В Кюстендил показаха богородични обредни хлябове

5142
В Кюстендил показаха богородични обредни хлябове
Снимка: БГНЕС

Десетки богородични и обредни хлябове бяха изложени днес в Кюстендил, където се провежда традиционният празник "Панагия", предаде БГНЕС.

За празника "Успение на Пресвета Богородица" по традиция в Кюстендил се провежда културен форум "Панагия"- Въздигане на хляба. На него се пресъздава българската православна традиция и култура, съпътстван от изложение на традиционен за региона автентичен хляб и хлебни изделия. Традиционните за региона хлябове бяха изложени на кътове, подредени на сянка между "Арката" и черквата, пред която се тълпяха стотици жители на древния град Пауталия, дошли, за да запалят свещ на Голяма Богородица. На излизане всички минаваха през чешмичката, за да се измият и напълнят вода за здраве.

Над десетте кътове, подредени от читалищата на селата от общината, бяха експонирани с много вкус, а аранжировката бе на висота-изработените с голямо въображение хлябове бяха украсени със здравец, рози, че и слънчогледи. Пред поставените на маси хлябове имаше снопове пшеница, плодове, зеленчуци, извара, сирене, че и чашки с ракия. Както и старите домашни прибори за разточване на тестото и съдове за приготвянето на брашното.

Единия ъгъл от карето под вековните дървета бе окупиран от художници и творци с природни материали, изработващи и рисуващи лика на Света Богородица и други светии. Срещу тях малко момиченце се учеше да мели жито, стърквайки го с камък в така наречения "хромел". До него две деца – също момичета - се учеха да приготвят тестото за хлябовете, всички напътствани от служители на местния музей.

Двудневният празник стартира вчера, когато в черквата "Свети Иван Рилски" в село Пиперков чифлик, бе представен обичай по замесване на "Богородичен хляб" и изпичането му в подница. Ден преди "Успение Богородично" , жената - майка учеше младите девойки как да месят обредни пити и предава традицията. В този хляб е вплетена вяра , майсторство и автентичност - винаги предавани от майки на дъщери, от род в род.

А днес в 10 часа сутринта градината се превърна в изложбено пространство с красиво подредени обредни хлябове, плодове и жито. Всички участници показват своите умения както при месенето, така и при аранжирането. Хлебното изложение е съпътствано от празнична програма, тематични изложби; работилници, в които малки и големи могат да вземат участие.

Празникът "Панагия" продължи с фолклорна програма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com