РЗИ-Кюстендил не осигурява тестове за триажа в Дупница, обмислят закриване на кабинета

3490
РЗИ-Кюстендил не осигурява тестове за триажа в Дупница, обмислят закриване на кабинета
Снимка: iStock/Guliver

Община Дупница ще преосмисли решението си за продължаване на работата на Триажния кабинет в града следващата седмица. Това заяви кметът инж. Методи Чимев, цитиран от Zadupnitsa.com. Причината е в отказа на РЗИ-Кюстендил да осигурява тестове за Ковид в кабинета.

„Меко казано съм бесен. Отказът на РЗИ-Кюстендил да продължи да осигурява тестове може да бъде определено като – „Смъртоносни изстрели в мирно време“. Какво имам предвид?! От началото на седмицата РЗИ-Кюстендил отказва да осигурява тестове в кабинета за жителите на три общини – Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, които са със симптоми на Ковид. За да продължи да функционира Триажът и да обслужва хората разпоредих да се купят тестове и от понеделник купуваме. Забележете – купуваме безплатни тестове. Това е пълно безумие. До утре нямаме ли резултат от РЗИ-Кюстендил, ще бъдем принудени следващата седмица да преосмислим начина и въобще функционирането на кабинета“, заяви инж. Чимев.

Триажният кабинет в Дупница ще работи вечер и през уикенда, няма кой да го обслужва

Откритият преди по-малко от седмица триажен кабинет в Дупница ще работи само нощем и в почивните дни, защото няма желаещи лекари, които...

Триажният кабинет в Дупница бе открит в края на миналата година, като абсолютно всички разходи по функционирането му са за сметка на общинския бюджет. Той работеше до 1 юни, като за тези 7 месеца през кабинета преминаха над 10 000 жители. С новата вълна, кабинетът отново отвори в началото на месец септември. „Искам да припомня на някои господа каква бе идеята на Триажа, която се роди на заседание на кризисния щаб и Община Дупница успя да го отвори само в рамките на две седмици и да започне да функционира денонощно. Основно заради огромното натоварване на болниците в града, това бе вариантът да облекчим до някаква степен тяхната дейност, както заради намаления медицински персонал, а така също и да се минимизира максимално досега на хора с Ковид с други хора. И резултатът бе постигнат, което се отчита от болниците. Знаете ли какво е да спестиш на болниците отговорността за 10 000 човешки животи за 7 месеца?! Да, 10 000 човешки същества. А знаете ли какво се случва в почивните дни и каква щеше да бъде ситуацията в болниците?! Единственият ангажимент на РЗИ-Кюстендил бе да осигурява тестове. Повтарям единственият! От там насетне – персонал, издръжка, разходи… всичко каквото се сетите бе и е за сметка на Община Дупница. Знаете ли, че някои от хората в кабинета са карали Ковид вече по 3 пъти, но разбират отговорността си и след лечение отново са в Триажа и помагат на хората. Шапка им свалям“, допълни инж. Чимев.

Триажът възстанови дейността си от 1 септември тази година като до днешна дата е обслужил напълно безплатно над 4 000 жители. Справката по месеци е: за месец септември преминалите са 1245, от които положителни проби са дали 372-ма, за месец октомври – 2604, от които положителни са 790, а от началото на този месец са 286 срещу 116 положителни.

„В тази ситуация в страната с висока смъртност и хиляди с Ковид всеки ден, прекратяване работата на Триажът означава само едно – по над 100 човека допълнително всеки ден пред кабинетите. Последствията от подобно нещо всеки може да прецени сам какви ще бъдат – в десетки пъти ще скочат заразените, в пъти ще скочат семействата, които ще загубят свой близък. Това ли иска РЗИ, питам аз? Пречи ли Триажният кабинет на нечий финансови интереси? Някоя банкова сметка няма да се пълни на гърба на човешкия живот ли? Д-р Величков да каже колко теста е получил за областта, как са разпределени и къде. От кога апелираме за ангажимент и на джипитата към Триажният кабинет?! Още от както сме отворили кабинетът. И ангажиментът им не е безплатен, а платен. Резултат – нула. Потърсихме съдействие от РЗИ да помогнат в осигуряването на медици за Триажът, резултат – нула. Ние нямаме лостовете, с които да ги накараме да дават по едно единствено, само по едно едничко дежурство на месец, но РЗИ-имат. В крайна сметка говорим за живота на нечий син, дъщеря, майка, баща…, а не за асфалтиране на улици, ремонт на офис или почистване на градински кошчета. И днес ще купуваме от… безплатните тестове“, заключи инж.Чимев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com