Иво Иванов в "Отговорите": Вучич губи контрол над косовските сърби (ВИДЕО)

7623

Отново напрежение в Косово на фона на официалната молба на Прищина за членство в ЕС. В предаването „Отговорите“ коментираме с журналиста и член на Българското геополитическо дружество Иво Иванов.

Президентът на Сърбия Александър Вучич губи по всички фронтове, Русия, след войната в Украйна, няма да защитава сръбските интереси в ООН със зъби и нокти, защото ще е заета да защитава своите, каза той.

„Така че Вучич трябва да се опита, в този затварящ се вече прозорец във времето, да потърси решение. Европейските партньори са му поставили датата март 2023 година. Всеки път се повтаря един и същи репертоар: Правата на сърбите. Обаче той започва, и това е другият момент защо го прави, да губи контрол над косовските сърби. Нещо, което досега не стоеше така остро, защото Белград плащаше на много хора в Северно Косово заплати допълнително, отделно те си взимаха от косовските и международните институции. Издържаше ги и тези хора стояха там на педал, така да се каже, на бутон. Като ги натиснат, започваха да протестират, да правят барикади и т.н.

Сега обаче той принуди лидерите на косовските сърби в Северно Косово, забележете, да напуснат косовските институции и те не го подкрепиха. Лидерите в момента ги няма на барикадите. Отделно г-жа Трайкович (Рада, бел. ред.), която е представител на сърбите в косовските институции, които не са в Северно Косово, защото в Косово има и други анклави, които са в тежко положение даже, не са до границата и нямат такъв директен контакт със Сърбия, те са категорично против политиката на Белград спрямо тях. Така че тук той също започва да губи позиции.

Въобще до сега Вучич обещаваше на всички всичко и се стремеше да отложи във времето това решение, като категорично винаги подчертаваше: „Ние никога няма да признаем независимостта на Косово, защото така е записано в сръбската конституция“. Според нея все още Косово е част от Сърбия. Но сега вече в ЕС им омръзнаха тия игри и поставиха категорично въпроса: Първо, Сърбия или Белград да се включи в общата европейска политика спрямо Русия. Т.е. те му оказват натиск той да въведе санкции срещу Русия, нещо, което той категорично отказва. Сърбия вече отдавна не е отворила нито една нова глава или т. нар. клъстери, които са по-общите. Макар че има готов един клъстер с осем глави сравнително договорен за отваряне, Брюксел не иска да го отвори, за да дадат сигнал, че евроинтеграцията не върви. Тя е замразена.

Вече се повдига въпроса ако Прищина с държанието си успя, въпреки всички външни кризи, предизвиквани от Белград, да договори с Брюксел споразумение за премахване на визите за косоварите, вече се повдига въпросът да бъде замразено това споразумение за сърбите, ако Белград не се присъедини към общата външна политика на ЕС като страна кандидат-член, което тя е длъжна да направи. Така че и от тази посока той е притиснат.

Възможна ли е развръзка на конфликта Белград-Прищина, ще разберете от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политика на сцената: Елисавета Белобрадова разказва за моноспектакъла си (ВИДЕО)

Корал и Нотариуса: Никола Минчев степенува проблемите на България (ВИДЕО)

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю