Съдебната сага с приватизацията на „Четпром“ в Тетевен приключи

9802
Съдебната сага с приватизацията на „Четпром“ в Тетевен приключи
Снимка: streetviewbg.com

Приключи двугодишната съдебна сага с процедурата по приватизация на общинското предприятие „Четпром“ в Тетевен. Решението на Върховния административен съд в полза на местния парламент от 26 юни е окончателно.

Делото през 2016 г. е заведено от „Дир.БГ Холдинг“ ЕАД с ново название от 2017 г. - „Интернет услуги и комуникации“ ЕАД на Владимир Иванов Жеглов. Той е едноличен собственик на акционерното дружество.

Интересен детайл е, че Жеглов през 2014 г. продаде за 6,2 млн. лв. акциите си в интернет портала dir.bg, но и до днес е в Съвета на директорите на дружеството „ДИР.БГ“ АД заедно с Моника Станишева, съпруга на председателя на Партията на европейските социалисти.

Фактически със своята жалба пред Административния съд в Ловеч, а после и пред Върховния административен съд „Дир.БГ Холдинг“ ЕАД спря решението на местния парламент в Тетевен з а приватизация на общинското предприятие „Четпром“ ЕООД.

С богата програма Община Тетевен отбеляза празника Сирни Заговезни

На 18 февруари Православната църка почете празника Сирни Заговезни - ден за прошка. Той трае една седмица, в която се изпълняват различ...

Приватизацията е инициирана от две фирми -„Дир.БГ Холдинг“ ЕАД – София, и „Калинел“ ЕООД – Троян, с основна дейност производство и продажба на декоративни възглавници, вата, матрак-протектори, олекотени завивки и др. В нея работят над 1400 човека.

„Четпром“, чиято приватизация бе стопирана, произвежда основно четки за зъби. С решение от 25 юли 2016 г. Общинският съвет открива процедура по приватизация фирмата. Възложено е изготвяне на правен анализ, приватизационна оценка и информационен меморандум на дружеството. С последващо решение от 14 октомври местният парламент определи метод, цена и конкурсни условия за приватизацията му.

Приетият метод на приватизация е публично оповестен конкурс на един етап за продажба на 9137 дяла, представляващи 90.024% от капитала на дружеството.

Накратко условията в конкурса са следните: минимална цена 1 200 000 лв., платима еднократно в 10-дневен срок от подписване на приватизационния договор; 800 000 лева инвестиции за срок от 3 г. с инвестиционна програма; запазване на съществуващите и разкриване на минимум 250 нови работни места за период от 3 г.; запазване предмета на дейност на дружеството, както и развитие на друг вид производствена дейност в срок минимум 3 г.; забрана за прехвърляне на закупените дялове и активи без съгласие на продавача за срок от 3 г.

Кметът на Тетевен направи дискусии за проблеми на населени места в общината

Кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева започна обиколка на селата, които попадат в административната сфера на общината. Първото посещ...

Изискванията към участниците пък са: да са юридически лица, работещи в сферата на производството през последните 3 г.; да са реализирали средногодишен оборот от 25 млн. лв. за последните 3 г.; нетната им печалба през последните 3 г. да е не по-малко от 2 млн. лв.; да нямат неизплатени задължения към държавата и община Тетевен.

Четири елемента от приватизационната процедура са били обект на обжалване от страна на Дир.БГ Холдинг“ (или „Интернет услуги и комуникации“).

Дружеството, което към края на 2016 г. има персонал от едва 4-ма човека, е срещу условията за: запазване на съществуващите и разкриване на нови 250 работни места; участниците да са юридически лица, работещи в сферата на производството; да имат реализиран средногодишен оборот от дейност в последните 3 г. не по-малко от 25 000 000 лв.; да са реализирали нетна печалба през последните 3 г. не по-малко от 2 млн. лв.

Мотивът на Жеглов пред двете съдилища е, че така определените условия силно ограничават участието на потенциалните инвеститори, че те са дискриминационни, ограничават конкуренцията и имат за цел създаване на необосновано предимство в полза на единия кандидат.

Административният съд в Ловеч в началото на август 2017 г. отхвърля жалбата с аргумент, че решението е постановено при спазване на административно-производствените правила. Заседанието на ОбС Тетевен, на което е прието обжалваното решение, е проведено при необходимия кворум, взето е с необходимото мнозинство, в условията на оперативна самостоятелност.

Девета санирана сграда получи Акт 16 в община Тетевен

На 8 февруари бе подписан Акт 16 за установяване годността за ползване на строеж на още две сгради в община Тетевен. Това са блоковете:...

От своя страна Върховният съд изцяло приема формулираните от Общинския съвет изисквания спрямо кандидатите за приватизация на дружеството „Четпром“.

„Равнопоставеността на субектите, участващи в приватизационната процедура, следва да се преценява с оглед конкретните икономически условия за всяка приватизационна продажба. За да бъде извършена приватизацията при спазване на принципа за бърза и икономически ефективна приватизация, участниците в процедурата следва да докажат освен намерение за участие в приватизацията, и капиталова обезпеченост“, се сочи в мотивите на ВАС.

Според съда заложените условия осигуряват възможност в процедурата да участват стабилни и надеждни инвеститори, тъй като само по този начин биха се осъществили целите не само на прозрачна, но и на икономически ефективна приватизация.

Условията, поискани от местния парламент, според ВАС са обосновани с оглед конкретната продажба и са в съответствие с целите на Закона за приватизация и следприватизационен контрол за прозрачна, бърза и икономически ефективна приватизация, е категоричен съдът.

Конкретно за изискващите се нови 250 работни места съдът счита, че това е в интерес на самото приватизирано дружество и на обществото, тъй с реализирането му би се постигнало увеличаване на заетостта на лицата в региона, както и оборота, съответно – печалбата на дружеството.

В Тетевен се проведе заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма

На 07.02.2018 г. в гр. Тетевен се проведе заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма, при Община Тетевен. Дневният ред н...

Изискването към участниците да са юридически лица не ограничава правото на жалбоподателя да участва в конкурса, тъй като самият той е юридическо лице, сочи още ВАС. Видно от данните по делото предметът на дейност на приватизираното дружество "Четпром" ЕООД е в сферата на производството - на четки, стоки и услуги на населението, а основните му приходи са от производствена дейност. Поради това обосновано е изискването към кандидатите да са работещи в сферата на производството през последните три години, е категоричен съдът.

За дружеството „Четпром“ вече има една неуспешна приватизационна процедура. Тя е била проведена през 2012 г. при начална конкурсна цена 953 065, но платима на четири равни вноски за 4 години. Определеният размер на инвестиции е бил 1 000 000 лв., пак за период от 4 години.

Не е имало и условия за разкриването на нови работни места. Към тогавашните участници не е имало поставени предварителни квалификационни условия, които да гарантират, че потенциалните купувачи разполагат с ресурса, доказан с постигнати финансови резултати, налични активи и опит в сферата на производството.

Предходният приватизационен договор е разтрогнат, тъй като купувачът не е извършил необходимите плащания.

В последния публично достъпен Годишен финансов отчет на дружеството „Четпром“за 2015 г. пише, че работи на загуба заради продължителна липса на поръчки за изработката на четки за зъби, като само за една година спадът в поръчките е с над 1 млн. и 500 броя. Други причини за загубите според отчета са повишената минимална работна заплата, оскъпените с до 300% материали от Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч