“Отговорите“: С проф. Светослав Малинов, д-р Стойчо Кацаров и Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

10660

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“: Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев предложи структура и състав на правителство. Във вторник президентът ще подпише указ за назначаване на служебно правителство. Отиваме на избори 2 в 1. Каква предизборна кампания ни очаква? Разговаряме с политолога и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ проф. Светослав Малинов.

Здравето преди всичко. Почти седмица вече джипитата изписват антибиотици само с електронни рецепти. Добре ли е това. И други проблеми в здравеопазването коментираме с бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Как политическата криза се отразява на икономиката. Ще овладеем ли инфлацията и кога ще влезем в еврозоната. Разговаряме с икономиста и финансист Румен Гълъбинов, който беше член на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

Какво представлява служебното правителство на Димитър Главчев

С назначението на Калин Стоянов Главчев направи стратегическа грешка и се дискредитира. Това каза в “Отговорите“ проф. Светослав Малинов:

Още: Калин Стоянов остава начело на МВР и в служебния кабинет на Димитър Главчев

“Всъщност с оглед на това, че служебното правителство има едно основно задължение – провеждане на избори, всички гледаха към министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление. Това са двамата министри с най-тежко участие, когато става дума за провеждане на избори. Не че другите не са важни, не че не трябва да им следим дейността и да ги контролираме, но това бяха двете имена, или двете длъжности, които се следяха с най-голям интерес и за жалост прогнозите се оправдаха. Калин Стоянов, очевдино ключов министър за Пеевски и за Борисов, остава на поста си.

Що се отнася до министъра на електронното управление, той засега е неизвестен като качества, като личност за широката публика. Но е известен като човекът, който ГЕРБ, след като е отхвърлил, ако си спомняме, девет, по думите на Христо Иванов кандидатури, човекът, който ГЕРБ е предложил най-накрая. Т.е. ние имаме министър на вътрешните работи и министър на електронното управление изцяло одобрени от Борисов и Пеевски.

Още: "Честит кабинет "Пеевски 4" и "поне туризмът ще дръпне": Социалните мрежи оцениха кабинета Главчев (СНИМКИ)

Кандидат-премиерът Главчев направи стратегическа грешка, оставяйки Калин Стоянов. А може би не е било въпрос на избор. Може би това е първият министър, който той (Главчев, бел.ред.) е трябвало да приеме и може би всичко друго се е завъртяло около него.“

Още - във видеоматериала.

Антибиотици с електронни рецепти и други неволи в здравеопазването

Изгубихме цяло поколение заради Ковид и не си научихме уроците. Това каза в “Отговорите“ д-р Стойчо Кацаров. Той беше служебен министър на здравеопазването във второто правителство на Стефан Янев, точно по време на пандемията:

Още: Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

“Последствие от здравната система е огромната смъртност. Ние общо взето изгубихме едно поколение, възрастното поколение. Най-високата смъртност беше при нас. Средната продължителност на живота след пандемията Ковид е намаляла в България от 75 години, на 71 години. Това са катастрофални данни. С четири години е намаляла само в рамките на една година – година и половина, когато беше пандемията от Ковид.

За съжаление ние не научихме уроците си от пандемията.

Още: Ковид е намалил продължителността на живота с близо 2 години

Какво ни показа пандемията? Тя ни показа, че ако искаме бързо да реагираме в такива ситуации, здравната система трябва да е много гъвкава. Тя трябва да позволява бързо да се разкриват нови дейности и нови лечебни заведения и бързо да се закриват, ако няма нужда. Ние разкрихме инфекциозно отделение за Ковид в нарушение на закона, защото законът забранява.

И този мораториум (да се разкриват нови частни болници, бел. ред.), е същото. Утре ако дойде пак Ковид или друго нещо, как ще ги разкриеш, като имаш мораториум или забрана? Пак ще нарушиме закона. Не си научихме урока.“

Още - във видеоматериала.

Как политическата криза се отразява на икономиката

Няма да има поскъпване заради еврото, можем да го въведем през 2025 година. Това каза в “Отговорите“ Румен Гълъбинов:

Още: Левовете в евро: Какви ще са заплатите, пенсиите и цените в магазините

“В близките години след приемането (на еврото, бел.ред.), такова нещо не е забелязано в останалите държави. В Хърватия инфлацията се е повишила с 0,2% на годишна база заради влизането в еврозоната. Сега, че има и други фактори, които влияят на инфлацията, но те влияят и днес.И в днешно време, преди да сме влезли в еврозоната, някои цени, някои услуги продължават да се повишават.“

Е, това е манталитетът на българския търговец, дайте да надуем цените.

Още: Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

“Трябва да имаме контрол. Регулаторите, те са много важни. Затова тяхното назначение тази година ще е от съществена важност какво ще правят догодина, когато въведем еврото. Но чрез регулаторите, ако са на експертно начало избрани хората и ако си вършат работата, ние ще постигнем ефект да успокояваме цените догодина.“

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Стефан Янев: Кабинетът "Главчев" е сираче, никой не носи отговорност за него (ВИДЕО)

България - изненадващ отличник по "задлъжнялост" в ЕС: Говори икономистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю