Държавата запозна Кюстендил с възможностите да се бори за по-висок жизнен стандарт

1594
Държавата запозна Кюстендил с възможностите да се бори за по-висок жизнен стандарт
Снимка: Областна администрация - Кюстендил

Работна среща-дискусия с участието на зам.-министъра на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се проведе в Заседателната зала на Областна администрация – Кюстендил. Срещата откри областният управител Виктор Янев, който приветства представителите на МТСП и участниците в дискусията. Акцентите от проведената среща бяха състоянието и тенденциите на жизненото равнище и доходите в областта, демографската политика, както и възможностите за ограничаване на неравенствата в обществото чрез по-високи доходи и социално-отговорен бизнес.   

Пред присъстващите зам.-министърът сподели политиките, по които работи Министерство на труда и социалната политика. Презентация и анализ на ситуацията направиха експертите от МТСП – д-р Теменужка Златанова и Илия Гаралиев. На участниците в срещата бяха раздадени анкетни карти, на база на които ще се направи анализ и ще се набележат общи стъпки и действия, към които трябва да се върви за справяне с демографската ситуация в региона.

"Едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена България, е демографската ситуация в страната, този дисбаланс в различните райони. Това ни накара да започнем провеждането на регионални срещи, насочени към най-засегнатите райони от страната“, поясни зам.-министър Петрова.

България не догонва, а изостава от средния жизнен стандарт в ЕС, сочи изследване

Не е изненада, че България е на последно място в Европейския съюз по жизнен стандарт, но в периода 2010 - 2017 година вместо да догонва...

"Запознахме колегите с една нова политика, с един нов закон, който беше приет през октомври 2018. Това е Законът за предприятията на социалната и солидарна икономика. От 25 години такъв нов закон, по нова политика, в България не е създаван. Той дава изключително много нови възможности да бъдат включени на пазара на труда уязвимите групи от българското общество. Като уязвима група са включени: младежи до 29 години, хора над 55 години, хора с увреждания, бездомни, родители, отглеждащи деца с увреждания и др. Дадохме една голяма възможност на всички уязвими групи да бъдат включени в този закон, за да могат да се социализират по-лесно в обществото и да могат да бъдат включени на пазара на труда", коментира д-р Султанка Петрова. Тя поясни, че тези групи ще могат да бъдат включени и в различни програми, за да се обучават.

"Има и много насърчителни мерки, които ще бъдат предложени от държавата, за да се създават нови социални предприятия и да се развиват тези, които вече са създадени. В България има около 4 700 социални предприятия и след влизането в сила на въпросния закон, ще бъде създаден регистър за тях. Така всяко едно регистрирано предприятие ще може да ползва всички тези насърчителни мерки", каза още зам.-министърът.

Петрова посети и Дома за възрастни хора с физически увреждания "Ильо Войвода" в град Кюстендил. Тя се срещна с директора Анелия Таскова, която запозна зам.-министъра с работата и дейностите на социалната институция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com