Ловешкият зоопарк не казва истината за ягуара Алонсо

22024
Ловешкият зоопарк не казва истината за ягуара Алонсо

Ловешкият зоопарк не разполага с пушка с далечен обсег за упояване на животни, която е била необходима, за да се залови избягалия от клетката си ягуар Алонсо. Това е показала проверката на Министерството на околната среда и екоинспекцията в Плевен.

Двете ведомства провериха зоопарка, след като Алонсо беше убит там на 3 август. Хищникът беше застрелян от ловец, защото щял да излезе извън градината. "Ягуарът е отстрелян, без да е потърсено съдействие за неговото залавяне чрез упояване", показват още резултатите от проверката. Миналата седмица от екоинспекцията в Плевен обясниха, че проверяват периодично зоопарка, включително дали има упойващи вещества, пише ПИК.

Прокуратурата в Ловеч проверява защо беше застрелян ягуара Алонсо

Районната прокуратура в Ловеч е започнала проверка по случая със застреляния ягуар, който избяга в неделя (3 август) от клетката си в ...

В официално съобщение няколко дни след убийството на ягуара кметът на Ловеч Минчо Казанджиев заяви, че зоопаркът разполага с пушка с упойващи стрелички и ловците са били в готовност да я използват. Те не стреляли с нея, защото хищникът така и не се появил на открито място. За такава пушка твърдеше и убиецът на Алонсо ловецът Денко Цанков и дори разказваше как дебнели с нея защитеното животно из храстите, защото не искали да го убиват.

Ягуарът е излязал на свобода, след като пазачът, който чистел клетката му, оставил отворени две врати и не пуснал преградата, разделяща вътрешната и външната зона на клетката. Служителят на зоопарка обяснил, че бил ядосан заради проблеми в личния си живот и затова действал разсеяно.

При всички тези нарушения обаче реални наказания няма. "За допускане на инциденти с човешки грешки Законът за биологичното разнообразие не предвижда санкции", обясняват от МОСВ. Наказанието за пазача е, че ще бъде преместен от сектор "Хищници" в сектор "Птици".

Освен това ръководството на градината трябва да въведе нови правила в случай на бягство на животно. Те трябва да предвиждат и "действия със специалисти, които имат опит в улавяне на животни".

МОСВ ще изяснява ситуацията с избягалия ягуар

За изясняване на ситуацията с избягалия ягуар Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ ще извърши проверка на зоопарка в Ловеч. Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч