Кървавата Коледа в Македония: Как ще градим бъдеще, ако не знаем истинската история? (ВИДЕО)

21888

"Има една политика на Балканите, която се нарича "Разделяй и владей". Кой подменя историята на Балканите? Кой измисля македонската нация? Кой създава т.нар. македонски език? Това е част от коминтерновската политика, която от Москва се пречупва през Белград и рефлектира върху Македония".

Това заяви в Студио Actualno Милена Милотинова - журналист, автор и водещ на „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria On Air. Тя е автор на документалния филм "Само защото бяха българи“, посветен на Кървавата Коледа.

Кървавата коледа в Македония (тогава още част от Югославия) е кампания от политически репресии и убийства през януари 1945 г. Тогава са малтретирани или ликвидирани без съд и присъда хора с българско самосъзнание. Процесът започва на 7 януари. На същата дата тази година пред храма "Св. Неделя" се проведе панахида в памет на загиналите.

Милотинова попита дали не е време и в българския парламент с едноминутно мълчание да бъде почетена паметта на жертвите на Кървавата Коледа.

Още: Кървавата Коледа - Във Вардарска Македония са избити 1200 души с българско самосъзнание

Фалшифицирана история

Жертвите са хиляди, но точният им брой не се знае - въпросът не е проучен изцяло, а "трябва историята да се знае и да се помни, за да се гради бъдеще", каза Милотинова.

"Когато се фалшифицира историята, когато се учат учениците с неверни и манипулативни твърдения, внушавайки им омраза към собствените им корени и предци, не може да се очаква стабилно бъдеще от тази държава и от това младо поколение. Не е тайна, че в Северна Македония учебниците и до днес възпитават омраза към България. Затова този въпрос е включен в преговорната рамка на Северна Македония с ЕС – той е в един от двата протокола към Договора за приятелство и добросъседство между РСМ и България. А тези протоколи, заедно с двустранния договор, са неразделна част от рамката за преговори. Така че Европа ще следи за спазването на ангажиментите, поети от РСМ", обобщи тя. По този начин – чрез един от протоколите към Договора, в преговорната рамка е записано и условието за реабилитация на жертвите на комунизма. "Дори в европейската преговорна рамка имаме исторически ракурс, за да вървим към съвремието", посочи журналистът.

Още: Спорна резолюция в САЩ за "македонския принос" разпали пожар у нас

Кой дърпа спусъка на вечната омраза и мъст?

Милена Милотинова припомни като пример политическия процес в Битоля, който се води срещу Люпчо Георгиевски – председателя на вече заличения български клуб „Иван Михайлов“. Той е обвинен в насаждане на омраза с публикации във Facebook, в които цитира историческа личност, а именно Иван Михайлов - български революционер, деец на българското националноосвободително движение в Македония и дългогодишен лидер на ВМРО.

По думите ѝ - трябва да се запитаме кой има интерес от такива процеси. Историята е показала, че Белград и Москва имат най-голям интерес да няма близост между България и РСМ, казва тя.

"Тук е мястото да попитаме какво стана с идеята у нас за този фонд за правна помощ за задграничните, в частност - македонските българи. Не е тайна, че и до ден днешен е забранено да изразяваш българско самосъзнание в Република Северна Македония. И България трябва да помогне юридически на своите сънародници в РСМ да защитят правата си, включително и на тези, срещу които се водят дела. Сто години по-късно виждаме една нова политическа емиграция от Република Северна Македония в България. Има много македонски българи, които дойдоха в България, защото не могат да работят и живеят спокойно в РСМ", посочи тя.

Още подробности от разговора гледайте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю