Манастир „Св. пророк Илия“ в Тетевен отбеляза своя храмов празник

1993
Манастир „Св. пророк Илия“ в Тетевен отбеляза своя храмов празник
Снимка: Община Тетевен

На датата 20 юли, когато Православната църква прославя Свети пророк Илия – Илинден, манастирът в гр. Тетевен, носещ името на светеца, отбелязва своя храмов празник. Бе отслужена тържествена литургия, а жители и гости на града запалиха свещи и се помолиха за здраве и благоденствие.

На тържествената литургия, изнесена от ставрофорен свещеноик. Павел, в която се включи и църковния хор на тетевенската църква "Всях Светих", присъстваха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и председателят на ОбС Тетевен – Мария Стойчева.

В село Голям извор отбелязаха 183 г. от рождението на Васил Левски

На 18 юли 2020 г. в тетевенското село Голям извор, тържествено бяха отбелязани 183 г. от рождението на Васил Левски и 148 г. от създава...

По предание манастирът е основан през 11 в., а според друго цар Иван Шишман му дарил дървен кръст със сребърна обковка, на която са изобразени евангелски сцени. Преди Освобождението Тетевенският манастир е бил книжовен център с килийно училище и библиотека. Посещаван е от дейци на националноосвободителното движение. Манастирът е действащ без монаси.

През 2017 година бе реализиран проект, чрез който светинята и дворното й пространство бяха напълно обновени, а през 2019 г. кметът на Тетевен и общински служители посадиха цветя по повод Международния ден за опазване на паметниците на културата.

В Тетевен се проведе обучение на тема ,,Доброволчество, видове, разпространение“

На 9-ти юли в Тетевен се проведе обучение на тема ,,Доброволчество, видове, разпространение“ по проект ,,Предай каузата нататък&l...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com