С едно наум: Еврофондове изстрелват българския спорт в друга орбита

3486
С едно наум: Еврофондове изстрелват българския спорт в друга орбита
Снимка: БГНЕС

Българският спорт - масов и елитен, може да бъде "изстрелян" в друга орбита чрез нови финансови възможности в сектора. Такова впечатление оставиха президентът Румен Радев и още петима министри от неговия служебен кабинет по време на откриването на форума "Държавата в подкрепа на спорта - нови възможности".

Радев и министрите на иновациите, спорта, регионалното развитие, образованието и електронното управление се събраха за откриването на форума, който цели да информира спортната общественост за възможностите за финансова подкрепа за спорта от страна на държавата чрез европейски фондове и по Плана за възстановяване.

Пари в спорта - има. Остава да се харчат прозрачно

От изказванията на държавния глава и министрите се разбра, че българският спорт ще разполага с достатъчно финанси, за да може да премине на съвсем друг етап от развитието си. Важно условие за оползотворяването на средствата за спорт е те да бъдат харчени разумно, прозрачно и в интерес на българския спорт.

Президентът Радев откри форума с посланието, че младите хора в България се нуждаят от стимул и условия да спортуват. И добави, че без масов спорт няма как да се развива и професионален спорт. Бъдещето на страната е свързано с физическото и духовно развитие на младежта и затова е важно да се вложат средства в младите хора.

Румен Радев и Весела Лечева

Еврофондовете трябва да са в интерес на спорта

"Големият проблем на спорта е - да, има пари, но те отиват по нечии странни решения, не по най-прозрачния начин и се инвестират в нещо, което после запустява или носи някакъв оборот, насочен предимно към бизнес интерес, а не към интересите на спорта. Длъжни сме да върнем спорта на всички млади българи. Трябва да развиваме треньори, деятели, които знаят какво вършат, за да може България да се развива хармонично", каза Румен Радев.

"Без масов спорт, без въвличане на младите хора, няма резултати и в професионалния спорт. Бъдещето принадлежи на онези нации, които развиват не само икономика, високи технологии и наука, но които градят младото поколение и го готвят за предизвикателствата на бъдещето. Ще успеят тези, които градят своите млади хора да бъдат физически и психически издръжливи и устойчиви за предизвикателствата на бъдещето", добави още държавният глава.

Инвестиция в бъдещето на България

Радев отбеляза, че живеем във времена на жестока конкуренция между отделните държави, а инвестициите в спорта днес ще се отплатят след години, когато България отново се превърне в успешна нация в спорта. С европейските средства може да се изгради инфраструктура както за масов, така и за професионален спорт.

Румен Радев

Европейските програми - ключът към развитието на спорта

Министърът на спорта Весела Лечева също подчерта, че масовият и елитният спорт са неразривно свързани. Тя напомни, че спортната инфраструктура е в окаяно състояние, а европейските програми, средства и фондове могат да подобрят значително състоянието на спортните обекти в страната. 

Лечева даде пример с Португалия - страна, която се радва на страхотна инфраструктура на всяко ниво. Макар и да не разполага с голям бюджет от държавата, спортът в Португалия се развива благодарение на еврофондове. И тъкмо там Лечева е разбрала, че ключът към развитието на спорта са европейските програми

Весела Лечева

5 министерства работят за една цел - българският спорт

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев отбеляза, че спортът е ключът към силна и здрава нация, със силен дух. Той добави, че в рамките на два дни пет министерства са успели да си сътрудничат и да работят заедно, за да осъществят този форум. И добави, че ще има безвъзмездно финансиране за спорта, но средства могат да се очакват във втората половина на тази година.

Спортът и ученето не си пречат

Министърът на образованието проф. д-р Сашо Пенов отбеляза, че спортът, и в частност този в училищата, е приоритет на държавата. Спортът и ученето не си пречат, а могат да се допълват, категоричен бе образователният министър.

Министърът на електронното управление Георги Тодоров заяви, че неговото ведомство е готово да помогне за дигитализацията на спортните федерации. Министърът на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков пък е отворен към всички спортни федерации и организации да съдейства с финансиране, проектиране и строеж на спортна инфраструктура. 

На форума присъстваха представители на редица спортни федерации и организации, сред които президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев, както и техническият директор на Българския футболен съюз Георги Иванов – Гонзо. Сред поканените бяха и спортни клубове, управляващи органи на програми, фирми, стартъпи, общини, НСОРБ, иноватори в спортния сектор и др.

ОЩЕ: Министър Лечева пред Actualno: Часът по физическо отново е любим, но защото е свободен (ВИДЕО)

Любомир Ганев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт