Първият в историята, който ще преплува Бургаския залив, е в очакване на старта

8364
Първият в историята, който ще преплува Бургаския залив, е в очакване на старта
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Най-дългият плувен маратон в Черно море, ще се проведе в Бургаския залив на 17 юли. Амбицията на Цанко Цанков е да бъде първият, преплувал Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос. Очакванията на плувеца и неговият екип са, това да стане за 10-12 часа, като основен фактор са атмосферните влияния. Разстоянието на маратона по права линия в морето е 44 километра и 700 метра. Маршрутът е с 11 километра по-дълъг от преплуването на Ламанша от Франция до Великобритания.

За предстоящото състезание с морето и със самия себе си, плувецът каза:“Ако се справя, това ще бъде най-дългото преплувано разстояние в акваторията на Черно море. Досега са изминавани най-много 30 километра близо до руското крайбрежие. В подготовката си получавам подкрепа и съвети от нашия най-опитен и титулован плувец в открити води Петър Стойчев, за което съм му благодарен. Благодаря и на Община Бургас за оказаната помощ. По време на плуването на всеки 15-20 минути, ще приемам специални напитки, които съдържат необходимото количество въглехидрати, електролити, минерали, с които да се подържа работоспособността на организма и да се предотврати дехидратацията на тялото. Но, това не значи спиране на плуването. Аз нямам право да се качвам на лодката. Това става във водата, като със специален стик, на който има поставка за чаша, ще ми подават напитки, които аз ще поемам в движение и продължавам.Тогава, хората от екипа, ще ми дават указания и ще ми казват скоростта с която се движа, дистанцията и времето, което остава до крайната точка.“

Съкровищата на Тутанкамон идват за първи път в България (СНИМКИ)

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" се нарича изложбата от реплики на артефакти, която е експонирана в Бургас. Уникалните ...

За маратона 31-годишният Цанко Цанков тренира от месец ноември миналата година. Досега постиженията му са били в басейн и няма голям опит в открити води.“Заливът трябва да позволи да бъде преплуван“, казва Цанков.

Той познава условията в моето, тъй като е израснал в Бургас и дори е спечелил плувния маратон от Моста в Морската градина до остров Света Анастасия.

Цанко е рекордьор и многократен национален шампион, двукратен сребърен медалист от световно първенство по плуване за ветерани. Той е под номер три във вечната българска ранглиста на сто метра съчетано плуване.

Бургаската полиция иззе рекордно количество канабис

Нива с около 200 броя засаден канабис беше открита от бургаската полиция. Тя се намира в двора на къща, която се намира близо до помори...

В тежката битка с морето, Цанко Цанков разчита на подкрепата на различни институции като Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база Бургас, които са помогнали при подготовката на състезанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт