Калин Стоянов остава начело на МВР и в служебния кабинет на Димитър Главчев

1318
Калин Стоянов остава начело на МВР и в служебния кабинет на Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, чиято фигура предизвика остри спорове между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, ще остане начело на МВР и при служебното правителство на Димитър Главчев. Той бе предложен в проектосъстава на кабинета, което предизвика остра реакция от страна на Кирил Петков.

Още: "Наглост, обида!": ПП-ДБ напуснаха консултациите при президента (ВИДЕО)

Споровете около Стоянов

Припомняме, че името на Калин Стоянов стана обект на разгорещени дискусии в последните дни преди Мария Габриел да се откаже от реализирането на първия мандат. Според ГЕРБ тогава от ПП-ДБ са поставили смяната на министъра като последно условие, което е преляло чашата и така Габриел оттегли кандидатурата си за премиер.

Вчера името на Стоянов бе споменато от премиера в оставка Николай Денков - той заяви, че ръководителят на МВР оказвал натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев, който подаде оставка: Калин Стоянов отрече да е натискал главния секретар на МВР да напуска.

Стоянов бе в основата на скандалите и около протеста срещу БФС в София през октомври 2023 г.: МВР и Васил Терзиев в нов сблъсък за протеста срещу БФС.

Кой е Калин Стоянов?

Калин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в гр. Бургас. Висшето си образование е завършил през 2003 г. в Академия на Министерство на вътрешните работи в гр. София, а през 2009 г. специалност "Право" в Бургаски свободен университет, сочи официалната му биография на сайта на ГДБОП.

Снимка: БГНЕС

Постъпил е в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в отдел “Икономическа полиция” при РДВР-Бургас. От 2009 г. до 2011 г. е заемал последователно длъжностите разузнавач в сектор “Престъпления в икономиката” и в сектор “Трансгранична организирана престъпност” към отдел БОП – Бургас. От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП – МВР и в отдел “Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас.

Многократно е награждаван с обявяване на благодарност и писмени похвали от името на директора на ОДМВР – Бургас, директора на ГДБОП и председателя на ДАНС.

От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 г. е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП – МВР. От месец май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП. 

Припомняме, че в края на 2021 г. стана ясно, че Софийската районна прокуратура е повдигнала обвинение на Калин Стоянов за натиск над прокурори. Тогава имаше скандал между държавното обвинение и МВР. Прокурори от Софийската градска прокуратура съобщиха, че шефът на ГДБОП ги е притискал да приемат условията на адвоката на обвиняем за изтеглените 53 милиона лева за строежа на магистрала "Хемус". 

В резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Б.К. - да не внася протест по определената му мярка за неотклонение „домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън страната, съобщи тогава прокуратурата.

На 23 декември 2021 г. с постановление на наблюдаващи прокурори от Софийска районна прокуратура в качеството на обвиняем е привлечен Калин Стоянов, като му е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“. 

По-късно делото беше прекратено. Стоянов стана министър на вътрешните работи в кабинета "Денков-Габриел" преди около 10 месеца.

Кои са останалите министри от кабинета "Главчев" - четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ето колко станаха заплатите на Румен Радев, Димитър Главчев и депутатите (СНИМКИ)

Отпуснаха държавните парични награди за велики български музиканти

Кандидат-депутати в спор за данъците, доходите и бъдещето на България

Сачева намекна, че ГЕРБ може да предложи Борисов за премиер след изборите

Главчев увери "Прозрачност без граници", че изборите ще са честни и прозрачни

Главчев: България няма да е пречка пред Скопие по пътя към ЕС, но имаме условие

Малките партии искат повече пари за предизборна реклама

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика