В Ловеч учат на родолюбие преди годишнината от Освобождението

44215
В Ловеч учат на родолюбие преди годишнината от Освобождението
Снимка: БГНЕС

Още от днес в Ловеч започват честванията по случай 137-та годишнина от Освобождението на България, предаде кореспондентът на Actualno.com от града.

Проявите се организират съвместно от Община Ловеч и регионална библиотека "Проф. Беню Цонев", като днес, в 14:30 часа в отдел "Изкуство" на библиотеката е прожекцията на филмите "Пътят към София" и "Героите на Шипка". Прожекции ще има всеки ден до 27 февруари.

Сливен чества 137 години от Освобождението на града

С общоградско поклонение Сливен отбелязва 137 години от Освобождението на града от османско иго. Ритуалът по традиция се провежда на пл...

Следващата седмица всеки желаещ ще може да види възстановка на класна стая от края на 19 в. и началото на 20 в. - в отдел "Читалня", и да се запознае с автентични учебни пособия от този период на просветното дело у нас.

На 24 февруари от 14.00 ч. ще бъде изнесен урок по родолюбие. Беседата е дело на създателите на сайта "Българска история", които ще запознаят ученици с живота и делото на учен, спортист и военен, всеки от тях с принос в историята. Същия ден от 17.00ч. ще има беседа за Освобождението на историка от Регионалния исторически музей Теодор Тончев. На 26 февруари в 16.00ч. в детския отдел на библиотеката започва поетичният рецитал "Българийо, родино моя!". Вечерта в 18.00ч. младежкият духов оркестър с мажоретен състав ще изнесе концерт, посветен на България - "От векове на векове: - в салона на Ловчанското читалище.

На 3-ти март честванията ще започнат в 16.00 ч. с панихида и благодарствен молебен в катедралния храм "Света Троица". След това ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на загиналите ловчанци в двора на храма (16.45ч.) и на паметната плоча на Цачо Шиков. От храма ще тръгне шествие, което ще стигне до площад "Тодор Кирков" в кв. "Вароша". В 16.30 ч. венци и цветя ще бъдат поднесени и на Алеята на българо-руската дружба, на Белия и Черния паметник, на Паметника на Гложенеца. От тези места ще тръгне друго шествие, което ще се влее в първото на площада във Вароша, където в 17.00 ч. започва тържественият военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на войводата Тодор Кирков.

В 18.00ч. в салона на Драматичния театър концерт ще изнесе фолклорна формация "Елит" към Народно читалище "Зорница 2010 г."

Празникът на сланината и греяната ракия остава традиция в Априлци

За пета поредна година в китното балканско градче Априлци се проведе станалият вече традиционен празник на сланината и греяната ракия. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч