Елен Карер д`Анкос: Азия е бъдещето, Русия е мостът с Европа

3497
Елен Карер д`Анкос: Азия е бъдещето, Русия е мостът с Европа
Снимка: Божилова

Когато през 1978 година в книгата си "Русия между два свята" френската историчка Елен Карер д`Анкос прогнозира разпадането на СССР, който по това време е наглед силен и несломим, Брежнев не крие лошите си чувства към нея. Избрана за пожизнен секретар на Френската академия на науките, най-старата и авторитетна научна организация в света, през 1999-та година, Елен Карер д`Анкос продължава, въпреки почтената си възраст, да проучва Русия и славянските страни. Тя е в България, за да бъде удостоена с титлата "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет на 19 март, а преди това разгледа Стария Пловдив с думите: "Очарована съм, но не и изненадана, защото съм чела Ламартин и помня чувството, с което го описва".

Интересни са нейните заключения за съвременната политика, за отношенията на Европа с Русия, за състоянието на Европейския съюз. Ето какво каза тя днес по тези въпроси днес в Пловдив.

"Ролята на Русия в днешна Европа е един много труден въпрос. Аз съм историчка, което ще рече, че съм свикнала да гледам в дълъг период от време. Има една традиция в Европа, която поставя Русия "отвъд",  от "другата страна", макар и цялата история на Русия да говори за това, че страната иска да се приема за европейска. Това, което се случва в настоящия момент между Русия и Европа, обаче, продължава традицията- за европейците Русия не е " в полето". Още при разпадането на Съветския съюз бе заявено желанието на Русия да се присъедини, първото нещо, което каза Владимир Путин, когато бе избран за президент, пак беше това- "Ние искаме да се присъединим към вас". 

Когато говорих за разпадането на Съветския съюз години по-рано, аз просто изказвах изводите си от това, което виждах с очите си. Днес ме питате за прогноза за Европейския съюз. Европа е фундаментална за всички нас, тя е историческо чудо и аз мисля, че изборите, които предстоят, са страшно важни. Европа има нужда да се замисли върху самата себе си заради Брекзит. Не мога да правя прогнози, искам само Европа да бъде силна, а Русия да намери своето историческо място, което търси от векове. Защото в един свят, в който Азия стана важна, ако Европа спре до границите на Русия, тя не е много значима. Русия е мостът между Европа и Азия. Много е важна Европа, но бъдещето е Азия, а Русия е мостът. Това не е прогноза, това е констатация. "

Помолена да коментира манифеста на Макрон, който посочи Русия като най- голямата заплаха, Елен Карер д`Анкос отговори: "Мисля, че целият проблем идва оттам, че не се гледа историческото минало. Само един пример- вдигна се много голям шум относно руската интервенция в американските изборипрез 2016 година. Аз бях европейски депутат, наблюдавах парламентарните избори в Русия и видях с очите си това- което всички знаят- това, че изборите бяха не само манипулирани, но дори вървяха американски пари чрез различни организации. Може да се разказват много такива истории. Трябва само да погледнете историята и да забележите, че за манипулации на избори има стотици примери, където и да е. Винаги се счита, че миналото го няма. Сега има интернет. През Студената война имаше други начини за влияние. Ако считаме, че всичко започва от днес, нищо не сме разбрали. И не, защото съм историчка, казвам това. 

Елен Карер д`Анкос е била наемана за консултант от редица държавни глави за познанията и за Русия и славянските страни. Какъв съвет е давала преди срещи с Путин?" Като цяло не си позволявам да давам съвети на държавни глави. Но ако имам съвет да дам, но не давам, защото не ми е това ролята, това е- най- напред трябва да се гледа историята. И ако гледаме далече назад в нея, историята дава съвети. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

ПП-ДБ изживяха пик на унижението в неделя: Политологът Марая Цветкова в “Студио Actualno” (ВИДЕО)

Ако го нямаше Тагарев, щяха да го измислят: Политологът Теодор Славев каза дали отиваме на избори (ВИДЕО)

Сорая Лейн: Най-важното за мен е да помогна на хората да избягат от случващото се в живота

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю