Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е лидер в отборното класиране на Европейското по художествена гимнастика (СНИМКИ)

19 май 2023, 20:06 часа • 3960 прочитания

България продължава да води в отборната надпревара на 39-ото Европейско първенство по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан) след края на квалификациите за многобоя при жените. Стилияна Николова завърши на първо място в пресявките, Боряна Калейн зае втората позиция, а Ева Брезалиева изигра силно единственото си съчетание с лента.

Трите българки се класират за седем от осем възможни финала -  Николова ще спори за отличията на обръч, топка и лента, Калейн - на обръч, топка и бухалки, а Брезалиева - на лента. В ПЪРВИЯ ДЕН: Перфектно начало за Стиляна Николова и Боряна Калейн на Европейското в Баку (СНИМКИ)

Стиляна спечели квалификациите за индивидуалния многобой със сбор от 97.850 точки. Тя получи 32.850 на обръч и 34.600 на топка вчера, а днес има 29.750 на бухалки и 30.400 на лента. Според регламента обаче за класирането важат трите най-високи оценки и тази на бухалки отпада. 

Боряна Калейн е втора в квалификациите с 97.850 (33.450 на обръч, 33.250 на топка и 31.150 на бухалки). Тя играе само три уреда. Днес грацията показа композицията си с бухалки, в която имаше леки неточности, но с високата си трудност и изключителна артистичност състезателка ни заслужи втори по сила резултат.

ОЩЕ: Олимпийската шампионка Мадлен Радуканова ще помага на Боряна Калейн до Игрите в Париж

Ева Брезалиева получи 31.000 (15.000 трудност, 8.150 артистичност, 7.850 изпълнения) за своята лента при дебюта си на Европейско първенство във възраст жени. Това ѝ отреди четвърто място и финал на този уред. България води в отборното класиране с 256.450 точки. На втора позиция засега е Украйна, пред Германия.

Тук се сумират осемте оценки от квалификацията в индивидуалната надпревара и двете от многобоя при ансамблите жени. В утрешния ден на Европейското първенство, който ще продължи около 9 часа, ще бъдат раздадени три комплекта медали - в многобоя при жените, при ансамблите жени и в отборната надпревара.

БЪЛГАРИЯ НА ПОЗИЦИЯ ЗА ОТБОРНО ЗЛАТО! СТИЛИЯНА НИКОЛОВА СПЕЧЕЛИ КВАЛИФИКАЦИЯТА ЗА ИНДИВИДУАЛНИЯ МНОГОБОЙ! БОРЯНА КЕЛЕЙН...

Публикувахте от Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница в Петък, 19 май 2023 г.
Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес