Тетевен отбеляза двоен празник - 143 години от освобождението на града от османско владичество и Деня на народните будители

4360
Тетевен отбеляза двоен празник - 143 години от освобождението на града от османско владичество и Деня на народните будители
Снимка: община Тетевен

Днес в Тетевен бяха отбелязани 143 г. от освобождението на града и Деня на народните будители. Специални гости на събитията бяха г-жа Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката, Еленко Начев - началник на Регионалното управление на образованието - Ловеч, почетните граждани на град Тетевен – Мария Милева и Свилен Русинов.

Началото на празничния ден бе поставено в двора на църквата „Св. Всех Святих", където отец Павел отслужи панихида пред паметника на загиналите за Освобождението на Тетевен руски воини. В знак на признателност бяха поднесени цветя от името на Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, НЧ „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен, Исторически музей Тетевен, Общинска организация на Съюза на ветераните от войните в България - Тетевен, Общинска организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Тетевен, представители на общинските структури на ПП ГЕРБ, БСП, ВМРО, граждани.

След това на пл. „Сава Младенов“ кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева издигна знамето на града, а по-късно събитията се пренесоха в салона на НЧ „Съгласие 1869 г.“. Там се състоя Тържествената сесия на ОбС – Тетевен, която бе открита от Мария Стойчева – председател на Общинския съвет. Тя произнесе тържествено слово, след което това направи и д-р Мадлена Бояджиева. Своето обръщение направи и зам.-министърът на образованието и науката – Таня Михайлова, която връчи на кмета на Тетевен плакет от името на Министерство на образованието и науката.

С решение на Общински съвет - Тетевен - За принос в развитието на Община Тетевен чрез дарителската си дейност и заслуги от обществена значимост, Васил Александров бе удостоен с титлата „Почетен гражданин на град Тетевен“. Отличието бе връчено от д-р Бояджиева и г-жа Стойчева.

На Тържествената сесия със Заповед на Кмета на Община Тетевен, бяха връчени Грамоти за дарител на Община Тетевен и плакети на проф. Иван Гаврилов, господин Искър Искров, ,,Златна Панега Цимент“ АД и ,,Биоминерал“ ООД – гр. Ябланица, които през динамичната 2020 г. оставиха отпечатък в името добруването на гражданите на общината. Грамота за принос в развитието на град Тетевен и плакет получиха инж. Емил Максимов и госпожа Лиляна Рунева, които като общественици дълги години доказват обичта си към Тетевен. Грамота за принос в развитието на образованието в град Тетевен и плакет, д-р Бояджиева връчи на господин Еленко Начев – началник на РУО – Ловеч, който неведнъж е съдействал за различни инициативи и извършени подобрения в образователните институции.

От името на ОбС-Тетевен г-жа Стойчева връчи плакети на

  • Петко Петков - За принос в съхраняване и популяризиране на историческата памет на град Тетевен;
  • Ирена Филипова – За цялостен принос в учебно-образователната работа;
  • Димитър Пандурски - За принос и съпричастност към съхранение и развитие на духовността в град Тетевен.

От името на общинска фондация ,,Тома Васильов“, г-жа Стойчева награди учители и деца, предложени от ръководствата на училищата, които със своя талант и воля доказват, че в Тетевен живеят достойни българи:

  • Анаид Асенов - За активно участие и съпричастност към културния и обществен живот на град Тетевен;
  • Бони Руснакова - За постигнати отлични резултати в образованието и активно участие в обществения живот на град Тетевен;
  • Ванеса Боевска, Ванеса Тодорова, Зорница Иванова, Йоанна Стоянова, Йохан Георгиев, Румен Георгиев, с ментор: Йоана Кънчева - За постигнати отлични резултати в образованието и активно участие в обществения живот на град Тетевен;
  • Никола Филипов - За постигнати отлични резултати в образованието и активно участие в обществения живот на град Тетевен;
  • ДВГ “Славейче” / НЧ “Хаджи Генчо”/ - с ръководител: Станислава Стоянова - За активно участие в културния живот на град Тетевен.

Д-р Бояджиева и г-жа Стойчева връчиха Благодарствен адрес за пореден дарителски жест на дългогодишната учителка и писателка - Мария Милева. Тя дари на Община Тетевен ръчно ушит гоблен на Тома Васильов.

Поздравителни адреси по повод празника на града бяха получени от Цвета Караянчева – Председател на 44-то Народно събрание на Република България, Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите, Корнелия Маринова – кмет на Община Ловеч, Донка Михайлова – кмет на Община Троян, Таня Христова – кмет на Община Габрово, Валери Ролански – кмет на Община Роман, Иван Иванов – кмет на Община Силистра, бригаден генерал Юлиян Радойски – н-к на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, полковник Петър Банков – командир на Военновъздушна учебна база – Долна Митрополия, Янка Такева – председател на синдикат на българските учители, Мариела Петрова – изпълнителен директор на РСО „Централна Стара планина“ и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч