Кметът на Луковит обясни защо няма вода в общината

5597
Кметът на Луковит обясни защо няма вода в общината
Снимка: община Луковит

Авария след авария на магистралния водопровод оставя без вода почти всички населени места на община Луковит в последните дни. „Изцяло съм съпричастен към вашето негодувание от водния проблем на територията на общината. Аз и всички ние сме абонати на ВиК и редовни платци. В качеството си на кмет нееднократно съм се намесвал и съдействал за по-бързото преодоляване на проблемите. Водният стрес в този момент обаче не е резултат от безхаберие или некомпетентност. Нелогично е да се мисли, че от страна на работещите по проблема екипи може да се проявява безотговорност, особено в толкова рискова ситуация на пандемия. Отчитам факта, че несвоевременната и недостатъчно изчерпателната информация по въпроса допълнително увеличава стреса и негодуванието“, заяви кметът на Луковит Иван Грънчаров.

Той пояснява, че спирането на водата е резултат от множество големи аварии по два магистрални водопровода, като първата от тях е установена на 9 октомври.

Тогава се спукал магистрален водопровод „Гложене“ и без вода остават луковитските села Торос, Пещерна и Дъбен.

„Трябва да се има предвид, че голяма авария по близо 30-киломотрово съоръжение не може да бъде отстранена в рамките на час-два. Магистралата се състои от големи бетонови тръби и целият процес по обход, откриване на проблема, изкопни дейности, отводняване, изливане на бетон, необходимо време за изсъхване и втърдяване, отнема повече от ден. След отстраняване на аварията и възстановяване на водоподаването се установява, че водата все пак не достига до гореспоменатите села. Прави се обход и се откриват втора и трета големи аварии. Лошото време и непрестанният дъжд нито спират, нито забавят екипите на ВиК, но процесът технически отново изисква нужното време. В момента се изчаква изсъхване и втърдяване на бетона, като по план водата ще бъде пусната до 24 часа“, заявява кметът на Луковит.

В нощта на неделя срещу понеделник (17-18 октомври) възниква голяма авария на магистралния водопровод „Златна Панега“, която води до спиране на водата към Луковит, Петревене, Румянцево и Тодоричене.

„В този случай съоръжението е стоманено и екипите на ВиК очакват, че в рамките на деня (понеделник) ще отстранят проблема. Работи се целия ден – обход, идентификация на аварията, изкопни дейности, отводняване, няколкочасова заварка. В късните следобедни часове обаче се установява втора голяма авария по водопровода. До края на деня екипите успяват да я идентифицират и да подготвят участъка за ремонт. В момента се работи по отстраняването, като имам уверението на дружеството, че до 18:00 часа ремонтът ще приключи успешно“, допълва Грънчаров.

Той напомня, че водата не идва мигновено до домакинствата като електричеството.

„Ще е необходимо време за напълване на системата, така че между 20 и 22 часа тази вечер се очаква градът отново да бъде водоснабден“, уточнява той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Децата от община Тетевен изнесоха празничен концерт по случай Цветница и Лазаровден (СНИМКИ)

Децата от ДГ „Васил Левски“ в Тетевен наричаха за здраве и пресъздадоха обичая „Пейкуване“

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч