През Студената война имаше други начини за влияние. Ако считаме, че всичко започва от днес, нищо не сме разбрали. И не, защото съм историчка, казвам това. 

Елен Карер д`Анкос е била наемана за консултант от редица държавни глави за познанията и за Русия и славянските страни. Какъв съвет е давала преди срещи с Путин?" Като цяло не си позволявам да давам съвети на държавни глави. Но ако имам съвет да дам, но не давам, защото не ми е това ролята, това е- най- напред трябва да се гледа историята. И ако гледаме далече назад в нея, историята дава съвети. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Всъщност НЯМА нищо абсурдно в това дето пише /1/. Това което не е създадено през ренесанса ,е Българско/Македонско/Тракийско и зашо не направо и Славянско. С тези терминологии се обозначава Един Народ в миналото и Омир е от този Народ. Днес сме се клонирали , но това е така. Акта за раждане на Франкенщайн/ес/ е 100% ИЗМАМА.А , тази п*ча от снимката е определено Глобалистка . Само какви ги плещи , виж още ›› географски.
 • Македонецъ 2.1 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Объркването идва от Българската държава в ранното Средновековие. Нашествието в Азия на Нашият Царъ Александъръ е повлякло много Наш Народ . Нормално е толкова време те да се омешат с Перси и Тюрки. Имало е Български Държави от Индия до Армения. Няма обаче никакви ханове или канове. Те са Князе. и просто по времето на Князъ Аспарухъ те се завръщат по дядовите и бабини огнища.
  : 0 !
 • Македонецъ 2.2 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  А , по онова време след Китайците най многолюдни са били Българите. Така случва се Сърбите и Хърватите да останат верни на Римският/византийският./ император. И тогава възникват като Народност. Тоест Сърбо/Хърватите са Македонците на България през 7 век. Горе долу така стоят нещата. А , иначе наглият и фалшив соросоид 1.1 и е отявлен гръкоман. те всичките са такива между другото.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 3 месеца Профил на трол?
  Още навремето, френският президент Валери Жискар де’Стен е казал, че Европа без Гърция е като дете без акт за раждане. Съвременната ренесансова Европа е плод на идеалисти – утописти, които почти 20 века след залеза на елинизма се заемат да го възраждат и на тази база да изградят една нова епоха, епохата на Ренесанса. Цялата ни позната антична гръцка култура е създадена през Ренесанса, включително виж още ›› и Илиадата. Илиадата е достигнала до нас в множество РЕНЕСАНСОВИ ръкописи на латински и ренесансо-омиров старогръцки. Оригинален старогръцки ръкопис на Илиада няма запазен, има такъв на латински , известният на учените «Сирийски ръкопис», за когото последните, забележете допускат, че може и да е превод от гръцки ръкопис, който може би, бил изчезнал. ЕВРОПА ДО ПОСЛЕДНО ЩЕ ПОДКРЕПЯ СВОЯТА ИЛЮЗИЯ ГЪРЦИЯ, ЗАЩОТО НА ТАЗИ ИЛЮЗИЯ СЕ ГРАДИ ЕВРОПЕЙСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Амиго, първо научи какво е това Ренесанс и тогава развивай абсурдни теории, че античната гръцка култура била създадена през Ренесанса.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
3-те зодии, които не ги бива в леглото

Оказва се, че има и такова проучване, което доказва, че зодиите имат влияние и върху представянето ни в леглото. Има 3 зодии, за които то не е блестящо....