Държавата се сети, че децата и младежите имат нужда от пари за спорт

4481
Държавата се сети, че децата и младежите имат нужда от пари за спорт
Снимка: iStock

Парите, които държавата ще дава за спорт за деца, ученици, студенти редовна форма на обучение и кадети се удвояват. Това гласи предложение на спортния министър Димитър Илиев и екипа му, което вече е публикувано за обществено обсъждане

За парите за спорт за най-малките и младите българи Илиев и подчинените му казват следното: „Извършеното увеличение на средствата е несъществено и не осигурява изпълнение на ангажиментите на държавата към посочената целева група с оглед непрекъснато влошаващите се показатели на здравословното състояние на децата и младежите, както и негативната статистика по отношение на случаите на агресия, насилие и зависимости сред децата и учащите". Те имат предвид досега даваните финансови средства.

ОЩЕ: Кой е най-подходящият спорт за подрастващото ви дете?

Защо парите са малко?

  • С предложението сега, за децата в детските градини (държавни, общински и частни) плюс предучилищна възраст ще има по 5 лв. на дете. Досега обаче сумата беше 3 лв.
  • За учениците (държавни, общински и частни училища в дневна, комбинирана форма на обучение и обучение чрез работа), за студентите редовна форма на обучение и за курсантите – по 10 лв. на човек. Досега сумата беше 5 лв.

В мотивите на предложението Димитър Илиев посочва, че от 2000 година досега само два пъти е имало промяна на държавната помощ за спорт за здраве, като последният път е 2020 година. За периода 2001-2006 гдодина (по времето на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев) са давани по 1 лв. на дете и 1,50 лв. на ученик, студент, курсант, а в периода 2006 – 2020 (времето на Станишев, Бойко Борисов, Пламен Орешарски и куп служебни правителства, съставени от Росен Плевнелиев и Румен Радев) съответно 2 лв. на дете и 3 лв. на ученик, студент, курсант. От 2020 година досега инфлацията е скочила с 29,9%!

ОЩЕ: Държавата реши - 2 до 3 лева за спорт за деца, ученици и студенти

Спортната трагедия на България – дословно от мотивите

СНИМКА: iStock

  1. С предвидените финансови средства (бел.ред. - досега) е невъзможно физическото възпитание и спортът оптимално да се прилагат за превенция на вредните навици, агресията, зависимостите, обездвижването и да се подпомагат мерките за предотвратяване на преждевременното напускане на училище.
  2. Съществува недостиг на финансовите средства за осигуряване на необходимия минимум от спортни уреди и пособия за провеждане на заниманията с физическо възпитание и спорт и на другите спортни дейности в образователните институции. Цената на една футболна топка за зала варира от 80 до над 200 лв., а най-евтините баскетболни и волейболни топки са на цена 40 лв. за брой.
  3. Не се осигуряват необходимите условия за участие в спортни и спортно-туристически дейности, мероприятия и прояви (състезания, турнири, спортни празници).
  4. Училищни и студентски отбори отказват участие в ученически и университетски състезания, тъй като не могат да осигурят застраховки, медицински прегледи и отличителна екипировка.

Сега ще се (по)оправим – пак дословно от мотивите

СНИМКА: Община Видин

"Увеличаването на финансовите средства ще създаде условия за осигуряване на спортни уреди и пособия за провеждането на учебните часове по физическо възпитание и спорт и ще подпомогне обезпечаването на участието в спортни състезания, прояви и други спортни и спортно-туристически дейности", казва сегашният политически спортен екип на държавата.

И малко статистика – общо ще се дадат 9 301 900 лв., за да спортуват децата и младежите ни. С тези пари се покриват нуждите от спорт на 1 038 164 деца и учащи, уточняват от спортното министерство. Веднага обаче има уточнение: "Посочената сума е индикативна, тъй като годишният размер на средствата е функция на броя на децата, учениците, студентите и курсантите за съответната година".

ОЩЕ: Колко дава държавата за даровити деца в сферата на науката, изкуството и спорта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Ивет Горанова гостува на българско училище в Кипър по повод 15-годишен юбилей (СНИМКИ)

Страхотно! България ще има представител във фехтовката на Олимпийските игри в Париж

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com