302 дни до Париж 2024: Индианецът, който осиротя на 12, но стана олимпийски шампион

5824
302 дни до Париж 2024: Индианецът, който осиротя на 12, но стана олимпийски шампион
Снимка: Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Това е една образцова история за силата на човешкия дух. Запленяващ разказ, който убеждава, че наистина няма невъзможни неща. Независимо от несправедливото начало в живота и трънливия път към успеха, изпълнен с гигантски пречки, мечтите могат да се превърнат в реалност. Живото доказателство е подвигът на индианеца Били Милс по време на Летните олимпийски игри през 1964 година.

Кой е Били Милс 

Сюжетът ни отвежда в резервата Пайн Ридж, който се намира в американския щат Южна Дакота. В него пребивава племето оглала лакота, част от което е главният герой на нашето повествование - Тамохоче Техила (в превод "обича страната си" или "уважава земята"). Момчето, родено през 1938-а, няма лесно детство и осиротява едва на 12 години. To започва да бяга, за да насочи енергията си към нещо положително.

Талантът става все по-видим

В гимназията дарбата му да става все по-очевидна, тъй като поставя рекорди в множество състезания по лека атлетика. Получава стипендия в Университета на Канзас, където печели редица национални и щатски първенства, както и други надпревари. Дипломира се през 1962-ра със степен по физическо възпитание и постъпва в морската пехота на САЩ.

Били Милс

Никому неизвестен атлет участва на Игрите в Токио

Две години по-късно Тамохоче Техила, или още Били Милс, се класира за дистанцията от 10 000 м и за маратона на Игрите в Токио 1964. Никому неизвестният индианец завършва втори след Джери Линдгрен на 10 км на олимпийските квалификации в Америка. Фаворитите в тази дисциплина са Рон Кларк от Австралия, който държи световния рекорд (28:15,6 минути), защитаващият титлата си Пьотр Болотников и новозеландецът Мъри Халберг, спечелил 5000 м през 1960 г.

Чудото е факт! Били Милс става олимпийски шампион 

Две обиколки преди края само двама състезатели все още се борят рамо до рамо с лидера Кларк - Милс и Мохамед Гамуди от Тунис, които преди това не са бягали под 29 минути. След драматични финални метри и невероятен спринт в края момчето от племето оглала лакота завършва първи с нов олимпийски рекорд - 28:24,4 мин. - почти 50 секунди по-бързо от личното си постижение.

Първият и единствен американец с олимпийско злато на 10 км

Били Милс смайва света. Той се превръща в първия представител на Щатите, който триумфира на 10 000 м на Олимпийски игри. Нещо повече, нито един американец до настоящия момент не е повторил стореното. Най-близо бе Гален Руп. Той грабна среброто в Лондон през 2012 година. Предстои да разберем дали участник на Париж 2024 ще промени историята.

Били Милс след края на кариерата си

След края на професионалната си кариера Милс има ключова заслуга за създаването на организацията Running Strong for American Indian Youth, чиято цел е да помага на индианците да задоволяват основните си нужди - храна, вода и подслон, като същевременно окуражава техните общности да придобият самостоятелност и самочувствие.

Били Милс

Понастоящем, вече на 85 години, олимпийският шампион действа като говорител на организацията и пътува из страната, насърчавайки младежите от коренното население на Америка да следват мечтите си. През 2012 г. президентът Барак Обама награждава Били за работата му. Златният медалист от Токио 1964 безспорно защитава тезата, че големият спортист е и огромен човек!

 

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ ПАРИЖ 2024: Роден в Румъния носи първия медал на България от олимпийски игри

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

 

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

78 дни до Париж 2024: Спаси хиляди на Игрите в Атланта, но бе обвинен в ужасно престъпление

Пред погледа на Ганчев: Българските борци грабнаха трета олимпийска квота (ВИДЕО)

Мартин Проданов на старт с още четирима атлети с под 3:40 на 1500 метра

Почина голяма легенда на българската художествена гимнастика

Паскал Дойчев: Да спортувате с детето си - мисия възможна

Ще използват изкуствен интелект на Олимпийските игри в Париж 2024

Обиди и бой с мокра кърпа: Норвежкият метод на бащата на Ингебригтсен

Жалко: Едмонд Назарян няма да представя България на Игрите в Париж

Шампионки: Българските грации завоюваха 11 медала от Европейската купа (СНИМКИ)

Нокаут за 8 секунди: 15-годишният Майк Тайсън с демонстрация (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт