Преподавателят по философия Георги Славчев събра в книга историята на кюстендилското село Стенско

7797
Преподавателят по философия Георги Славчев събра в книга историята на кюстендилското село Стенско
Снимка: Виолета Атанасова

Кюстендилската премиера на книгата на поета-философ Георги Славчев „Село от слънце огряно“, се състоя благодарение на  обединените усилия на три читалища – НЧ „Братство“, НЧ „Асклепион“ и възроденото читалище на с. Стенско „Селска просвета“. Читалищни дейци, представители на културни институции, някогашни колеги , съученици и дългогодишни приятели на автора се събраха в Синята зала на най-старото кюстендилско читалище, където преживяха една богата на емоции литературна вечер.  

Режисьорът Душко Добрев и пианистът Павел Чавдаров представиха артистично книгата, която по жанр би трябвало да бъде краеведско изследване, но далече надхвърля неговите параметри. За книгата и нейния автор, говориха проф. Цочо Бояджиев – преподавател по философия в Софийския университет и Виолета Атанасова – председател на НЧ „Асклепион “, подпомогнало финансово заедно с Община Кюстендил отпечатването на изданието. Топли думи за поета и човека Георги Славчев, споделиха поетът  Михаил Калдъръмов, легендарният дългогодишен кмет на с. Стенско - Димитър Димитров и други участници в срещата. Емоционалният акцент в събитието беше представянето на химна нa село Стенско, създаден по стихове на Г. Славчев, който въодушеви пълната с гости Синя читалищна зала. След многобройните автографи, снимки и приятелски разговори, литературният празник се пренесе в непринудената атмосфера на селската кръчма, в която Стоян – един от местните жители, изненада с рецитирането наизуст на лирични бисери от българската поезия.  

Жалбите в Кюстендил: За бездомни кучета, боклуци и течащи фекалии

Общественият посредник на община Кюстендил - Васил Иванов, представи своя годишен отчет и анализ за 2018 година. През този период...

След премиерата си в програмата на литературния клуб „Старинният файтон“ в столицата и в Кюстендил, предстои книгата „Село от слънце огряно“ да има и среща на живо с хората в село Стенско, чиито съдби, характери и корени са вдъхновили автора за нейното създаване.

"Има още много какво да се разкаже за нас – сядай и пиши продължението на книгата си, за да се знае!", заръчаха  те на своя талантлив земляк, който неотдавна бе избран от тях за председател на възстановеното селско читалище – допреди три десетилетия едно от най-активните в региона, сподели за кореспондент на Actualno.com от града Виолета Атанасова - председател на НЧ „Асклепион 1998“.

Възрастен мъж загина при пожар в Кюстендил

Вчера екипи на пожарната са гасили 4 пожара в Кюстендилска област като също така са оказали помощ при издирването на загубил се кю...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com