Маратон Варна предизвиква ентусиасти в дестинации с различна дължина

2506
Маратон Варна предизвиква ентусиасти в дестинации с различна дължина
Снимка: Actualno.com

32 класни лекоатлети се впускат в битка за златото и за подобряване на рекордите на Маратон Варна. Стартът е утре в 09:30 ч. пред Операта на площад „Независимост“ и в него се очаква да се включат няколко хиляди участници за отделните дисциплини, а именно: 10.5 км., 21 км., класическата 42.195 км. и масовият крос на 2 км.

В последния момент бе входирана една много авторитетна заявка. Кениецът Бернард Санг пристигна снощи във Варна с впечатляваща визитка: лично постижение 2 часа и 10 минути от маратон в Китай преди две години, резултат 2 часа и 13 минути за осмото място в Истанбул и 2 часа и 14 минути за победата в Израел тази година. И още – злато от полумаратона в Киев с време 1 час и 3 минути през миналия месец. Във Варна вече е и мароканецът Хамиз Бакари. Той е с личен рекорд 2 часа и 11 минути.

Фондация и плувен маратонец помагат на деца с увреждания

Над 7000 лева от дарения са постъпленията във фондация „Александър Русев" от благотворителния маратон, при който русенецът Теодор...

В класическата дистанция на 42.195 км. ще видим Ахмет Насеф. Представителят на Италия, който е с марокански произход и е женен за българка, ще защитава титлата си от миналата година и ще гони трета победа за последните четири години във Варна. Сред елитната група ще бъде и вторият от миналата пролет Абел Роб. Представителят на кенийската школа е вицешампион на Софийския маратон. Кенийската армада се подсилва от победителя на Маратон Стара Загора преди месец Осеа Тюей, изпреварил тогава само с три секунди в инфарктен финален спринт Ахмет Насеф. Във Варна ще видим още елитни бегачи, като Юсеф Сбаи от Мароко, Жан Симукека от Руанда и други.

Рут Матебо ще преследва трета поредна победа по варненските улици и ще се опита да подобри собствения си рекорд на трасето. Припомняме, че Рут се прочу с това, че две поредни години спечели самостоятелно големите бонуси от по 20 000 лева, като най-добре представила се в българската маратонска верига. Тя обаче ще срещне мощната съпротива на сънародничката си Джейн Мбого, пристигаща като победителка на полумаратона в Клуж този месец с 1 час, 16 минути и 15 секунди. Още една атлетка допълва кенийската тройка – Керълайн Чероно е с личен резултат 2 часа и 40 минути от маратон в Италия. Мароканската школа ще бъде представена от Илхам Ел Маруди, спечелила бронз в Стара Загора преди месец.

Много авторитетна ще и групата на очакваните лидери в полумаратона. На старт по 21-километровото трасе ще застанат трима кенийци. Хилари Майо състезател с така наречения „сребърен етикет“ на ИААФ и личен рекорд 1 час и ч мунита. Вайклиф Бивот също е от „сребърната колония на ИААФ“, победител на маратона в Загреб, а личното му постижение в класическата дистанция е 2 часа, 9 минути и 55 секунди. Матю Косгей пък е шампион от Маратона в Букурещ в 10-километровата дистанция тази година с резултат 29 минути и 15 секунди.

При дамите кенийската школа ще бъде представена от Рут Мбата, тя има личен рекорд от 1 час, 13 минути и 16 секунди. Във визитката й е вписана титла на 21 км. от Стара Загора преди месец. Джейлани Кемутай е със сходен персонален рекорд от 1 час, 13 минути и 13 секунди и победа на маратона в Познан (Пол). Еулитер Тануи пък има 2 часа и 38 минути за 10-ото място на Маратона в Барселона. Личният й рекорд на класическото разстояние е 2 часа и 34 минути. Елитната група се допълва от мароканката Абида Езамзами.

Как да изберем маратонки Адидас

Обувката е със сигурност една от най-важните части на цялостното облекло. Когато тя е възможно най-правилната, удобна и качествена, тов...

Тази година Варна е с титлата „Европейски град на спорта“, което ще направи събитието още по-колоритно и специално. Във връзка с инициативата са планирани много съпътстващи активности, които да превърнат маратона в истински празник за жителите и гостите на града. По време на маратона ще бъдат наградени и призьорите в националните студентски първенства. На сцената пред Операта ще бъдат приветствани шампионите в национална Универсиада 2019, домакин на която тази година е Варна. В тези състезания участват над 1 000 студенти, състезатели в 12 вида спорт.

Освен класическите дистанции ще има и градски крос от 2 км., който ще е част от инициативата Световен ден на предизвикателството. Това е най-голямото спортно събитие за масов спорт, което се провежда под егидата на Международната асоциация спорт за всички (ТАФИСА) от 1983 г. в целия свят. Целта е да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално.

Записванията за 2 км. са отворени преди старта в деня на маратона. Проявата дава възможност на всички желаещи да се включат в този ден, независимо под каква форма, с поне 15 минути активни спортни занимания, като всеки участник в дистанцията ще получи талон за своето участие и ще участва в томбола за много награди (колела, топки, раници, спортни екипи и други).

Маратон Варна ще бъде по утвърденото трасе, което през миналата пролет претърпя леки корекции в частта му в Морската градина за да направи състезанието по-комфортно за участници и зрители. То бе лицензирано от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. Старт/финалът отново е на площад „Независимост“ пред Операта точно в 09:30 ч. След преминаването по централната пешеходна зона, маршрутът навлиза в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново ще бягат сред зеленината на парка, но този път пред очите им ще бъде и морският хоризонт.

Nike и Adidas ще правят маратонки с 3D печат

Гигантите на световния пазар за спортни облекла и обувки Nike и Adidas обявиха преход към революционната технология, известна като 3D-п...

Маратон Варна е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 31.03.19 г. в Стара Загора и ще завърши през есента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт