Скандал - телевизия показа как руски атлети масово вземат допинг

72810
Скандал - телевизия показа как руски атлети масово вземат допинг
Снимка: Getty Images/Guliver

Почти няма руски атлет, който да не употребява допинг и ръководните органи в Русия да не знаят за него и да не го прикриват. Това твърди в свой документален филм германската телевизия Das Erste.

Според медията фициалните лица в Русия непрекъснато приемат подкупи от атлетите, за да ги снабдяват със забранени субстанции, и да покриват тестовете им. Телевизията обяви още, че Международната федерация по лека атлетика (IAAF) е наясно с проблема, но също покрива случаите.

WADA забрани инертен газ - ксенон!

Ксенонът (Xenon) влезе в черния списък на забранените вещества на Международната антидопингова агенция (WADA). включи в списъка на заб...

От Руската федерация по лека атлетика реагираха веднага и обявиха информацията за "лъжа". И IAAF, и Световната антидопингова агенция (УАДА) обаче обявиха, че ще разгледат обвиненията, отправени от телевизионния екран, информира "Гонг". IAAF дори заяви, че има вече започнато разследване.

В документалния филм, Евгения Печерина - бивша руска дискохвъргачка - казва следното: "Повечето, по-голяма част, 99% от атлетите, които представляват Русия, използват забранени субстанции. Можеш да вземеш абсолютно всичко. Всичко, което един атлет иска," казва 25-годишната Печерина. В момента тя изтърпява 10-годишно наказание заради употреба на допинг, което трябва да приключи през 2023 година.

Лилия Шобухова, която спечели Лондонския маратон през 2010, също е интервюирана във филма, и признава, че е платила на Руската федерация 450 000 евро, за да покрие положителната й допинг проба. Филмът включва и скрита камера, която показва как Мария Савинова, олимпийска шампионка на 800 метра от Лондон 2012, признава, че е взимала забранения стероид оксандролон.

Кадрите са дублирани на немски, като оригиналният говор не се чува, но от телевизията твърдят, че притежават недублирана версия.

Испанският топ атлет Яго Ламела е открит мъртъв

Известният испански лекоатлет Яго Ламела е намерен мъртъв в дома на родителите си, съобщи испанската преса. Дългият скачач има сребърно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com