В търсене на лек за гръбначни увреждания: Светът бяга за тези, които не могат

5041
В търсене на лек за гръбначни увреждания: Светът бяга за тези, които не могат
Снимка: Колаж на Actualno.com

В днешния 7 май стотици хиляди хора по цял свят бягаха с една цел - да помогнат за намирането на лек за хората с гръбначни увреждания. Това се случва под егидата на глобалното събитие Wings for Life World Run, което се организира за 10-а поредна година, а България отново бе част от инициативата с рекорден брой участници.

През тази година пет български града (София, Варна, Бургас, Русе и Велико Търново) проведоха организирани бягания, с които да подпомогнат каузата за набиране на средства за провеждането на проучвания с цел да се намери лек на хора с гръбначно-мозъчни травми. Всеки участник заплаща стартова такса, която отива изцяло като дарение за мисията на Wings for Life World Run.

Сред посланиците на благотворителното бягане в България са изявени личности като състезателя по планинско бягане Кирил Николов - Дизела, телевизионния водещ Деян Славчев – Део, лекоатлетката Карин Околие, както и атлетите на Red Bull - парапланеристът Веселин Овчаров и кайтсърфистът Никола Абаджиев. Участие в бягането взеха и параолимпиецът Владимир Гюров и отборът по баскетбол в колички София Балкан.

Дизела застана зад Wings for Life World Run

"Това е световно бягане, изцяло благотворително, като парите, които се събират от стартови такси, отиват за изследвания за хората с гръбначно-мозъчни травми. Бягането се случва по малко по-нестандартен начин - няма финална линия, преследва те виртуална кола, бягаш с приложение, което ти казва "колата те настигна, спираш". Всъщност резултатът няма никакво значение - има значение, че си бягал и че си направил дарение чрез стартовата такса", каза Дизела пред Actualno.com.

Кирил Николов - Дизела

Водещият на събитието Део сподели, че каузата събира рекорден брой участници тази година и се радва да види на старта хора в неравностойно положение, които се включват в каузата. "Миналата година видях много готини хора, с част от тях се снимахме, поздравихме се. Респект за това, че са тук днес с усмивка", сподели Део пред нашата медия.

Владимир Гюров, който е първият седящ скиор на България, заяви, че се чувства "морално задължен" да участва в това мероприятие. "Мотивацията ми е абсолютно персонална, защото съм в инвалидна количка от над 20 години след инцидент. И съответно този маратон е с кауза за набиране на средства за откриване на лечение на гръбначно-мозъчни травми, което ме засяга пряко."

Няма невъзможни неща, всичко е в главата ни

"100% от набраните средства отиват за изследвания в тази насока. Аз съм абсолютно задължен да участвам морално в този маратон и съм безкрайно благодарен на всички, които се присъединяват и разпознават каузата", каза Влади Гюров пред Actualno. И добави: "Няма такова нещо като "невъзможни неща", всичко ни е в главата. В момента, в който преодолеем тези собствени задръжки, нататък вече всичко е много по-лесно и много по-приятно."

Владимир Гюров

Как хора се обединяват в името на една кауза

Състезателят по кайтсърфинг и атлет на Red Bull Никола Абаджиев застава зад инициативата за пета поредна година. "Това е много специална кауза и аз наистина вярвам в нея. Събират се пари за хора с гръбначно-мозъчни увреждания. Тичам вече за пета година в маратона и просто наистина ми харесва как хората се обединяват в името на една такава красива кауза. Вярвам в тези хора (с гръбначно-мозъчни травми), важното е и те да повярват в себе си. И с наша помощ се надявам да се подобрят", заяви Абаджиев пред Actualno.com.

Wings for Life World Run

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Най-бързите 800 метра от българин за века: "Бегачите" през април 2024 г. (ОБЗОР)

Ивет Горанова гостува на българско училище в Кипър по повод 15-годишен юбилей (СНИМКИ)

Страхотно! България ще има представител във фехтовката на Олимпийските игри в Париж

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com