Спортист №1 с увреждания на България - шампион и сред атлетите без увреждания

3207
Спортист №1 с увреждания на България - шампион и сред атлетите без увреждания
Снимка: Getty Images

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Параатлетът Християн Стоянов бе избран за трети път за Спортист №1 с увреждания на България. Габровецът, който се състезава в средните и дългите бягания, спечели наградата за 2023 година. А още по-впечатляващото е, че освен шампион при параатлетите, Християн е шампион и сред атлетите без увреждания у нас.

Християн Стоянов: Спортист №1 с увреждания на България

"Скъпи българи, благодарен съм, че съм отличен в анкетата за "Спортист на годината" на България за 2023-а. Благодарен съм, че изпращам една успешна година и посрещам една от най-вълнуващите в живота ми - олимпийската година. Сигурен съм, че това е така за всички в спортните среди", каза Християн във видео обръщание от Испания, където е на подготвителен лагер.

Световен шампион за параатлети

През изминалата година Християн Стоянов стана световен шампион за параатлети за втори път в кариерата си, финиширайки първи на 1500 метра. Той е и сребърен медалист от Параолимпийските игри в Токио, а през 2024-а в Париж ще опита да се качи и на най-високото стъпало - амбициозна цел, която държи мотивацията му от години.

Християн Стоянов

Национален шампион за атлети

Освен номер 1 в света на параатлетите за 2023-а, Християн Стоянов показа, че може да бъде и номер 1 сред атлетите без увреждания в България. Макар и да пропусна националните шампионати в зала и на открито през 2023-а заради целите си на международната сцена, Християн намери време за участие в Националния шампионат по крос кънтри - и стана национален шампион за втора поредна година.

Този успех бе последван и от трето място за Стоянов на Балканското по крос кънтри. Макар и с увреждане на дясната си ръка, Християн за пореден път доказа, че може да бъде конкурентен на най-добрите атлети в средните бягания на Балканите. А на българска земя това се видя през 2022-ра, когато той стана национален шампион за мъже на 1500 и 5000 метра.

Християн Стоянов

Християн Стоянов има още редица силни резултати и класирания в леката атлетика на национално ниво, които обуславят и успехите му в параатлетиката на световно ниво. Пръст в неговите успехи има и неговият треньор и легенда в средните и дългите бягания - Евгени Игнатов, чиито рекорди на 5000 и 10 000 метра остават непоклатими вече над 40 години.

"Наслаждавайте се на яркото слънце, макар и да ви пече в очите" - така завърши обръщението на Християн след наградата си за Спортист №1 с увреждания за годината. И именно това прави той: наслаждава се на блестящото слънце и на всички останали трудности, които му премрежват погледа, но правят живота му по-сладък, а него - по-силен. 

Автор: Стефан Йорданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Най-бързите 800 метра от българин за века: "Бегачите" през април 2024 г. (ОБЗОР)

Ивет Горанова гостува на българско училище в Кипър по повод 15-годишен юбилей (СНИМКИ)

Страхотно! България ще има представител във фехтовката на Олимпийските игри в Париж

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com