Кметът на Тетевен: Страхувам се за сигурността и живота си

23037
Кметът на Тетевен: Страхувам се за сигурността и живота си
Снимка: община Тетевен

Страхувам се за сигурността и живота на мен и моето семейство, заяви днес пред медии кметът на община Тетевен д-р Мадлен Бояджиева.

Тя и синът й адв. Христо Ничев свикаха пресконференция в пресклуба на БТА в Ловеч четири дни след като общината бе проверена от ДАНС и полицията.

„На 4-ти ноември в община Тетевен беше направена проверка от Териториална дирекция на ДАНС – Ловеч, и ГД „Национална полиция“. Тя касаеше две конкретни неща, а не цялостна проверка на кмета и администрацията. Бяха изискани документи, касаещи сметосъбирането, сметоизвозването и поддръжката на местата за обществено ползване в община Тетевен, както и документи за работата на отдел „Управление и стопанисване на общинските гори“ за периода от началото на 2021 до настоящия момент“, съобщи Бояджиева.

По думите й администрацията е оказала пълно съдействие на проверяващите и всички изискани документи са предоставени, а проверката приключила в рамките на работния ден. 

Поясни, че проверката за сметосъбирането касае последната обществена поръчка, при която след провеждането й отстраненият участник „Еко Титан“ ЕООД подал сигнали и жалби до КЗК и ВАС.

 

 

 

„Двете институции категорично потвърдиха законосъобразността на проведената процедура. Въпреки това, същата фирма продължи да пуска сигнали до различни други органи и институции, по повод на което на тази поръчка са правени нееднократни проверки, в това число от Специализирана прокуратура, Районна прокуратура, Окръжна прокуратура – Ловеч, и Апелативна прокуратура - Велико Търново. Тези проверки не са констатирали никакви нарушения“, подчерта кметът на Тетевен.

Договорът за поръчката е подписан на 13-ти ноември 2020 г. Изпълнител е консорциум „Чистота Тетевен“, състоящ се от софийските фирми „Чистота Тетевен“ и „Комунал Инженеринг“ на стойност 2 652 529 лв. без ДДС.    

По думите на д-р Бояджиева проверката сега се отнасяла за същите обстоятелства.   

„Тази фирма по повод на предходна обществена поръчка беше пуснала жалби и сигнали до различни институции с клевети по мой адрес и беше осъдена от мен за клевета. Има решение на съда“, допълни тя.

И уточни, че на отдела за стопанисване на общинските гори също са правени проверки от ИАГ в София и от Районна дирекция на горите в Ловеч, които не установили нарушения.

„Държа да отбележа, че нямам никакви притеснения относно моята работа и работата на общинската администрация. Като кмет на общината обаче аз съм подложена от непрекъснати публични атаки от някои сайтове – Биг5.бг, nbox.bg, valkinfo.com, afera.bg и fakti.bg. Всички те вече месеци наред публикуват аналогични анонимни материали против мен и член от семейството ми, които са клевети и лъжи. Най-страшното е, че ни замесват в извършване на престъпления. По повод на тази проверка, за която говоря сега, отново излязоха публикации със същите лъжи и клевети. Досега не обръщах внимание на тези публикации, защото това, за съжаление, не се счита за нещо необичайно. Но след проверката на 4-ти аз установих една смущаваща координация между тези публикации и действията на проверяващите органи“, каза Мадлен Бояджиева.

Дни преди проверката била публикувана информация, че в община Тетевен предстоят проверки във връзка с „тежки измами и престъпления на кметицата“.

Броени минути след началото на самата проверка, светкавично публикували заглавие „ДАНС влезе в община Тетевен, разследват злоупотреби за милиони с общински гори и европейски средства“.

Ден след влизането на ДАНС и полицията в община Тетевен бил арестуван шефът на отдел „Управление и стопанисване на общински гори“ инж. Цветомир Симеонов по обвинение за притежание на наркотици.

Въпросните сайтове, по думите на кметицата, приписват на нея и сина й вече участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици заедно с общинския служител и директора на РДГ.   

„Преди арестуването на инж. Симеонов в тези сайтове излезе няколко пъти, че той се занимава и отглежда наркотици. За мен тези съвпадения не са случайни и са меко казано изключително смущаващи. Анализирайки всички събития и връзката между тях, вече се страхувам за сигурността и живота на мен и моето семейство. Виждам една добре координирана атака срещу мен и семейството ми. Нямам идея до къде могат да стигнат тези хора и поръчителите им“, обобщи Бояджиева.

Последните дни тя получавала предупреждения да внимава много, защото се готвела някаква разправа с нея и сина й.

„Не изключвам да се предприемат спрямо мен и семейството ми незаконосъобразни действия от страна на полицията. Не изключвам да ми бъдат подхвърлени предмети, включително наркотици - било то в дома ми или в личния ми автомобил. И трябва да ви кажа, че тази сутрин не посмях да отида в личния си автомобил на работа. С години съм градила авторитета си. Хората в община Тетевен ме познават добре. Синът ми е адвокат в софийска адвокатска кантора с добро име и добри позиции. Семейството ми никога не е било свързвано с каквито и да било провинения и престъпления“, отбеляза кметицата. Тя е издигната от ПП ГЕРБ и е общински председател на ГЕРБ в Тетевен.  

Адв. Христо Ничев се представи като адвокат с над 10-годишен опит, собственик на адвокатска кантора „Ничев и Георгиев“.

„Публично известно е с какви клиенти работя - едни от най-големите кредитни и финансови институции в държавата, общини, строителни фирми и др. Като син на политическо лице свикнал съм какви ли не неща да чета шеста година вече по адрес на мен, на майка ми, на баща ми – от откровени лъжи до заплахи. Потърсили сме си правата по съответния ред, когато сме считали, че това е редно да се направи. В последните месеци откровено съм обект на непрестанна атака, стартирала още от лятото по някакви анонимни сигнали. Бях привикван няколко пъти в полицейските управления по сигнали, свързани с престъпления по Изборния кодекс. Дадох съответните обяснения, подписах съответните протоколи. Проверката приключи с постановления за прекратяване. Търпеливо изчаках всичко да свърши, поисках си копия на сигналите, постановлението на прокуратурата. Сега съм предприел съответните действия, като има образувана прокурорска приписка по отношение на тези набедявания за това, че извършвам такива престъпления. В края на септември и началото на октомври хронологично започнаха да излизат тези статии. В един момент аз станах участник в това ОПГ. Приписваха ми се финансови престъпления, пране на пари. Последната статия е на 5–ти, когато се казва, че инж. Симеонов е арестуван за притежание на наркотици, а аз разпространявам тези наркотици. Виждайки синхрона, в който действа полицията и статиите, които излизат в тези сайтове, аз се опасявам, че на мен ще ми се изфабрикуват неща, свързани с извършване на престъпление“, заяви адв. Ничев.

 

 

 

Той е категоричен, че никога не се е занимавал с разпространение на наркотици, дори не употребява такива неща, като е готов на живо да се тества.  

Подчерта, че никога не е говорил с инж. Любомир Симеонов – нито на живо, нито по телефона, че го познава само по физиономия.  

Според него ситуацията е много притеснителна и сериозна. Той също каза, че е притеснен за живота и здравето си, както за живота и здравето на своите близки.    

Адв. Ничев е подал сигнал до главния прокурор. Предстои да сезира омбудсмана, Висшия адвокатски съвет, Софийската адвокатска колегия, Европейския съвет.

„Това е безобразие. Не съм си представял, че мога да треперя, че може да ми подхвърлят нещо в колата. От 5-ти ходя пеша на работа в София. Аз я ползвам много интензивно, но тя стои паркирана пред къщи. От 5-ти не съм я отключвал, не съм влизал в нея.  Ще извикам свидетели, за да си отворя колата след тази пресконференция. Тук съм дошъл с автобус. Аз няма да съдействам при незаконосъобразни действия на органи на МВР, било то в мой автомобил или имот. Ще търся поемни лица и адвокат. Доколкото имам информация, на въпросния Симеонов му е правено претърсване и изземване пет дни по-рано и след пет дни са му намерени наркотици. Ако някой е така проверяван, ще си държи ли такива неща в колата!? Няма логика в това. Гледах онзи ден пресконференцията на кмета на Пазарджик. Сега се замислих, че този човек е напълно прав да не съдейства при проверката, защото ще го изкарат сигурно, че шофира с наркотици, не знам“, обобщи правистът.

Според него е съвсем нормално да бъде проверявана институция като община, кмет и всички публични личности.

„Нашето семейство си е декларирало всеки доход и всеки лев. Притеснявам се, че нещо може да ни бъде изфабрикувано. Тук нещата стават много лични, опират до това да се съсипват човешки животи. Като ти опетнят името и те държат по арести известно време, как ще се възстановиш!?  Отношението към личностите е много важно. Няма лошо да се проверяват институции, но личностният момент е много важен и много опасен“, подчерта той.

На въпрос към кметицата откъде може да идват тези атаки, тя каза, че няма предположения.

„Аз не съм нарушила ничии интереси. Работя в рамките на закона. Винаги съм се  водила от интересите на община Тетевен. Лични конфликти нямам с никакви хора. Недоумявам и ми е странно това, което се случва, но се опасявам. Всичко е възможно да стане“, каза Бояджиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч