274 дни до Париж 2024: Кои са 10-те нации с най-много олимпийски медали?

6315
274 дни до Париж 2024: Кои са 10-те нации с най-много олимпийски медали?
Снимка: Колаж на Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Олимпийските игри са най-големият спортен форум в света, провеждащ се на всеки четири години. Спортисти от над 200 държави от целия свят се състезават в различни спортове и дисциплини за завоюването на златни, сребърни и бронзови медали. Макар и игрите да противопоставят отделните спортисти, също толкова важно е и съревнованието между нациите.

Кои са най-успешните държави на олимпийски игри?

Първите олимпийски игри се провеждат през 1896 година в Атина, а само 12 години по-късно се заражда и идеята за неофициална отборна надпревара, в която държавите се подреждат в класация според броя завоювани медали. Първоначално за подредбата на държавите се използва точкова система от първо до шесто място; впоследствие започват да се броят само броя на медалите.

Златото - водещият показател на олимпиада

В близо 130-годишната олимпийска история са раздадени десетки хиляди медали. Освен броя на спечелените медали, в таблицата се взима под значение и какъв е цветът на медала. С най-голяма тежест разбира се е златният медал, като именно от този показател зависи как ще бъдат класирани държавите. При равен брой златни медали се гледат сребърните, а накрая - бронзовите.

Златен медал Токио 2020

И така: кои са 10-те държави, които са завоювали най-много медали в историята на летните олимпийски игри? В следващите редове ще Ви представим във възходящ ред топ 10 на най-успешните държави в историята. Преди да продължите да четете надолу, вземете лист и химикал и разпишете как според Вас би изглеждала класацията. А след това можете и да сверите отговорите си!

След като по-горе уточнихме, че най-напред в класирането се гледат златните медали, сега е моментът да споменем, че извън топ 10 има държава, която има шест медала повече от страна, попадаща сред първите 10. Това е Швеция, която се класира на 13-о място с 503 медала, 148 от които златни. Златните отличия на скандинавската страна са с 16 по-малко от класираната на 10-то място държава, която е...

Арманд Дуплантис Токио 2020

Топ 10 държави с най-много олимпийски медали

10. Австралия

Австралия е държавата, която заема 10-а позиция в таблицата с олимпийски медали за всички времена. Страната е участвала на 27 олимпиади, като има общо 547 медала. Златните отличия са 164, сребърните - 173, а бронзовите - 210. Най-успешният спорт за австралийците е плуването - там са завоювали общо 212 медала. На второ място идва леката атлетика със 76 медала, колоезденето е трето с 54 медала.

9. Япония

Япония е била представена на 23 олимпийски игри, като е завоювала до момента общо 497 медала. Именно тази страна има по-малък общ брой медали от Швеция, но пък може да се похвали с цели 169 златни отличия, 150 сребърни медала и 178 бронза. Джудото е спортът, който е осигурил най-много златни медали на Япония - 48. Иначе гимнастиката е донесла на страната най-голям общ брой отличия - 103.

Токио 2020 медали

8. Унгария

Унгария заема осма позиция във вечната ранглиста, като страната има общо 511 медала за 27 олимпиади. Златните медали са 181, сребърните - 154, бронзовите - 176. Унгарците имат най-много златни медали от фехтовка - 38. Плуването и кануто също носят солиден брой златни отличия - по 29 и 28. Иначе Унгария може да се похвали с това, че доминира в световен мащаб в други два спорта - модерен петобой и водна топка, където е най-успешна от всички нации.

7. Германия

Германия се нарежда на седмо място в историята, макар и със само 17 участия на олимпийски игри в този си вид (не влизат медалите, спечелени от Източна Германия и Западна Германия). Златните медали на германците са 201, сребърните - 207, бронзовите - 247. Кануто и конната езда са двата спорта, донесли най-много златни отличия на страната - общо 62. Германия е и най-успешната държава в света в тези два спорта.

Германия кану

6. Италия 

Италия се позиционира на шесто място по най-голям брой спечелени златни олимпийски медали - 217. Сребърните отличия на страната са 188, а бронзовите - 213. Общият брой на медалите е по-малък от този на Германия. Италианците са най-добри във фехтовката, като имат 49 златни олимпийски медала в този спорт и общо 130 отличия. След това пък идват спортове като колоезденето и леката атлетика.

5. Франция

Франция може да се похвали с това, че не е пропускала олимпийски игри - и в резултат на това е спечелила цели 751 медала. От тях 223 са златни, 251 са сребърни и 277 са бронзови. Французите също имат най-много златни отличия във фехтовката - 44, но страната е най-успешна в световен мащаб в колоезденето, откъдето има 41 медала. Франция е водеща нация и в спортове като хандбала и крикета.

Колоездене

4. Китай

Китай - държавата с най-голямо население в света, заема четвърта позиция по брой спечелени олимпийски титли. Златните медали на азиатската страна са 262. Сребърните медали са 199, докато бронзовите - 173. И всичко това е спечелено в рамките на едва 11 олимпийски игри (напомняме, че тук говорим само за летни игри). Гмуркането и вдигането на тежести носят най-много злата на Китай, а страната е доминираща и в спортове като тенис на маса, бадминтон и гимнастика.

3. Великобритания

Дойде време и за топ 3, а там място намира Великобритания. Страната има 285 златни медала, 319 сребърни и 314 бронзови медала. Общият брой медали на островната държава е 918, като те са завоювани в рамките на 29 олимпийски игри. Рано или късно Великобритания ще отстъпи третото си място на Китай. Британците имат най-много златни отличия от Царицата на спорта - леката атлетика (55).

Мо Фара

2. СССР

Съветският съюз е страна, която вече не съществува, но въпреки това продължава да заема втора позиция по брой спечелени златни отличия, а и по общ брой медали. Златните медали на СССР са 395, сребърните 319, бронзовите - 296. В тях не влизат медалите на Русия след разпадането на СССР (Русия е 12-та със 149 златни медала). Гимнастиката, леката атлетика, борбата и щангите са четирите спорта, донесли най-много медали на СССР.

1. САЩ

Съединените американски щати са абсолютен лидер в класацията за най-много олимпийски медали. Страната има общо 2629 медала, като е единствената с четирицифрен брой златни отличия - 1061. Сребърните медали на САЩ са общо 830, а бронзовите - 738. САЩ доминира в редица спортове, но двата най-успешни спорта за страната са леката атлетика и плуването, съответно с 344 и 257 златни отличия.

Това са 10-те най-успешни нации в олимпийските игри - класация, която ще се запази поне до Олимпийските игри в Париж догодина. Ако се питате къде се нарежда България във вечната ранглиста, то страната ни заема 23-о място. За българските олимпийски успехи обаче ще стане дума в по-следващите материали от нашата рубрика, които излизат всеки петък от 07:00 часа. Дотогава можете да си припомните кой е спортният Олимп на България и кои са златните български олимпийски игри.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ: 281 дни до Париж 2024: Христо Марков - българският цар в Царицата на спортовете

Отборна класация по медали олимпийски игри

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Заради липса на пари и подкрепа: Ивет Горанова обмисля да спре с каратето

Тихомир Иванов подпечата билета си за Европейското в Рим

Звездна компания: Стоичков, Тервел Пулев и бивш функционер в ЦСКА заедно на Фюри – Усик (СНИМКИ)

Сърцераздирателно: Малкият жест от дъщеричката на Усик, с който би и Фюри, и Джошуа (СНИМКА)

1 към 1! Гаврят Фюри: Направи глупостта на Кубрат Пулев - плати твърде скъпо (ВИДЕО)

"Жълти стотинки": Каква сума пари спечели Усик за бруталния бой над Фюри?

Карлос Насар се зарече: Отивам в Париж, за да зарадвам България

Помрачиха успеха му: Усик остава абсолютен шампион само две седмици

"Войната в Украйна го направи шампион": Усик е неоспоримият първенец в тежка категория

Ружди Ружди завоюва титла за България на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт