Полина Цанкова: ВОЛЯ получи силна обществена подкрепа на идеята да се забрани продажбата на енергийни напитки на деца

7638
Полина Цанкова: ВОЛЯ получи силна обществена подкрепа на идеята да се забрани продажбата на енергийни напитки на деца
Снимка: ПП "ВОЛЯ"

 

Г-жо Цанкова, преди дни ВОЛЯ внесе законопроект, според който се забранява продажбата на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст. Какво точно предвиждат промените?

Да, миналата седмица внесохме поправки в Закона за здравето, които предвиждат да се забрани продажбата, закупуването и предоставянето по какъвто и да е начин на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст. Ако продавачите имат съмнение за някой потребител дали е пълнолетен или не, ще имат право да изискат документ за самоличност и съответно да отказват да му продадат такъв артикул.

Настояваме също така и за забрана на продажбата на енергийни напитки в помещенията на или в рамките на 50 метра от всяка входна точка на учебни заведения, с изключение на висши учебни заведения.

 Как се възприе идеята на ВОЛЯ?

Само няколко дни след като внесохме предложението ни получихме стотици сигнали от родители, учители, лекари, които изразяват категоричната си подкрепа и се надяват предложението ни да се приеме от Народното събрание. Тази огромна подкрепа е поредното доказателство, че сме на прав път. И като народен представител, и като майка на две деца, ще съм щастлива, ако тази законодателна промяна се осъществи, защото е в името на живота и здравето на всички български деца. Ние от ВОЛЯ не веднъж сме доказвали, че здравето на децата е наш приоритет. И няма да се откажем да работим за тази кауза!

Защо точно енергийните напитки да се забранят за непълнолетни?

„ВОЛЯ“: Енергийните напитки да се забранят за продажба на лица под 18-годишна възраст

Енергийните напитки да бъдат забранени за продажба на лица под 18-годишна възраст. Такава поправка в Закона за здравето внесе в парламе...

ВОЛЯ е парламентарната група с най-много жени в 44-ия парламент и съвсем естествено приоритетно работим в името на децата на България! Европейски и национални проучвания доказват, че има завишена консумация на енергийни напитки от деца. Според нас, както и според лекарите, това е изключително тревожно. По неофициални данни около 20 % от децата между пети и седми клас изпиват поне по 5 енергийни напитки седмично. А средногодишно в България се консумират около 19 000 000 литра от тях. Проучване, поръчано от Европейската агенция по безопасност на храните през 2013 г. разкри, че 68 процента от подрастващите на Стария континент на възраст от 10 до 18 години ги употребяват. Всичко това е много притеснително!

Какво сочат цифрите за българските подрастващи?

За съжаление последните изследвания са от преди десет години. Към днешна дата със сигурност са завишени и то с пъти. Национално проучване на храненето на учениците от 1 до 12-ти клас в България, проведено в края на 2010 от НЦООЗ, показва, че 5,7 на сто от децата от 1-ви до 4-ти консумират поне 5 пъти седмично от тези напитки, като 4.7% от момчетата  повече от веднъж дневно. С увеличаване на възрастта данните стават все по-стряскащи – 19% от децата в от 5-ти до 7-ми клас употребяват енергийни напитки поне 5 пъти седмично. Една пета от гимназистите също - повече от пет пъти седмично. Особено голяма е консумацията в тази възраст при момчетата – 24.5% като близо 10% от тях – пият повече от една енергийна напитка на ден. Независимо че тези данни са от преди десетилетие, те са категорични, че проблемът със свръхупотребата на енергийни напитки от  деца в България е сериозен. Затова за него трябва да се търси решение на национално ниво. Точно както предлага ВОЛЯ -  чрез подходящи законодателни мерки каквито са предлаганите с този законопроект. 

Защо са опасни за здравето на децата енергийните напитки?

ВОЛЯ: Надяваме се партиите на статуквото да размислят и да ни подкрепят за 9% ДДС на книгите, учебниците и фитнесите

Депутатите от управляващата коалиция, БСП и ДПС не подкрепиха предложението за 9% ДДС на книги, учебници и учебни помагала в хартиено и...

Специалистите твърдят, че вредата от тях върху детския организъм е също толкова опасна колкото употребата на алкохол или цигари.

Рисковете са свързани с нежелани ефекти като раздразнителност, тревожност, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб и бъбреците, наднормено тегло, гърчове, припадъци, хиперактивност. Има данни за приети деца в болница след прием на енергийни напитки със задух и сърцебиене, а когато тези напитки заместват водата, това действа пагубно въздействие върху бъбреците. В енергийните напитки се съдържа прекомерно много захар - доказано е, че някои се равняват на 15 чаени лъжички захар. Това  допълнително води до дехидратиране и потискане функциите на имунната система, повишаване рисковете от възпалителните процеси, поява на кариеси и затлъстяване. Сърцето, черният дроб, мозъкът, храносмилателният тракт и бъбреците при консумация на енергийни напитки работят така, сякаш човек е подложен на високо натоварване и стрес и реагират така, сякаш са в ситуация на опасност.

Практиката показа, че мерките - чрез етикирането по подходящ начин не са достатъчни. Това не доведе до ограничаване на употребата на тези напитки сред децата, а напротив. Тенденцията е към все по-завишена консумация на енергийни напитки от подрастващите, което съществено застрашава здравето им.

Ако останалите народни представители наистина като нас от ВОЛЯ милеят за здравето и живота на децата ни, трябва да ни подкрепят!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...