Наближава старта на 67-та Международна колоездачна обиколка на България

8783
Наближава старта на 67-та Международна колоездачна обиколка на България
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

След двугодишно прекъсване колоездачната обиколка на България отново стартира, като отново е част от Календара на Международния колоездачен съюз.

Началото ще е на 27 юли от 18 ч. пред храм-паметника "Александър Невски" в София с пролог за излъчване на носителите на четирите лидерски фланелки, а стартът по първата отсечка от състезанието - по трасето София - Боровец - Пазарджик, ще бъде даден на 28 юли 2020 г. 

Следващият етап Пазарджик - Пловдив, включващ изкачване до язовир Батак, по думите на  Николай Михайлов, седемкратен републикански шампион и участник в Обиколката на Италия, ще е етапът, който ще има най-голяма тежест за генералното класиране.

На 30 юли започва следващият етап Пловдив - Сливен, който е най-дългият в Обиколката на България - 152 км. и предизвикателството по него, според специалистите ще е страничният вятър, ако има такъв, тъй като около Сливен е ветровит район.

Етапът, с който ще бъде сложен големият финал на 67-та обиколка на България ще е на 31 юли по последната отсечка Сливен - Бургас. Това е класически спринтьорски етап без големи изкачвания и надеждата на председателя на Българска федерация по колоездене Драгомир Кузов, е този финален етап да отведе на почетната стълбичка български състезатели.

Драгомир Кузов потвърди, че от траекторията на обиколката е отпаднал гр. Кърджали, заради коронавируса. Той изрази надежда в бъдеще Момчилград и Кърджали отново да бъдат етап в обиколката.

В 67-та Международна обиколка на България ще се включат 20 отбора, включително 5 български. Окончателният списък на участниците ще стане известен при старта. По последна информация, на старт ще застанат 120 състезатели. Сред тях се отличава един UCI ProTeam състав – Nippo Delko One Provence. Френският тим ще бъде воден от трикратния победител в Обиколката на България Христо Зайков, който е спортен директор, а голямата звезда в състава е етапният победител в Тур дьо Франс и Джиро д’Италия Рамунас Навардаускас.

Благодарение на спонсора - ДЗИ, тази година, макар и в сложна ситуация заради коронавируса, ще бъде проведена Обиколката на България, отбеляза още Кузов. 

„Искам да поздравя всички с този празник за колоезденето, защото така приемам провеждането на Обиколката на България. Има голям интерес към състезанието, както от България, така и от чужбина, което може само да ме радва. В лицето на ДЗИ намерихме партньор, който ни подкрепя в реализацията на това начинаниие”, коментира председателят на Българска федерация колоездене (БФК) Драгомир Кузов.

"В лицето на г-н Кузов виждам съвременен възрожденец, който се зае да възобнови това изключително престижно спортно мероприятие и му прави чест", коментира главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ДЗИ Коста Чолаков, който е основен спонсор на състезанието. Той увери, че партньорството с Федерацията ще продължи и че колоезденето трябва да бъде популяризирано. "Нашето желание и цел е да направим този спорт още по-популярен и да го промотираме като начин за придвижване, защото в тези кризисни и трудни времена трябва да търсим алтернативи за по-здравословен начин на живот", каза Чолаков. "Колоезденето е един от най-интелигентните спортове, който трябва да бъде развиван в България, и вярвам, че заедно ще мотивираме повече хора да използват велосипед“, добави той.

Бюджетът на обиколката е около 180 000 лв. и повече от половината от парите отиват за охрана на спортното събитие от полицията, съобщи още Кузов. "Над 90 000 лв отиват за охрана от полицията на самото събитие, което много неприятно ни изненада буквално в последния момент, така че малко трудно ще се справим с финансирането", каза той и уточни, че има покачване на цените от 10 януари тази година.

"За един час на старшина се плащат 18 лева, на офицер се плащат 21 лева, а обикновено при обиколката такива хора се ангажират за 3 часа", посочи Кузов и добави: "В община Пазарджик са ангажирани за 4 часа 600 полицаи и 30 автомобила - опитайте да сметнете каква е сумата".

Председателят на Федерацията изрази надежда в бъдеще да бъдат привлечени доброволци и любители на колоезденето, които да помагат за сигурността и охраната на събитието.

Българска федерация колоездене и ДЗИ ще организират 67-мата Международна колоездачна обиколка на България

Днес, 17.06.2020 г., Българска федерация колоездене (БФК) и ДЗИ обявиха началото на 3-годишно партньорство в името на популяризирането ...

Друго състезание от календара на Федерацията, което също е под егидата на официалното спонсорство на ДЗИ и е в календара на Международния колоездачен съюз предстои този уикенд в Банско - "По стъпките на римляните", което ще се проведе за трети път на територията на Разлог, Банско и Баня.

Състезанието е от същата категория, каквато е обиколката на България. Тази година двете състезания са близо едно до друго и това, по думите на Любослав Венков от Федерацията по колоездене, е донесло дивидентите да дойдат много силни отбори, защото така е по-удачно за състезателите от Западна Европа да дойдат до Източните Балкани.

"Въпреки тежката ситуация с коронавируса имаме над 20 отбора, които са заявили участие", отбеляза той и изрази надежда да не бъдат възпрепятствани във връзка с коронавируса и да пристигнат и да участват на двете състезания. Той увери, че ще се съблюдават стриктно всички противоепидемични мерки, а дългогодишният главен лекар на Обиколката на България д-р Пламен Калъпов изрази надежда пред Actualno.com да няма травми по време на състезанията.

Кметът на Разлог Красимир Герчев гарантира пред журналисти, че всички улици, по които ще минат колоездачите, са вече асфалтирани изцяло и че ще имат перфектни условия за каране.

"Все повече и по-интересни отбори участват в това състезание", отбеляза  предприемачът Явор Капитанов и изтъкна предимствата на района като туристическа дестинация, както и важността на колоездачния спорт за здравето на хората. Той призова автомобилистите да пазят колоездачите. "Изключително опасно е да се кара колело в България. Колоездачът е един беззащитен човек. Хората с автомобили трябва задължително да внимават и да пазят колоездачите. Това трябва да бъде начин на мислене", категоричен е той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт