В Дупница легенда за трима монаси обрисува празника на Св. св. Константин и Елена

11817
В Дупница легенда за трима монаси обрисува празника на Св. св. Константин и Елена
Снимка: БГНЕС

Десетки се изкачиха днес до оброчището "Св. св. Константин и Елена" над град Дупница, за да се поклонят пред равноапостолите, въвели християнството като официална религия във Византия, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Допреди два века тук, на Джинджийската кория, високо над Дупница имало манастир, поддържал тесни връзки със Светата Рилска обител. В него служели монаси, разполагал с богата библиотека, но през 1818 година кърджалиите "му видели сметката".

Пророчески сън накарал през 1903 г. на мястото на оброчището един от дупнишката фамилия Блатски да построи черква. Тя носи името на светците-равноапостоли Константин и Елена. До малката черква се извисяват три изсъхнали вече бряста, израснали от един корен. Според легендата това са духовете на трима съсечени от турците монаси от обителта.

Според легендата, подгонени от турците, те се скрили в параклиса и залостили врата. Турците не могли да влязат, за това си послужили с хитрост. Довели няколко ханъми, които започнали да викат за помощ. Християнското милосърдие убило залостилите се вътре монаси, те излезли да помогнат на жените, а турците ги съсекли със сабите. Погребали ги край храма, след това от гробовете им зад олтара израснали брястовете. От корените им извирала лековита вода, при укрепването основите на храма, тя изчезнала, а брястовете изсъхнали. Днес те стърчат побелели като надгробен паметник на съсечените монаси.

Дупнишкият манастир "Св. Св. цар Константин и царица Елена" се намира на около 3 км северозападно от гр. Дупница, в местността "Джинджийската кория". До него води черен път минаващ през вилната зона на Дупница.

Няма точни сведения кога е била основана тази обител, но се знае, че е разорен от кърджалиите през 1818 г. Манастирът е поддържал тясна връзка с Рилския манастир, имал е много монаси и богата библиотека.

Двама монаси спасяват Църногорския манастир

Нов асфалтиран път до Църногорския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян" ще бъде открит идващата неделя на 10 май. Само доп...

През 1903 г. на мястото на стария манастирски храм е построена малка църква, която стои и до днес. При ремонта на черквичката в края на XX в., от източната ѝ страна, са намерени скелети на мъже, най-вероятно това са тленните останки на монаси обитавали манастира.

За храма над вилната зона на Дупница се грижат две жени – Магда Димитрова и Милка Дойчинова, които с охота разказват легендата за обителта, носеща името на цар Константин и майка му – царица Елена. Днес (21 май) майсторът на курбана Стоян Кадийски готвеше седем казана с агнешко, овче, стари петли и фасул за вегетарианците.

От 9 часа десетки се заизкачваха по тесния път, вървейки на групи от по трима-четирима, за да се поклонят пред светците и хапнат от курбана. И да изпратят пролетта, която от днес отстъпва реда си на лятото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com