Управата в Кърджали ще връща надвзети 973 178 лв.

1404
Управата в Кърджали ще връща надвзети 973 178 лв.
Снимка: Анита Чолакова

Общината в Кърджали е надвзела от местни данъци и такси 973 178 лв. Надвнесените суми за данък сгради са в размер на 571 263 лв., а за данък МПС 411 499 лв., е съобщил на пресконференция кметът Хасан Азис, цитиран от пресцентъра на местната управа.

„Кърджалийци могат да бъдат спокойни, защото надвзетите пари, събрани в рамките на кампанията за местни данъци и такси за 2017 година, ще бъдат върнати до стотинка”, е подчертал градоначалникът.

Хасан Азис: Готови сме с проекти за над 600 млн. лв.

Потърсихме кмета на Кърджали Хасан Азис за анализ на процесите в местното самоуправление в период от 14 години – откак той е наче...

Причина да се стигне до надвземане на суми от данъкоплатците е отмяна на решението на Общинския съвет за размера на местните данъци и такси за 2017 година.

Градоначалникът припомнил, че това решение първоначално е обжалвано от тогавашния областен управител Илия Илиев в Административен съд Кърджали, а по-късно е било внесено и във Върховния административен съд (ВАС).

На 11 декември ВАС отмени решението на Общински съвет – Кърджали, за увеличение на ставките за данък сгради за 2017-та година от 1,2 на 1,6 ‰ за физически лица и от 1,3 на 1,8 ‰ за юридически.

Според кмета събирането на данъците за 2017-та година на по-високите ставки е законосъобразно. По думите му то е съобразено с даденото от съда през миналата година решение за предварително изпълнение на решението на Общински съвет.

Кметът посочил два варианта, по които могат да бъдат върнати парите.

Кърджали е в повишена готовност заради птичия грип

Повишена епизоотична готовност във връзка с огнищата на птичи грип в областите Добрич, Хасково, Ямбол и Сливен е обявена от Областната ...

Единият е чрез подаване на заявление в дирекция „Местни данъци и такси”, а другият - чрез приспадане при ново плащане.

Според нормативните разпоредби заявление за получаване на надвнесените суми може да бъде подадено в срок 5 години от влизането в сила на решението на съда. След подаване на заявлението срокът за връщане на сумите е 30 дни и това може да стане на каса или по банков път.

Другият вариант за връщане на надвзетите суми е те да бъдат приспаднати при плащане на нови данъчни задължения.

Към момента тези, които не са платили старите си задължения за 2017-та година, могат да направят това и ставките, на които са изчислени те за данък сгради са 1,2 за физически лица и 1,3 промила за юридически.

„Гражданите обаче трябва да знаят, че с решение на Общински съвет – Кърджали, ставките за 2018-та година за местните данъци и такси отново са с по-висок размер. Това решение също е обжалвано, а делото за него е насрочено за края на януари тази година“, обяснил кметът.

Общинският съвет в Кърджали отказа да направи "почетен гражданин" емблематичен българин

Общинските съветници в Кърджали обявиха нулева година за званието "почетен гражданин" и го направиха след предложението на областния уп...

Новата кампания се очаква да стартира през февруари-март тази година, като преди това гражданите ще получат съобщения за дължимите суми. Тези, които решат да заплатят данъците си, ще плащат също на ставки 1,2 и 1,3 ‰. Ако обаче съдът постанови, че решението на Общинския съвет за по-високи ставки е законосъобразно, ще се наложи довнасяне на суми до пълния размер на задълженията, се сочи още в прессъобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЪРДЖАЛИ:

Агресията в училище не спира: Непълнолетен е задържан

Крумовградско село си избра кмет с 1 глас

Милко Багдасаров се отказа от мястото си в общинския съвет в Кърджали

Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Обелиск на толерантността между религиите ще строят в Кърджали

Делян Пеевски в Кърджали: Вашата задача е да сте победители, ние се ангажираме с подобряване на живота на хората в общините*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Кърджали

Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

Мълнии причиниха два пожара в община Момчилград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали