Кандидат-кметове в сблъсък как София да се справи с транспортните проблеми (ВИДЕО)

4204
Кандидат-кметове в сблъсък как София да се справи с транспортните проблеми (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Петима основни кандидати за кмет на София се включиха в дебат за проблемите в транспорта в столицата. Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), Мая Манолова (независим кандидат), Ангел Джамбазки (ВМРО), Борислав Игнатов ("Демократична България") и Борис Бонев ("Спаси София"/независим кандидат) отговаряха на въпросите на Богдан Милчев, за които не са били преддварително информирани. Организатор на дебата бе Институтът за пътна безопасност.

Всички кандидати заложиха на първичен анализ на конкретните проблеми като редовността на градския транспорт, задръстванията и осигуряване на добра инфраструктура, предаде репортер на Actualno.com.

По думите им това ще помогне приоритизирането на спешните мерки. Кандидат-градоначалниците се обединиха около мнението, че експертният съвет към общината работи и трябва да се използва по-добре капацитетът му. Някои от кандидатите се обединиха около изработване на нов план за градския транспорт, но само след обстоен анализ. Всички заявиха, че основният фактор за намаляване на задръстванията е извеждане на трафика от центъра на столицата. Всеки от кандидатите обаче предложи и свои решения за част от проблемите.

Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София, ГЕРБ:

Имаме нужда от добра инфраструктура и образование на децата за безопасността по пътищата. Инфраструктура, контрол и обучение – това са основните фактори за постигане на безопасността, това е, отсече Фандъкова. Най-важно е извеждането на трафика от центъра. Отчуждаване и постепенно построяване на инфраструктурата, категорична беше тя.

"Инфраструктурата е отговорност на Столичната община. Там работи постоянна комисия и поканихме всички, които искат да допринесат за безопасността по пътищата", заяви Фандъкова. По думите ѝ ограничения на движението, осветени пешеходни пътеки, повдигнати пешеходни пътеки и други са част от безопасността по пътищата.

"Контролът, особено по отношение на скоростта, трябва да е сериозен. Важно е да има камери за следене на скоростта, общините трябва да участват в този контрол. Не бих предлагала аз механизми за пътната безопасност, ще разчитам на експерти. Въвеждането на еднопосочно движение е важно да се прави от експертите от това звено", посочи още Йорданка Фандъкова. Според нея са много важни и одитите и анализите за тази цел.

“Предвиждам обособяване на общ ресор за строителство за достъпност и контрол на движението. В момента единственият орган, който може да санкционира шофьорите, е МВР", посочи тя. По думите на Фандъкова би било редно и други органи да са опълномощени за това.

Мая Манолова, независим кандидат за кмет на София:

Мая Манолова заложи на споделеното пътуване за успокояване на движението в центъра. Според Манолова това може да бъде постигнато с комплексни мерки, в ключително изграждане на детски градини, за да се разтовари струпването на автомобили на конкретни невралгични места.

Манолова заяви, че ако бъде избрана за кмет на София, ще въведе извършване на одит на проектите за изграждане на нови елементи в транспортната инфраструктура. „Ще настоявам за отваряне на данните за пътно-транспортните произшествия – да е ясен техният брой, причини и последствията. Маркировката в София не е достатъчно надеждна”, заяви бившият обществен защитник.

„Бих извадила пред скоби спазването на правилата. Правилата трябва да са еднакви за всички, а не спрямо силата на субекта“, изтъкна като свой основен приоритет Манолова. Контрол и одит води до прозрачност, стана ясно още думите ѝ.

Всяко ново строителство на високи сгради без разрешение натоварва трафика и бих следяла за спазване на тези правила, коментира една от причината за задръстванията в крайните квартали Мая Манолова. Затова според нея трябва да се направи преглед на новото строителстово в общината. Според ексомбудсманът трябва да има и задължителен одит на проектите за пътната инфраструктура в общината и последваща реализация. Манолова обеща да представи и реализира 4-годишна програма за ремонт на тротоарите в центъра и периферията на София.

Арх. Борислав Игнатов, кандидат за кмет на София, “Демократична България“:

Арх. Игнатов пое ангажимент за реорганизацията на работата на общината, за да постига по-бързи и ефективни резултати.

По отношение на пътната безопасност, той обяви, че администрацията му ще спазва европейските мерки за намаляване на смъртността при пътни произшествия в рамките на града. В тази насока може да се вземе пример от Швеция, където жертвите за миналата година в градска среда са нула.

„Трябва да се промени философията на организацията на движение в София – осъвременяване на генералния план за организация на движението и транспортнокомуникационния план на София, „успокоена зона” и повдигнати пешеходни пътеки”, заяви Игнатов. Той поиска контрол през сътрудничество с МВР и районните инспектори, които трябва да излязат по улиците да въведат ред.

По думите на арх. Игнатов трябва да се осигурят места за паркиране в кварталите, преди да се глобяват столичани и да се изисква ред. Могат да се изградят наземни паркинги - знаете сега, хората паркират в калта, значи има достатъчно място. Няма нужда да се вземат детски площадки и зелени площи, поясни още арх. Игнатов.

Борис Бонев, кандидат за кмет на София, „Спаси София“:

За Борис Бонев инфраструктурата, организацията и контрола са ключови за подобряването на транспорта в София.

Бонев поиска изработването на изцяло нов транспортен модел на града, защото в мометна се използват решения на парчета. Това е огромен, колосален труд, който трябва да започне, за да се планира правилно бъдещето развитие на града, заяви кандидатът за кмет.

В момента три институции отговарят за контрола върху паркирането - редно е функциите по контрола на паркирането в столицата да влязат в една реформирана добра общинска полиция, каза Бонев, като разясни идеята си за засилване на функциите на общинските служители на реда.

„Изграждане на повдигнати пешеходни пътеки и кръстовища, тротоарни уширения, осигуряване на инфраструктура, която дестимулира бързото шофиране. В момента временната организация на движението при ремонти е причина за повишаване на ПТП-тата. Столична община трябва да настоява да се поставят камери, които да следят средната скорост на движение“, коментира още Борис Бонев.

Кметът, макар и да няма по закон право на законодателна инициатива, има лостове, с които след анализ да предлага подобряване на съществуващата нормативна уредба - с интервюта, с екпертиза, с натиск. Така обяви Бонев идеите си за законодателни промени, които да подпомогнат контрола и организацията на трафика в София.

Ангел Джамбазки, кандидат за кмет на София, ВМРО:

Ангел Джамбазки посочи, че жертвите на пътя не могат да се ограничат, ако има неправоспособни водачи. Трябват правила и ред, събираемост на глобите - това е в основата, заяви той.

„Общественият транспорт трябва да бъде господар в центъра – да се движи по отделни коридори и да има предимство. 200 човека в автомобил на градския транспорт заемат 1 автомобил на градския транспорт. 200 човека по един в автомобилите си заемат разстояние сумарно от автомобилите плюс по половин метър между колите“. Така Джамбазки обясни идеята си за това как градския транспорт трябва да е по-привлекателен за гражданите, за да се намалят задръстванията и трафика в центъра на града.

„По отношение на инфраструктурата трябва да се изтласкат автомобилите от централната градска част, да има транспорт, който да направи ненужно влизането в центъра с автомобили", каза Джамбазки.

Кандъдатът на ВМРО предложи въвеждането на училищен транспорт, който да събира децата и да ги довежда до детски градини, ясли и училища. „Така ще се избегнат задръстванията, образувани от хилядите родители, които искат да заведат децата си до учебните заведения. Родителите ще бъдат спокойни, ще знаят къде са децата. Няма да са превърнати в шофьори сутрин и вечер. Районирането на училищата вече работи в тази посока, това е втората крачка“, коментира още Джамбазки.

Тук можете да видите и цялото видео от едночасовия дебат за проблемите в сектор "Транспорт" и идеите на петимата кандидат-кметове.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София