X
 
 

Спортното министерство бързо обясни какво е дало на прокуратурата за федерацията по ски

883 2
photo of Спортното министерство бързо обясни какво е дало на прокуратурата за федерацията по ски
Снимка: БГНЕС
Точно преди три месеца Върховната касационна прокуратура (ВКП) е поискала от Министерство на младежта и спорта (ММС) да предостави данни дали и за какво са отпускани финансови средства на сдружение "Българска федерация по ски" от 2003 година до настоящия момент. Става въпрос за прокурорска проверка по сигнал на ПП "Зелените".

От ММС уточняват, че са предоставили на прокуратурата справка за преведени средства от министерството на Българската федерация по ски, както и 16 броя класьори с проекти, договори и съдържателни отчети по години - от 2007 година до 2018 година, налични в архива на спортното министерство. Това е станало само 8 дни след запитването на прокуратурата.

Цацаров предлага на Борисов да се измени концесионния договор с "Юлен" за ски зоната в Банско

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи предложение до премиера Бойко Борисов относно концесионния договор за национален парк "Пирин", ...

Интересното е, че спортното министерство разполага с още документи (над 100 пълни, големи класьори, съгласно официалното прессъобщение на ММС) и е поканило ВКП да изпрати свой служител, който да извърши проверка на документацията и на място.

Припомняме, че по-рано днес (12 юни) прокуратурата обяви, че предлага на премиера Бойко Борисов да измени концесионния договор за ски зоната в Банско, който се изпълнява от "Юлен". В съобщението обаче изрично беше посочено, че от преписката са отделени материали, касаещи разходване на средства от държавния бюджет по договори между Сдружение Българска федерация по ски и Министерство на младежта и спорта. Те са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура, за допълнителна проверка с оглед данни да престъпления по чл. 282 НК (Наказателен кодекс) и чл. 219 НК.

Текстовете касят отговорността за стопанисване на концесията. Чл. 282 от Наказателния кодекс гласи, че "длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до 5 години или с пробация". Ако обаче има вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 8 години, а за особено тежки случаи, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Пак протести в защита на Пирин - този път и пред българското представителство на ЕК

Днес, 5 юни, отново ще има протести в защита на Национален парк "Пирин". Протести ще се проведат в София, пред представителството на ЕК...

Чл. 219 от Наказателния кодекс за случая с концесията на ски зоната касае по-скоро държавата и гласи следното: "Който въпреки задълженията си не е упражнил достатъчен контрол върху работата на лица, на които е възложено управлението, разпореждането или отчитането на обществено имущество, и от това са последвали значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5000 лева". Ако говорим за умишлено престъпление, наказанието е от 2 до 8 години лишаване за свобода, ако говорим за тежко престъпление - от 3 до 10 години, а ако говорим за тежко умишлено престъпление - от 3 до 12 години.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
    Имам едно усещане за корупция, ама сигурно се лъжа....
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Милен 1 Милен преди 5 дена Профил на трол?
    Партия Зелените определено се готвят за избори и се чудат как да създават шум покрай себе си.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 18-24 юни

Овен Желанията и замислите ви ще се изпълнят в зависимост от това до колко са истниски. Не се насилвайте да правите нещо, което не е п...