Обезщетение от 10 000 лв за страх и стрес поиска затворник от Кюстендил

2096
Обезщетение от 10 000 лв за страх и стрес поиска затворник от Кюстендил
Снимка: Getty Images/Guliver

Административен съд-Кюстендил отхвърли претенциите на лишения от свобода Алберто Йорданов за обезщетение в размер на 10 000 лв., плюс лихвите, за неимуществени вреди, изразяващи се в чувства на страх, малоценност с траен характер, застрашаване на здравето и сигурността, причинен психоемоционален стрес, вследствие действия и бездействия на администрацията на затвора в Бобов дол, информира "Дарик нюз".

Искът му бе към Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/. Йорданов се оплаква в жалбата си до съда от настанен в килията му друг лишен от свобода, който е пристрастен пушач и наркозависим, за времето от 08.12.2014 г. до 13.07.2015 г. Той посочва, че и многократно се е оплаквал от съкилийника си пред администрацията на Бобовдолския затвор.

Затворник заведе дело заради липса на медицински грижи

Затворник заведе дело за 100 хил. лв. срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в административния съд в Кюстендил, съобщи &bdq...

Алберто Йорданов изтърпява едно общо, най-тежко наказание „лишаване от свобода" в размер на 20 години, при първоначален „усилено строг" режим, като с присъда от 12.06.1991 на СГС е признат за виновен в това, че на 06.03.1989 г. в гр. София, предумишлено е умъртвил по особено мъчителен начин и с особена жестокост Л.П.

Прокурорът от Окръжна прокуратура Кюстендил дава заключение, че предявеният иск е неоснователен.

Развиват се съображения, основани на писмените и гласни доказателствени средства по делото, като се счита, че сочените действия и бездействия на затворническата администрация не са незаконосъобразни, а са осъществени поради необходимостта от спазване на законовите изисквания за осигуряване на минимум 4 кв.м свободна жилищна площ. Счита се от друга страна, че настаненото лице не е пушило в килията, а навън и поради това не е и не би могло да пречи на Йорданов.

"Съдът намира за необходимо да посочи, че съществуващият страх у ищеца не е обоснован и породен от обстоятелства в обективната действителност, а се основава на предположения за възможно осъществяване на факти в бъдеще време, които са изцяло в сферата на субективните преживявания на Й.

Затворник от Добрич съди държавата за лоши условия в килията

В Административния съд в Добрич днес бе даден ход на делото, заведено от Цветан Димов Димитров срещу Главна дирекция „Изпълнение ...

При тези изводи и приетото по горе, че не е установено превратно упражняване на компетентности от служители в Затвора Бобов дол във връзка с настаняване на Д. в килия на № 12, ІІІ група на затвора, Съдът извежда, че не е налице първият елемент от състава на търсената отговорност по чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ - незаконосъобразни действия и/или бездействия на служители на ответника.

При листата на този първи елемент, следва извод за неоснователност на предявения иск и като последица отхвърлянето му", пише в мотивите си съдия Даниела Петрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com