Борисов като на изпит - от Европа до ректора на УНСС от ДС

6337
Борисов като на изпит - от Европа до ректора на УНСС от ДС
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов изказа задоволство от визитата на папа Франциск у нас и категорично отхвърли внушенията, че прави предизборна кампания, възползвайки се от поста си.

„Много хора бяха въодушевени при посещението на папата, защото това е световно събитие. Това допринася за изчистването на негативния образ, който беше създаден на България в миналото, без страната ни да има вина“, обясни Борисов в предаването „Лице в лице” по bTV. Той специално благодари на всички служби, че са гарантирали безопасната визита на светия отец у нас.

Премиерът изтъкна положителните изяви на папа Франциск у нас, срещата и топлите му отношения с патриарх Неофит и молитвата в храм-паметника „Св. Александър Невски“, както и отправеното от него прекрасно послание за светите братя Кирил и Методий, които са в основата на българщината.

Борисов за папата и застрояването - наговори ли куп фалшиви приказки? (ВИДЕО)

"В интерес на истината, гледам че сега искат, папата понеже казал за мигранти, за едикакво си ... папата, въобще духовните лица, всяко ...

По думите на премиера папата изрично казал, че трябва да се изграждат не само мостове, пътища и свързаност, но и културни и образователни връзки, дигитална свързаност.

Попитан дали наистина светият отец е благословил магистралите и мостовете у нас (както се разбра от думите на Борисов през уикенда), или е говорел метафорично, премиерът отговори: „Метафорично или не, кой както иска да го разбира“.

Макар да съчувства на бежанците, папата не е настоявал у нас да се приемат нелегални мигранти, а посланията му са в чисто човешки аспект. Конспиративните теории за тайни договорки при посещението на папата са „лъжа, кафява новина, измама, внушение, гадост“, категоричен бе премиерът.

"Щом и на папата намерихме кусур, и Господ да слезе, и за него нещо ще измислим", възмути се Борисов. Светият отец подкрепя и усилията на България за присъединяване на Западните Балкани към ЕС, добави лидерът на ГЕРБ.

Премиерът коментира и жалбата на БСП в ЦИК, която го призовава да излезе в отпуска до евроизборите, тъй като правел предизборна кампания с държавни средства.

Борисов: Няма да остане ненаказан човек за апартаментите и къщите за гости

Единственият изход от ситуацията с апартаментите и къщите за гости е справедливост - подаването на оставки от всички държавни постове е...

„БСП настояват да бъда пратен в Белене и убит. Така са постъпили с дядо ми и с много други дядовци“, разгневи се Борисов.

„Ако считат посещението на папата за предизборна кампания, значи силно ме надценяват. На малко име ме знае, но да дойде за 3 дни, да влезе в кампанията ми и да ме подкрепя, ми се струва прекалено дори за техните представи“, обясни иронично премиерът.

Министър-председателят даде отчет за свършено през последните няколко дни. „1000 души ме извикаха на протест за зелена площ. Реших им проблема. Но така както ме изпратиха, можеха и да ме бият с камъни. Не го считам за партийно мероприятие“, обясни той.

„От 40 години БКП са заровили едни огромни пари в болницата в Ямбол. Тяхното поредно незавършено строителство. При тях винаги е така – всичко е започнато и незавършено. Нека да оставим 120 000 души в Ямболска област без болница, защото БСП били против“, каза премиерът.

Той категорично отхвърли твърденията на опозицията, че използва ресурсите и ежедневните си задължения за партийни цели. „Казвам програмата си. Нямам нито едно партийно мероприятие – всичките са болници и др. Ако отида на партийно мероприятие, да вляза в залата, където има мои съпартийци и да говоря пред тях – да. Утре съм на Съвет в Сибиу – родния град на президента на Румъния. Все едно аз да си бях направил съвета в Банкя. Ще ходим в Сибиу, румънски фъндък“, обясни премиерът.

Борисов пак блести - дава милиони на УНСС, докато Горанов каза, че има нарушения (ВИДЕО)

"Ти с каска тука, а? То няма какво да падне" – така започна изявлението на премиера Бойко Борисов от недостроения нов корпус на У...

Борисов коментира и новите съмнения около скандала "Апартаментгейт", свързани със съмненията за пет пъти по-евтино жилище на земеделския министър Румен Порожанов. Министърът е обяснил на премиера, че жилището му е купено през 2004 г., а от 2009 г. ежегодно го декларира, както се изисква по закон. Порожанов е бил готов да подаде оставка, ако Борисов му я поиска. Премиерът обаче няма подобни намерения и има доверие на министъра си. Порожанов успял да се справи с много от задачите си, да помогне на много земеделски стопани, а в сектора е сравнително спокойно. „През 2004 г. на власт е било друго правителство, ако е било незаконно, да са го арестували“, каза министър-председателят.

Той коментира и скандала с къщите за гости, които прокуратурата и полицията вече разследват на местно ниво. Проверява се размера на платените туристически такси в общините и дали те отговарят на бизнес плана на съответната къща за гости. „Всеки, който не е изпълнил бизнес плана си или е направил нарушение, връща парите в троен размер, или имотът му се конфискува в полза на държавата“, каза Борисов.

"Налагат се драстични наказания на всеки, който беше изобличен и по партийна, и по държавна, а след време и по наказателна линия. Всеки си е получил санкцията и наказанието", увери премиерът.

Борисов не пропусна да похвали свободните медии и журналистическите разследвания, които разкриха скандалите с имотите на властта, но отхвърли критиките, че разследващите органи не са си свършили работата в миналото. „Има 30 разследвания къщи за гости и върнати пари и аванси. Има много хора в службите, които са свършили много работа“, каза той.

За финал се стигна и до отпуснатите пари за УНСС, като на Борисов беше припомнено, че ректорът Стати Статев, който сега му иска милиони, беше същият човек, който изпрати по живо по здраво през Терминал 1 и 2 протестиращите срещу кабинета "Орешарски" студенти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика